Szanowny Michale, czy zasilanie ma być tylko z układu solarnego ? Jeśli tak to musi być porządnie przewymiarowany.Chodzi o to aby kilka niekorzystnych, pochmurnych dni nie pozbawiło cię energii. Ustanie pompowania przez kilka godzin rujnuje złoże biologiczne a odbudowa to co najmniej miesiąc.Mało tego, martwy filtr biologiczny zatruwa jeszcze wodę.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Szanowny Michale, czy zasilanie ma być tylko z układu solarnego ? Jeśli tak to musi być porządnie przewymiarowany.Chodzi o to aby kilka niekorzystnych, pochmurnych dni nie pozbawiło cię energii. Ustanie pompowania przez kilka godzin rujnuje złoże biologiczne a odbudowa to co najmniej miesiąc.Mało tego, martwy filtr biologiczny zatruwa jeszcze wodę.
Pozdrawiam ! Bolek
Łukasz jestem w pochmurne dni też pompa będzie pracować. Już przetestowalem w ubiegłym roku.
Jest jeszcze alternatywa podłączenie napowietrzacza małej mocy bezpośrednio z akumulatora
Używam JEBAO 35 watową, parametry ma gorsze od wymienionej przez Ciebie. Z tego co można znaleźć w necie i w Twoich warunkach wybór wydaję się doskonały.Nawet jeśli są jakieś przekłamania to i tak warto kupić. Na swoją pompę nie narzekam.
Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Myślę tutaj o napowietrzaniu wody do filtra filtra lub a samym filtrze. Zwłaszcza jeśli droga wody w złożu biologicznym jest długa.W takim układzie woda płynąca w złożu szybko traci tlen i dalej jest już tylko filtracja mechaniczna. W moim mizernym filtrze woda wpływająca do filtra jest tak silnie napowietrzona że po przytkaniu dopływu powietrza do smoczka przepływ na wylocie optycznie zmniejsza się o 1/3.Brak po prostu pęcherzyków powietrza.Nie ma co się sprzeczać że w niektórych układach bez napowietrzania wody ,do lub w filtrze i tak jakość wody jest dobra. Dotyczy to filtrów przewymiarowanych, w mniejszych pracujących na styku ten czynnik jest istotny.
Pozdrawiam ! Bolek
Karasie i orfy.
Myślę tutaj o napowietrzaniu wody do filtra filtra lub a samym filtrze. Zwłaszcza jeśli droga wody w złożu biologicznym jest długa.W takim układzie woda płynąca w złożu szybko traci tlen i dalej jest już tylko filtracja mechaniczna. W moim mizernym filtrze woda wpływająca do filtra jest tak silnie napowietrzona że po przytkaniu dopływu powietrza do smoczka przepływ na wylocie optycznie zmniejsza się o 1/3.Brak po prostu pęcherzyków powietrza.Nie ma co się sprzeczać że w niektórych układach bez napowietrzania wody ,do lub w filtrze i tak jakość wody jest dobra. Dotyczy to filtrów przewymiarowanych, w mniejszych pracujących na styku ten czynnik jest istotny.
Pozdrawiam ! Bolek
Ponawiam pytanie
jaka powinna być wydajność pompy natleniającej przy filtrze biologicznym 120litrów?
No i widzisz jeden z drugim każdy by Cię odsyłał do działu jak tam sobie samemu zrobić filtr i tak czynie czytam pierwsza strona druga nabiera to sensu myśle.Zaczynam kapować ale idę dalej i nagle na ogół tak bywa jeden tam z drugim a nie ja bym tak nie zrobił jak piszą koledzy z 1-2 strony to nie będzie działać to musi być odwrotnie i tak kilka nastepnych stron i że niby wszystko jasne ...Taa tak wracam do punktu wyjscia.Widzisz Bolekso Ty napisałeś iż istotne jest żeby woda do czy w filtrze była napowietrzana i pewnie masz słuszność.Tylko wracając do forum na tych prostych rys filtrów nikt słusznie nie pokazał,zaznaczył jak to zrobić ,albo nawet wspomniał :evil:Chyba że ja nie zauważyłem Kłuca się o to że ten ma z pe,pvc,agd,rtv itd. A ten ma 30mm tamten 25mm rurecke i juz nie bedzie chodzic albo se kup gotowy Albo napisze Ci to co wsypać ..i znów wio.. żwir ,kamień,nie biobal nie peszel, keramazyt ale nie bo on sie czerpie ale miał go pewnie ostatnie 5 lat w beczce! Albo flizelina mata kamień ścierki,brud z pępka i ma wodę kryształ !!ho ho a drugi wiesz to wszystkie warstwy powinnny być odwrotnie.I tak klucze po tym forum jak dziecko we mgle Bez obrazy forumowicze ale czasem a może częściej jest tu groch z kapustą miłego czytania.Ja będę dalej szukał jednolitej instrukcji budowy filtra z beczki 100-120 L
Witaj rzuć okiem na to rozwiązanie problemu filtracji wody.
https://www.youtube.com/watch?v=LgLLcsMbG2Q
Jest to mój projekt wymyślony w 2014 roku i testowany cały rok.Jestem bardzo zadowolony z tego systemu ,woda w oczku super przejrzysta parametry bez zarzutów .Obsługa filtra sprowadza się do oczyszczenia szczotek z nieczystości jakie dostarczyła tam pompa i spuszczenia ewentualnego osadu z dna zbiornika (osad raz w roku). Jedynym mankamentem w tym projekcie jest wstępny sposób oczyszczania wody przez szczotki ,ale to już poprawiłem na ten rok. Wymiary filtra jego kształt można modyfikować w stosunku do potrzeb oczka,jednak ja uznaję minimalną wysokość złoża keramzytu na 60cm co do twoich potrzeb to 180-200 litrów keramzytu powinno wystarczyć.Życzę powodzenia bo nic w życiu nie jest proste,a już na pewno nie system filtracyjno-kaskadowy do oczka wodnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum