wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr ciśnieniowy z 3 beczek
Autor Wiadomość
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-12, 18:47   Filtr ciśnieniowy z 3 beczek

Posiadam oczko 10m3 wody z kaskadą. Chcę wykonać filtr ciśnieniowy z 3 beczek. Nie wiem czy taki pomysł jest dobry. Filtr mam w planie wykonać tak: beczki o pojemności 200L . Zasilanie filtra 2 x pompy 6500L (13.000 L) o wysokości podnoszenia słupa wody 4 metry. Czy te pompy dadzą radę przepchnąć wodę w obiegu zamkniętym? Połączenie między beczkami złączki PE 40 a dolot i wylot z beczki PE 32. Co o tym sądzicie? Dołączam zdjęcie zapożyczone z internetu pokazujące o co mi chodzi ( na zdjęciu filtracja w obiegu otwartym). W moim przypadku nie mam możliwości usytuowana beczek za kaskadą z braku miejsca. Góra beczki będzie wystawała 20 cm powyżej lustra wody a wylot z ostatniej beczki skierowany na kaskadę.
Byłbym wdzięczny za pomoc.



[ Dodano: 2018-03-13, 08:59 ]
Opcjonalnie filtr mógłby być wykonany z 2 beczek. Pierwsza jako filtracja mechaniczna a druga jako filtracja biologiczna. Przez 4 lata miałem filtr z jednej beczki 120l ciśnieniowy i dawał radę bez problemu ale na tą ilość wody to wydaje mi się że 400 lub 600L filtracji to byłoby bardzo dobrze. Jak coś to filtr z beczki 120L mogę odstąpić komuś.
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1733
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-13, 14:57   Re: Filtr ciśnieniowy z 3 beczek

Cześć, mógłbyś zastosować obieg z dwoma stopniami filtracji, ale proponowałbym wyjście równoległe z beczki ze szczotkami na dwie identyczne beczki na drugim stopniu. Połączenia dałbym 70mm - szkoda dławić te pompy 6500, też takie używam i obecnie właśnie taki układ u mnie pracuje, czyli 1 + 2.
Na drugi stopień szukałbym czegoś porowatego.
Układ 1 + 2 pozwoli Ci lepiej wykorzystać przepływ wymuszany przez pompy - w prefiltrze jest mniejszy opór i tam bez problemu woda przepłynie bez specjalnych strat ciśnienia/przepływu, a dalej rozejdzie się na dwie beczki z tym czymś porowatym, gdzie wymagana jest w miarę niska prędkość przepływu.
Zamykając szczelnie beczki pomyślałbym o jakichś automatycznych odpowietrznikach w pokrywach (lub jednym wspólnym).
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-13, 17:33   

Czy mógłbyś podesłać jakieś fotki jak to masz zrobione? Co do połączenia beczek to nie wiem czy złączki pe występują w rozmiarze 70mm. Głównie chodzi mi o przejście z beczki do beczki. W poprzednim filtrze mialem właśnie takie. Jedna z gwintem zewnętrznym a druga z gwintem wewnetrznym. Złączki mają dosyc kołnierza aby je skręcić szczelnie przez otwór w beczkach. Może spotkałeś się z jakimś innym sposobem połączeń?
Paweł
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1733
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-14, 08:55   

pawel1973 napisał/a:
Czy mógłbyś podesłać jakieś fotki jak to masz zrobione?

Musiałbym zrobić nowe, bo stare wcięło na jakichś nieistniejących już portalach.
Nieco dokładniej, to dopływ i odpływ dla prefiltra mógłby być 70mm, potem wyjście 70mm i prostokątny trójnik 70/50mm dla pierwszej beczki, potem przejście 70/50mm do drugiej beczki.
Następnie w odwrotny sposób zebrać odpływ z dwóch beczek z 50mm z powrotem do 70mm, zresztą, dalej idzie to i tak na kaskadę, więc wystarczy oba 50mm równolegle bez łączenia.
Możesz przecież zrobić też oddzielne dwa wejścia do prefiltra dla każdej pompy osobno, jedynym koniecznym elementem 70mm jest pionowa rura zbiorcza i wylot z prefiltra.
Cytat:
Może spotkałeś się z jakimś innym sposobem połączeń

Spotkałem się u siebie - faktycznie trudno coś znaleźć dla 70mm, więc wierciłem otwory jakieś 3mm węższe niż rura, mocno nagrzewałem opalarką krawędź otworu i na siłę wciskałem rurę uzyskując z jednej strony wywinięcie krawędzi, z drugiej - jej wklęśnięcie dające dodatkowe miejsce na połączenie klejem na gorąco. Klej po obu stronach połączenia kładłem podgrzewając punktowo opalarką miejsce łączenia, żeby jak najlepiej zaktywizować powierzchnię PE - którego przecież się teoretycznie nie klei. Starałem się dawać duży nadkład kleju, tworząc po obu stronach ściany mocne pierścienie. Zrobiłem takich połączeń około 10 w różnych projektach, także z rurami 110mm i mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że każde trzymało bez zarzutu, można było ruszać rurą wyginając ścianę zbiornika, zero jakichś odpęknięć. Dla zdeterminowanych.

Na zamieszczonym przez Ciebie rysunku rozwiązanie wymuszenia przepływu przez złoże przy dwóch pompach 6500 jest narażone na niepowodzenie w przypadku zbyt dużego zabrudzenia złoża - wymuszenie przepływu przez złoże wymaga wyższego poziomu wody ponad złożem i nie bardzo wiem, o ile podniesie się ten poziom. Na rysunku różnica paru centymetrów między krawędzią pionowej rury a poziomem wody budzi wątpliwości, czy woda zamiast przez złoże nie będzie przelatywać do odpływu. Obniżyłbym poziom złoża podnosząc maksymalnie wlot pionowej rury.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-14, 12:58   

Generalnie chodzi mi o taką filtrację pokazaną na przerobionym rysunku. Beczki będą szczelnie zamknięte także woda będzie pod samą powierzchnią pokrywy. Do tej pory tak miałem i nie było problemu tylko, ze była to jedna beczka. Chodzi mi też o to czy przy średnicy 70mm 2 pompy dadzą radę pchnąć wodę przez złoża filtracyjne (szczotki, gąbki 15ppi, 30ppi, keramzyt, peszel itp.) ? Czy to ogólnie będzie działało ?

Beczki z których będzie filtr
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1733
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-14, 15:16   

pawel1973 napisał/a:
Generalnie chodzi mi o taką filtrację pokazaną na przerobionym rysunku. Beczki będą szczelnie zamknięte także woda będzie pod samą powierzchnią pokrywy. Do tej pory tak miałem i nie było problemu tylko, ze była to jedna beczka. Chodzi mi też o to czy przy średnicy 70mm 2 pompy dadzą radę pchnąć wodę przez złoża filtracyjne (szczotki, gąbki 15ppi, 30ppi, keramzyt, peszel itp.) ? Czy to ogólnie będzie działało ?

Przy takiej modyfikacji będzie jak najbardziej działało i działałoby nawet przy przewodach 32mm, ale wtedy spora część przepływu pomp byłaby dławiona. Parę metrów podnoszenia to duży zapas. Przecież te same złoża pracują przy filtrach o przepływie grawitacyjnym, gdzie różnica poziomów potrzebna na przepchnięcie wody przez złoże (równa oporowi złoża przy danym przepływie) wychodzi parę-naście centymetrów.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-14, 17:53   

W moim przypadku wysokość podnoszenia słupa wody wynosi 1,5 - 1,8 metra a beczki będą wystawały 20-30 cm ponad lustro wody (taki teren). Pompy powinny sobie bez problemu poradzić z przepływem bo mają jeszcze połowę zapasu mocy. Maksymalna średnica jaką mają pompy na wyjściu to 32mm. Czy jeśli zasilanie do beczki 1 byłoby 32mm a łączniki pomiędzy beczką 1 i 2 i łączniki pomiędzy beczką 2 i 3 byłyby 70mm, wylot z beczki 3 byłby 32mm to pewnie też pompy dałyby radę. Co o tym sadzisz?
Rysunek:
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1733
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-15, 08:36   

Ja sądzę, że przy sumarycznym przepływie dwóch pomp 6500 każdy centymetr przewodu na drodze pompowania - od pomp do ujścia na kaskadę - ma znaczenie do co stawianego oporu. Nie widzę więc sensu przy szeregowym połączeniu trzech beczek zmniejszania średnicy przewodu w żadnym miejscu.

To, że króciec wylotowy w pompie ma 32mm średnicy nie oznacza, że koniecznie należy podpinać taki przewód, może to być choćby 100mm jak komuś zależy na zmniejszeniu strat ciśnienia.
A już 32mm dla dwóch pomp za beczkami - to duże dławienie.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-15, 08:45   

W takim razie nie bardzo wiem jak zrobić wejście np. 70mm do beczki 1 jeśli wodę będę doprowadzał wężem 32mm. Zastosować przejście 32/70 ?
Na wyjściu z beczki 3 70mm jest do zrobienia.
 
 
wolanin 
Administrator


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 1733
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-15, 13:38   

pawel1973 napisał/a:
W takim razie nie bardzo wiem jak zrobić wejście np. 70mm do beczki 1 jeśli wodę będę doprowadzał wężem 32mm. Zastosować przejście 32/70 ?
Na wyjściu z beczki 3 70mm jest do zrobienia.

Można np. zrobić dwa osobne wejścia każde dla jednej pompy takim wężem, jaki uznasz za stosowny. To i tak znacznie lepiej, niż pchać jednym wężem przepływ z dwóch pomp.
Ja do 6500 z nakrętką nakręcaną na króciec wychodzący z pompy łączę bezpośrednio wąż pasujący do wewnętrznego otworu tej nakrętki, nie pamiętam, ale to na pewno powyżej 32mm. Nie bazuję na króćcach, które przykręcane są tą nakrętką. Można też nakręcić wąż bezpośrednio na gwint tego króćca na korpusie pompy, ale wtedy trudno o doszczelnienie.
_________________
Paweł
Koipond 7,4m3 wolanina - trochę zdjęć wcięło, ale uzupełniam
Moje koi
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-15, 14:22   

Właśnie planuję wykonać osobne wejścia dla każdej z pomp. W poprzednim filtrze miałem jedno wejście w beczce do którego przez trójnik dopływała woda z dwóch pomp. Z perspektywy czasu widzę, że to rozwiązanie było kiepskie. Zdarzało się czasem, że jeśli jedna z pomp chwilowo była wyłączona to praktycznie woda mało co wylatywała na kaskadę, praktycznie to tylko siąpiło trochę. Powodem pewnie było dławienie na trójniku. Wydawało mi się czasem, że wodę z filtra cofało do oczka. Popróbuję jeszcze tak jak mi radzisz z tymi nakrętkami na pompie, może coś uda mi się wykombinować. Pomysł z przykręceniem węża bezpośrednio na gwint pompy to rozwiązanie idealne. Nawet nie przyszło mi to rozwiązanie do głowy. Uszczelnić przecież można by było opaską skręcaną . Muszę na czasie zorientować się jakie średnice maksymalne węży do dolotu filtra można kupić i aby pasowały też do pomp.
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-17, 08:03   

Wpadł mi do głowy taki pomysł a mianowicie czy dobrym rozwiązaniem byłoby takie podłączenie beczek, które pokazane jest na rysunku. Przejścia z beczki do beczki wykonać przez pokrywy. Uniknąłbym wtedy dziurawienia beczek a pokrywę w razie czego można dokupić jeśli by coś nie wypaliło.
 
 
kmarkot 
Bywalec


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 16 Lut 2016
Posty: 183
Skąd: podlasie
Wysłany: 2018-03-17, 09:25   

Tylko jak zrobisz dziury w deklach to za każdym razem przy zaglądaniu do beczek musisz rozłączać rury.

Moim zdaniem lepiej używać rur i złączek 1 calowych, gdy jest za mała średnica można dać 2 lub 3 ...
Jak dziura wyjdzie nie w tym miejscu w beczce dajesz coś takiego Korek (zaślepka) 1" z gwintem wewnętrznym., Korek 1 cal GZ plastik zaślepka
trochę kleju i po sprawie.
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-03-17, 11:04   

W sumie masz rację, że trzeba będzie za każdym razem do czyszczenia filtra ściągnąć pokrywy. Czyli zrobię tak jak wcześniej czyli złączki w beczkach a ewentualnie jak coś się nie sprawdzi to się dam zaślepki.
 
 
pawel1973 
Początkujący


Dołączył: 25 Mar 2017
Posty: 22
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-07-06, 10:08   

Jednak plany się zmieniły i ostatecznie filtr wykonałem z dwóch beczek.
Opiszę jak to działa już od kwietnia a mianowicie:
do beczki 1 podłączone są 2 pompy każda ma osobne wejście do beczki (średnica 32). Przejście pomiędzy beczkami wykonałem w pokrywach (średnica 50). Z drugiej beczki są 3 wyjścia rurami 32 , które doprowadzone są do kanistra 80l. W kanistrze wykonałem rynnę z nierdzewki na długości 70 cm i tą rynną woda dopiero wylatuje na kaskadę. Kanister wypełniony jest keramzytem w którym zasadziłem 30 szt kosaćca i 30szt tataraku. Ogólnie filtr sprawuje się bardzo dobrze. Wczoraj czyściłem 2 raz filtr mechaniczny (pierwsze czyszczenie dokładnie miesiąc temu) i okazało się, że filtra biologicznego nie musiałem w ogóle czyścic ponieważ gąbki które są u samej góry wyglądały na czyste ( prawie jak przed uruchomieniem filtra) natomiast mechaniczny to miał w sobie sporo błota. Mam pytanie czy jest to normalne aby po 2 miesiącach nie widać zbytnio zabrudzenia filtra biologicznego?
W załączniku schemat filtra.


[ Dodano: 2018-07-07, 05:25 ]
Ma ktoś może tak zrobiony filtr?
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny