Wysłany: 2014-11-07, 13:47 Prawda o amurze w oczku (stawie)
Witam czytajac opinie o szkodliwosci amura musze napisac kilka slow od siebie a mianowicie. Mam staw 40m na 20m i 120cm gł. w lipcu staw w 80% porasta rogatek, w stawie mam 5 amurów 4kg sztuka oraz 25cm 20szt a staw jak byl zarosniety rogatkiem tak jest nadal. Rogatek rozrasta sie w oszalamiajacym tempie. Jak czytam wypowiedzi ludzi którzy pisza ze gdy ktos mam 5 amurkow w stawie to bedzie tam mial istny armagedon i zaglade to chce mi sie smiac. W żoładkach amurow zauwazylem jedynie rogatka i glony nitkowe i rosliny plywajace z brazowymi liscmi nazwy niepamietam nic pozatym a dodam ze mam w stawie jeszcze inne rosliny. Staw na okolo jest obrosniety tararakiem palka i trzcina oraz jakims zielonym i miekkim sitowiem. Woda w stawie kryształ mimo ze jest jeszzce 50 karpi 35cm.
Woda kryształ dzięki takiej ilości rogatka bo to najlepszy filtr do oczyszczania wody. Taka ilość amura nie załatwi sprawy. Musiał byś wpuścić tak z 10 sztuk około 50cm to może one by pomogły. Myślę ze niczym nie dokarmiasz przez ten okres ryb bo jeśli chcesz żeby zaczęły jeść rośliny nie dawaj im jedzenia przez jakieś 4/5 dni i to powinno skłonić je do jedzenia roślin. Sam posiadam 3 stawy o łącznej pow. prawie 2ha i w jednym 112m na 36m miałem bo dwa tygodnie temu łowiłem 560 sztuk karpia i około 20 amurów po 70cm i było widać jak jadły trawę czy trzcinę choć co 2 dzień dostawały 75kg pszenicy.Pozdrawiam
_________________ Pozdrawiam Kamil:D
wallclock [Usunięty]
Wysłany: 2014-11-07, 18:22
Te cztery amury maja po 70-72cm wiec juz powinny nie malo jesc. Mi chodzilo o to ze ludzie wypisuja bzdury ze jak sie wpusci do stawu 3-4 amurki 20cm to im zrobia sajgon z zielskiem to jest smieszne. Mogłbys mi powiedziec jak szybko u ciebie rosnie amur i karp i co rosnie szybciej i jak bylo karmione? U mnie amur ma co zrec i z tego co pamietam do tego rozmiaru 70cm rosl 3 lata. Zalezy mi na szybkim przyroscie karpia czy moge go karmic suchym nie mielonym ziarnem kukurydzy i ziemniakami?
U mnie amury i karpie sa wpuszczane zależy od pogody końcem marca początkiem kwietnia. Są to tzw. kroczki wiec nie maja wiecej niz jeżeli chodzi o amura to 20cm a karpie to juz podam w wadze sa wpuszczane jak maja okolo 0,15/0,25kg. U nas karmione sa pszenica albo jeczmieniem zależy co posiejemy. U nas po wpuszczeniu sa łowione 1 staw tzw.zimowy końcem września to tam karpie maja 1,5 kg do 2,5kg. 2 staw końcem pażdziernika z którego wedkarze kupuja od nas ryby do zarybienia sekcji. Tam waga karpia i amura jest najwieksza bo zaczyna sie; karp od 2 do 4kg a amur od 3 wzwyż maja okolo 80cm. Na 3 stawie znowu mamy tzw. narybek np w tym roku mialem 16,000tyś narybku karpia bede go łowił za jakies 2tyg moze cykne jakąś fotke to tam za ten ponad pół roku tzw.futrowania dane 5t zboza i ryba z 7cm waga rozna pare gram w ciagu od wpuszczenia do listopada rosnie do wagi około 0,50kg. U mnie na gospodarstwie hodujemy ryby tylko na zbożu bez zadnych pasz itp przez co ryba jest dużo smaczniejsza i osiaga naturalne rozmiary w naturalnym czasie. Co do kukurydzy najlepiej ugotuj ja oczywiscie dana porcje i wymieszaaj np z gotowana przenica i obierkami z ziemniaków u nas karpie i amury to uwielbiaja to czego nie dam świnia daje im czyli okolo 10l wiadra co 2tyg na kazdy staw. A jak nie to mozesz dac jak masz mozliwosc śrutowana kukurydze. Na twoim miejscu radził bym ci kupic w workah 25kg pszenice od jakiegos gospodarza kup na poczatek z 300kg i zobaczysz jak szybko beda to jesc. Na poczatek wgl kup worek i zobacz czy akurat to im zasmakuje. Jednak w moim przypadku karpie uwielbiaja pszenice mniej jeczmien pszenica ma wiecej białek i wgl innych rzeczy dla nich bardziej przydatnych dlatego tez dawajac pszenice uzyskasz szybszy przyrost wagowy i mieso jest smaczniejsze wtedy. U mnie na koniec roku robie sb tzw.rozliczenie roczne to w tamtym roku wpuscilem 5tys kroczka po połowie na 2 stawy a na duzy 12tys narybku.Z tych 2 stawów wyłowiłem prawie 13ton a z narybku z 12tys sztuk zostalo mi 9 czyli to tak bardzo dobrze bo to 75% a ludzie sa zadowoleheni jak sie ma 50% bo to jest wielki sukces a zboza sfutrowałem prawie 18ton pszenicy. Troche sie rozpisałem ale mam nadzieje ze pomogłem . Pozdrawiam i przepraszam za błedy
wallclock [Usunięty]
Wysłany: 2014-11-07, 20:54
Kurcze to jak to mozliwe ze u mnie 3 letnie amury maja po 70cm? jak rybka w Twoim hodowlanym stawie rosnie pól kilo na sezon. A moze amur byl tam juz wczesniej o czym nie wiedzialem
Tak naprawde to twoje amury beda miec koło 5 lat. Ryby rodzaju karpiowatego potrzebuja od złozenia ikry do osiagniecia 0,50kg 2 lata. Tak jest w kazdym gospodarstwie hodowlanym policz sobie ja majac 2500sztuk karpia w jednym stawie w tygodniu jestem tam 3 razy i daje im po 400kg co 2 dzien. Ryby szybko rosna podajac im odpowiedznie pozywienie tak jest wpuszczasz 0,25kg w lipcu musisz miec pół ryby czyli np 1kg to bedzie srednia okolo 2kg
wallclock [Usunięty]
Wysłany: 2014-11-09, 08:47
Czyli rozumiem ze opowiadania o tym ze amur rosnie duzo szybciej od karpia mogę spokojnie wlożyć między bajki? W literaturze fachowej czytalem ze amur do swojej maxymalnej wagi rosnie do 15 lat i niejednokrotnie osiaga wage 35kg. To te poł kilo na sezon mi sie jakos nie kalkuluje. Chyba ze np w pierwsze dwa lata wzrost jest do 0.50kg a potem np w kolejne dwa do 2kg i im wiekszy amur tym szybciej rosnie?
Im więcej pożywnego pokarmu dostarczysz tym szybciej będzie rósł. Tak jak mowie my wpuszczamy poczatkiem wiosny wielkosciowo ok 20cm mniej wiecej a lowimi ok 70/80cm
wallclock [Usunięty]
Wysłany: 2014-11-09, 15:56
A odłowy sa po jakim czasie? bo chyba od wiosny do jesieni nie urosnie do 70-80cm?
Kolego shiftman. Wytumacz mi rybakowi z doświadczeniem jak to robisz .
Jak rozumie w ciągu jednego roku od powiedzmy kwietnia do listopada
Amor ci rosnie z 20 cm do 80 cm?
niewiem jak to robisz.
Amor 80cm musi mieć minimum 6 kg, a kroczek 20 cm ma powiedzmy miedzy 20 a 30 deko
Bez obrazy i uszczypliwości ale coś mi mówi ze troszke coś przykoloryzowałeś
Gratuluje przyrostów
Hm. Zależy. Na cm nie powiem dokładnie jestem bardziej rybakiem i ważę ryby a rzadko mierze. 20 cm amur hm ... powiedzmy ze ma 0,20 kg to przy sprzyjających i idealnych warunkach warunkach MOŻLIWE JEST ZE dorośnie do 2 kg może ciut więcej . Wszystko zależy od stawu, powierzchni, stopnia zarastania roślinością i najważniejsze temperatury im cieplejsze lato i okres żerowania dłuższy to przyrosty lepsze. Na stawie bez rośliności a na samym zbożu przyrosty są małe. Na własnym przykładzie wiem ze jednego roku amury rosną znakomicie na stawie a drugiego na tym samym stawie przy zimnym lecie muszę zimować amura i wpuszczać go jeszcze raz bo nie wyrósł . Moje spostrzeżenia są takie ze wole zarybiać dużym kroczkiem lub nie wyrośniętą handlówką powiedzmy tak sztuka ok 0,5 kg wzwyż , wtedy jestem pewien ze każda sztuka urośnie a nie zostaną mi sztuki poniżęj 1,5 kg i nikt ich nie będzie chciał.
A i mówimy tu o stawach hodowlanych gdzie głównie występuje gęsta obsada karpia,
Przy rzadkim zarybieniu przyrosty będą większę
To są moje spostrzeżenia , można się nie zgodzić z nimi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum