Ja mam pompę 5000 l na godzinę sądzę że leci ok 3.5 a 4 tysięcy. Problem u Ciebie jest taki ze woda wlatuje do pierwszej beczki z większym ciśnieniem i jest większy przepływ niż ciśnienie i wylot na drogiej beczce.
dodałem do 1 i 2 i 3 beczki po rurce 32 mm
czyli teraz mam 40 + 32 mm
w pierwszej beczce mam deszczownice i jeżeli odkręcę żeby woda mogła lecieć pełną parą to dalej mi się przelewa... Jeżeli +- będzie na połowie to poziom się trzyma ?
Co jeszcze żeby mogło swobodnie lecieć na pełnym ?
No to sporo przez ten filtr puszczasz żeby leciało mocniej musisz zwiększyć przepływ między beczkami dać np rury między nimi np 2 x 50 mm. Albo żeby nie kabinowac może podnieść wyżej 1 beczkę żeby w niej było większe ciśnienie i woda leciała mocniej do 2 beczki.
No musiał byś zobaczyć czy to wystarczy ale powinno być ok. Ja mam przy pompie 5 tys litrów na h 2 x 40 mm i jest ok. Przy jednej 40mm na początku miałem tak samo. Wtedy dodałem drogie 40 mm i jest ok a dodatkowo pierwsza beczkę podniosłem o 5 cm i jest ok.
Dodałem beczki z pierwszej do drogiej z drogiej do trzeciej no i wylot do oczka zrobiłem z rury 60mm. W filtrach orginalnych jest np wlot wody z oczka 32 mm a wylot 70 mm wiec różnica prawie dwa raz większa od rury wlot owej.
Tak wszystko zrobione na pe. Rury które w filtrze schodzą w dół zrobiłem z białych plastikowych rur do ochrony kabli elektrycznych ze względu na to ze są proste a rurę pe ciężko wyprostować.
Dodałem po 40 i dalej mi pierwsza beczkę przelewa . Beczki ustawione 1 najwyżej 2 niżej i 3 niżej od 2 . Co bym mógł zrobić żeby działało normalnie . Przelewa mi sie minimalnie .
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-06-20, 09:48
asdawrwd napisał/a:
1beczka
szczotki
mata
gabka drobna
srednia
gruba
2 beczka
biokule i co jeszcze
3 beczka
tak jak była
Tzn bez gąbek?
Cytat:
Wlot 32mm przejścia i trójniki 40 mm a wylot tez 40
Drobnej gąbki raczej nie bo druga i trzecia beczka sie nie przelewa i zbiera na bierząco
Czyli w 2 i 3 nie masz gąbek?
Przede wszystkim: gąbki i maty powinny być tylko w pierwszej beczce (być może tak jest), od najgrubszej do najdrobniejszej. Decyduje wyłącznie średnica oczek, nie rodzaj materiału. Czy dobrze rozumiem, że po szczotkach osad idzie najpierw na najdrobniejszą gąbkę? To błąd. Coraz drobniejsze cząstki powinny przechodzić do coraz drobniejszych oczek gąbek.
Generalnie: na przewodach pomiędzy beczkami dałbym co najmniej 60, ale lepiej 75mm - aby jak najbardziej ograniczyć straty hydrauliczne (wyrażające się w różnicy poziomów wody przed i za elementem) przy przepływie wody przeciskającej się przez poszczególne połączenia. Jak nie, to po pierwszej beczce dołożyłbym nawet jeszcze 2 40-tki. Także wąż od pompy powinien być w miarę możliwości jak najgrubszy - po co blokować pompę stratami ciśnienia na zbyt cienkim wężu.
no to masz 2 razy po 40 mm.widocznie jest mocniejsza pompa na przepustowość filtra. Można dodać jeszcze jedną rure lub jezeli woda przelewa sie naprawde minimalnie dodaj na trójniku kawałekj rurki tak żeby woda sie do niego nie wlewała ale pamietaj o tym ze przy zatkaniu złoża zeby woda sie nie wylewała z filtra. wiec mysle ze kawałek rurki ok 5 cm. powstanie wieksze ciśnienie w pierwszej beczce i woda powinna juz płynąc dobrze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum