Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Maj 2012 Posty: 559 Skąd: DĘBICA,podkarpackie
Wysłany: 2015-02-10, 09:50
Nie wiem jakie masz oczko ale jak masz głębokość 90cm to przy takiej zimie nie kombinował bym z akwarium. Ja w tym roku jeszcze ani razu nie podłączyłem napowietrzacza.
_________________ Ptaki są moją pasią-golębie to ukoronowanie tej pasji.
Wysłany: 2015-03-01, 21:09 pzechowywanie ryb przez zimę
Podepnę się pod temat bo lekko się pokrywa. Od kilku lat mam staw i problem z przezimowaniem ryb (karp, amur, tołpyga , duży karaś ). Otóż problemem jest norka, która systematycznie w zimę wyżera ryby (obok stawu jest ciek wodny ). Wpadlem na pomysł aby zrobić klatkę dla ryb ( sześcian obciągnięty siatką o wymiarach np 1m * 1.5)na zimę wyłąpać większe ryby ze stawu , wpuścić do tej klatki i wstawić ja do stawu (głęboki na ok 1,7 m). Moje pytanie jest następujące : czy ta ograniczona przestrzeń życiowa dla ryb na ok 5 miesięcy wystarczy ? Czy potrzebują one dużo większej aby przeżyć ? W kladce było by ok 20 ryb. W kwestii dotlenienia obok wstwię pompkę lub napowietrzacz co,spowoduje że w bliskości woda w części klatki z góry nie zamarznięte. Co wy na to ?
_________________ Wojtek72r
wallclock [Usunięty]
Wysłany: 2015-03-02, 11:38
Przy odpowiednim napowietrzaniu zime powinny przetrwac ale beda sie meczyc
Witam, dzięki za odzew. Zywolapke oczywiście mam i nawet 1 szt zlpalem, ale to jest tylko pólśrodek. Na miejsce zlapanej przychodzi druga w innej części stawu itd itd , po ostatniej zimie to nawet karasi w stawie zabrakło. Pomysł na zrobienie w klatce części osłoniętej aby ryby miały gdzie się schronić jest dobry.
_________________ Wojtek72r
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum