wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko\staw naturalny 30m2, poziom wody
Autor Wiadomość
Reprint 
Nowy

Wysłany: 2014-12-20, 18:55   Oczko\staw naturalny 30m2, poziom wody

Witam.
Mam pytanie: Czy przy poziomie wody gruntowej 0,9m i 1,2m suchym latem jest sens budowy oczko-stawu naturalnego? Planowana głębokość ok3m. Czy przy takim poziomie wody można to jakoś fajnie zrobić?

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-12-20, 20:51   Re: Oczko\staw naturalny 30m2, poziom wody

Reprint napisał/a:
Witam.
Mam pytanie: Czy przy poziomie wody gruntowej 0,9m i 1,2m suchym latem jest sens budowy oczko-stawu naturalnego? Planowana głębokość ok3m. Czy przy takim poziomie wody można to jakoś fajnie zrobić?

Aż wziąłem metrówkę do ręki...Moim zdaniem - jeżeli masz wokół oczka dość miejsca, to mógłbyś część obwodu zrobić w postaci pionowej 1,2m ścianki od poziomu gruntu do wody w oczku, pozostałą część wyprowadzić w górę kilkoma niższymi ściankami z płaskich kamieni - tarasami, wpasować w którąś ze ścianek kaskadę - unikasz gagramela w postaci górki kamieni z ciurkającą z niej wodą, całość dałaby się całkiem sensownie zaaranżować. W pozostałej części zrobiłbym też kawałek płaskiej plaży na poziomie wody, no i dalej - tarasy w górę.
Nie chodzi mi o jakieś regularne owalne kształty tarasów - należałoby to dobrze przemyśleć, zaprojektować, jakieś uskoki, nierówna wysokość ścianek, łączenie poziomów głazami, etc.

W takich sytuacjach - to tylko moje preferencje - wolę ścianki i tarasy od ukośnych skarp.

[ Dodano: 2014-12-21, 08:39 ]
Powinienem był od razu, jeżeli już piszę, wyrazić też wątpliwości.

Wahania 30cm stanu - czy to są obserwacje wieloletnie? - to duże utrudnienie dla niewielkiego przecież stawiku 30m2. Praktycznie uniemożliwia np. zrobienie sensownego odpływu dennego z prefiltrem przed pompą. Będą problemy z głębokością sadzenia roślin, dostępem do brzegu. Dlatego jeżeli nie upierasz się bardzo z tym naturalnym stawem, to oczywiście znacznie prościej byłoby to jednak uszczelnić i zrobić staw na poziomie gruntu.
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

zulintala 
Nowy

Wysłany: 2014-12-23, 09:17   

hmm dobrze wiedzieć, mi osobiście bardzo zależy na roślinach ;)

darekb 
Bywalec

Wysłany: 2014-12-23, 21:11   

Mój sąsiad robił coś podobnego- kopara i wio ,też było ok 30 m,potem obok drugie 30m i połączył je. Ziemi z wykopów uzbierało się sporo, więc cały grunt wokół stawiku lekko sie podniósł.Brzegi zaczęły się obsypywać, bo zrobiło sie dośc wysoko a trawa nie urośnie na nich z dnia na dzień i trzeba było ułożyć płyty ażurowe z betonu, żeby je umocnić. Po dwóch latach poziom wody zaczął opadać z roku na rok (skanalizowano naszą miejscowość co prawdop doprowadziło do osuszania terenu) i teraz jest zasyfiony duży dół bez wody.A ja wykopałem szpadlem ile rady dałem położyłem folię i mam wodę i rybki do poziomu gruntu.

Reprint 
Nowy

Wysłany: 2014-12-23, 23:04   

Dzięki za odp.

Poczekam do lata i zobaczę jaki będzie poziom wody.
Pomyślę nad folią, ale z nią to będzie mniejsze oczko, a ja chciałem też jakieś rybki od czasu do czasu na grila złapać.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu