Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-01-29, 14:01
castleman napisał/a:
Można się tylko domyślać że w tym miejscu jest oczko (ujęcia standardowe)
Jest taka teoria, że jest to pułapka na nieproszonego gościa
Castelman, to przede wszystkim jest pułapka na Twoje ryby i rośliny. Zgarnij śnieg z oczka puki jest jescze sypki. nie wszystkie rosliny zamierają na okres zimy, cześć z nich potrzebuje dostępu choć odrobiny światła słonecznego. Brak przerębli i słońca doprowadzi do szybkiego rozwoju bakterii beztlenowych (gnilnych).
Póki lód jeszcze cienki wytnij przeręble. myślę że łopata sztychówka w zupełności wystarczy,na tą grubość lodu.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-01-29, 20:51
JAREK G napisał/a:
Paweł napisał/a:
Zgarnij śnieg z oczka puki jest jescze sypki.
Łatwo się mówi jak u mnie lód cienki i jak bym stanął na lodzie to czasami mógłbym wylądować w oczku
Jak się chce to można wszystko, wystarczy do grabi przyczepić opaskami jakąś listwę szerokości grabi np. ze sklejki 10 mm i odśnieżyć z brzegu. Potem sztychówką również z brzegu wyciąć przerębel. I po kłopocie.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2007-01-31, 06:59
Paweł napisał/a:
Castelman, to przede wszystkim jest pułapka na Twoje ryby i rośliny. ... Brak przerębli i słońca doprowadzi do szybkiego rozwoju bakterii beztlenowych (gnilnych).
Ja tam w oczku mam chochołka, może go nie widać zbyt wyraźnie, ale jest (widać najwyraźniej na drugim zdjęciu). Jak myślicie, nie wystarczy do utrzymania równowagi?
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Pomógł: 22 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 1002 Skąd: Zamość
Wysłany: 2007-01-31, 10:29
castleman napisał/a:
a tam w oczku mam chochołka, może go nie widać zbyt wyraźnie, ale jest (widać najwyraźniej na drugim zdjęciu). Jak myślicie, nie wystarczy do utrzymania równowagi?
Chochoł nie ma nic do utrzymania równowagi.
Ja też mam chochoła. Ale oprócz chochoła wybijam co jakiś czas przerębel i odśnieżam oczko.
Zrób przerębel tak jak Ci radzą i spróbuj odśnieżyć oczko.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2007-01-31, 11:55
Dzięki za porady
Byłem dziś rano na działeczce
Jest zdecydowana odwilż
Co do śniegu, nie ma już co odśnieżać
Co do przerębla też raczej nie widzę sensu - lód trzyma tylko na środku, boki są odmrożone
Raczej nie widze sensu żeby robić cokolwiek.
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum