wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Budować wiosną czy na jesieni?
Autor Wiadomość
Rafal22 
Uczestnik

Wysłany: 2015-08-25, 08:34   Budować wiosną czy na jesieni?

Wątpliwość mam taką jak w temacie. Oczko ma być małe: 2,5m / 2m i w najgłębszym miejscu 1m. Na ziemi geowłóknina o gramaturze 200, a na to folia pvc oase 0,5mm. Ma to być oczko typowo dla lilii + trochę drobnicy przeciw komarowej. Jak zrobię na jesieni to ziemia z wykopu przez zimę zdąży mi się już uleżeć, a woda w nowym oczku odstać. Na pewno czas budowy musi przebiegać w trakcie jak rośliny będą już lub jeszcze "uśpione", ponieważ równoczesnie chcę trochę pozmieniać w ogródku w najbliższej okolicy oczka. Dodatkowo argumentem za kopaniem teraz na jesieni jest obecnie niski poziom wód gruntowych. Jednak przez zimę oczko było by już wystawione na wszelkie niedogodności atmosferyczne.
Bardzo ciekaw jestem Waszych przemyśleń na ten temat. Z góry dziękuję za podpowiedzi i opinie.
Pozdrawiam

renmir 
Bywalec

Wysłany: 2015-08-25, 12:34   

Ja budowałem na jesieni, łatwiej poprzesadzać kwiaty i rośliny z ogródka bo jeszcze widać gdzie rosły a na wiosnę wszystko w oczku wcześniej startuje. Jak możesz to zrób większe bo przy tych wymiarach to z liliami nie poszalejesz.

Rafal22 
Uczestnik

Wysłany: 2015-08-25, 14:37   

Niestety większego zrobić nie mogę. Mam bardzo małą działkę, i nawet ten kawałek musiałem długo negocjować z żoną :) W chwili obecnej jest to... a w zasadzie to był trawnik (bo po tegorocznej suszy została pustynia) a dookoła teren jest utwardzony kostką. Na szczęście będzie to moje drugie oczko- pierwsze jest podobnej wielkości. Od razu uprzedzam że nie mam w tym możliwości połączyć je w jedno oczko. W planach mam jednak główne zasilanie w deszczówkę doprowadzić do nowego oczka, a "nadwyżka" będzie strumykiem spływała do starego oczka (kilku centymetrowa różnica w poziomie lustra wody). A co do lilii to będą tam głównie małe odmiany (Aurora, Burgundy Princess, Rosennymphae) a w najgłębszym miejscu marzy mi się Colorado i Tomocik (tak, wiem, że może być im trochę ciasno)

vivit 
Przyjaciel forum
oczko ze strumieniem

Wysłany: 2015-08-26, 16:17   Re: Budować wiosną czy na jesieni?

Rafal22 napisał/a:
Wątpliwość mam taką jak w temacie. Oczko ma być małe: 2,5m / 2m i w najgłębszym miejscu 1m. Na ziemi geowłóknina o gramaturze 200, a na to folia pvc oase 0,5mm. Ma to być oczko typowo dla lilii + trochę drobnicy przeciw komarowej.
...

Rafał nie obraź się proszę. Ale takie oczko to robi się bez planowania terminowego. Na jego budowę potrzebny jest jeden weekend. Co Ci za różnica kiedy ?
Co innego gdybyś budował oczko powiedzmy 20m3 duże i dość głębokie to wtedy takie niuanse jak budowa wiosną czy jesienią są dość istotne patrząc z punktu widzenia wysokich wód gruntowych.
Ja tu problemu nie dostrzegam...kwestia raczej abyś miał materiały zgromadzone w odpowiedniej ilości, aby nie stanąć w połowie roboty.

PAWEŁ

Rafal22 
Uczestnik

Wysłany: 2015-08-26, 20:29   

Słuszna uwaga, może faktycznie zbyt ostrożnie podchodzę do tak niewielkiego projektu. Jedynie obawiam się, tych wód gruntowych, bo trochę poczytałem na forum jak bardzo to może skomplikować całą prace przy wykonaniu oczka. U mnie jest ten problem, że mam działkę nisko położoną i może się okazać, że dowód gruntowych mam całkiem niedaleko :) Jednak dysponując powierzchnią 2,5m x 2m i tak głębiej niż na metr zejść mi się nie uda, a po za tym, dla lilii i tak większych głębokości nie potrzebuję. Zatem zamawiam jeszcze dziś materiały i biorę się do roboty ... zanim żona się rozmyśli :-D

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2015-08-27, 10:01   

Niższych wód gruntowych niż teraz można się spodziewać chyba tylko w czasie jakiejś mroźnej zimy. Albo następnego równie suchego lata. Bierz się do roboty :)
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu