wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawda o amurze w oczku (stawie)
Autor Wiadomość
wallclock
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-07, 13:47   Prawda o amurze w oczku (stawie)

Witam czytajac opinie o szkodliwosci amura musze napisac kilka slow od siebie a mianowicie. Mam staw 40m na 20m i 120cm gł. w lipcu staw w 80% porasta rogatek, w stawie mam 5 amurów 4kg sztuka oraz 25cm 20szt a staw jak byl zarosniety rogatkiem tak jest nadal. Rogatek rozrasta sie w oszalamiajacym tempie. Jak czytam wypowiedzi ludzi którzy pisza ze gdy ktos mam 5 amurkow w stawie to bedzie tam mial istny armagedon i zaglade to chce mi sie smiac. W żoładkach amurow zauwazylem jedynie rogatka i glony nitkowe i rosliny plywajace z brazowymi liscmi nazwy niepamietam nic pozatym a dodam ze mam w stawie jeszcze inne rosliny. Staw na okolo jest obrosniety tararakiem palka i trzcina oraz jakims zielonym i miekkim sitowiem. Woda w stawie kryształ mimo ze jest jeszzce 50 karpi 35cm.

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2014-11-07, 17:05   

Woda kryształ dzięki takiej ilości rogatka bo to najlepszy filtr do oczyszczania wody. Taka ilość amura nie załatwi sprawy. Musiał byś wpuścić tak z 10 sztuk około 50cm to może one by pomogły. Myślę ze niczym nie dokarmiasz przez ten okres ryb bo jeśli chcesz żeby zaczęły jeść rośliny nie dawaj im jedzenia przez jakieś 4/5 dni i to powinno skłonić je do jedzenia roślin. Sam posiadam 3 stawy o łącznej pow. prawie 2ha i w jednym 112m na 36m miałem bo dwa tygodnie temu łowiłem 560 sztuk karpia i około 20 amurów po 70cm i było widać jak jadły trawę czy trzcinę choć co 2 dzień dostawały 75kg pszenicy.Pozdrawiam

wallclock
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-07, 18:22   

Te cztery amury maja po 70-72cm wiec juz powinny nie malo jesc. Mi chodzilo o to ze ludzie wypisuja bzdury ze jak sie wpusci do stawu 3-4 amurki 20cm to im zrobia sajgon z zielskiem to jest smieszne. Mogłbys mi powiedziec jak szybko u ciebie rosnie amur i karp i co rosnie szybciej i jak bylo karmione? U mnie amur ma co zrec i z tego co pamietam do tego rozmiaru 70cm rosl 3 lata. Zalezy mi na szybkim przyroscie karpia czy moge go karmic suchym nie mielonym ziarnem kukurydzy i ziemniakami?

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2014-11-07, 19:22   

U mnie amury i karpie sa wpuszczane zależy od pogody końcem marca początkiem kwietnia. Są to tzw. kroczki wiec nie maja wiecej niz jeżeli chodzi o amura to 20cm a karpie to juz podam w wadze sa wpuszczane jak maja okolo 0,15/0,25kg. U nas karmione sa pszenica albo jeczmieniem zależy co posiejemy. U nas po wpuszczeniu sa łowione 1 staw tzw.zimowy końcem września to tam karpie maja 1,5 kg do 2,5kg. 2 staw końcem pażdziernika z którego wedkarze kupuja od nas ryby do zarybienia sekcji. Tam waga karpia i amura jest najwieksza bo zaczyna sie; karp od 2 do 4kg a amur od 3 wzwyż maja okolo 80cm. Na 3 stawie znowu mamy tzw. narybek np w tym roku mialem 16,000tyś narybku karpia bede go łowił za jakies 2tyg moze cykne jakąś fotke to tam za ten ponad pół roku tzw.futrowania dane 5t zboza i ryba z 7cm waga rozna pare gram w ciagu od wpuszczenia do listopada rosnie do wagi około 0,50kg. U mnie na gospodarstwie hodujemy ryby tylko na zbożu bez zadnych pasz itp przez co ryba jest dużo smaczniejsza i osiaga naturalne rozmiary w naturalnym czasie. Co do kukurydzy najlepiej ugotuj ja oczywiscie dana porcje i wymieszaaj np z gotowana przenica i obierkami z ziemniaków u nas karpie i amury to uwielbiaja to czego nie dam świnia daje im czyli okolo 10l wiadra co 2tyg na kazdy staw. A jak nie to mozesz dac jak masz mozliwosc śrutowana kukurydze. Na twoim miejscu radził bym ci kupic w workah 25kg pszenice od jakiegos gospodarza kup na poczatek z 300kg i zobaczysz jak szybko beda to jesc. Na poczatek wgl kup worek i zobacz czy akurat to im zasmakuje. Jednak w moim przypadku karpie uwielbiaja pszenice mniej jeczmien pszenica ma wiecej białek i wgl innych rzeczy dla nich bardziej przydatnych dlatego tez dawajac pszenice uzyskasz szybszy przyrost wagowy i mieso jest smaczniejsze wtedy. U mnie na koniec roku robie sb tzw.rozliczenie roczne to w tamtym roku wpuscilem 5tys kroczka po połowie na 2 stawy a na duzy 12tys narybku.Z tych 2 stawów wyłowiłem prawie 13ton a z narybku z 12tys sztuk zostalo mi 9 czyli to tak bardzo dobrze bo to 75% a ludzie sa zadowoleheni jak sie ma 50% bo to jest wielki sukces a zboza sfutrowałem prawie 18ton pszenicy. Troche sie rozpisałem ale mam nadzieje ze pomogłem :P . Pozdrawiam i przepraszam za błedy :)

wallclock
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-07, 20:54   

Kurcze to jak to mozliwe ze u mnie 3 letnie amury maja po 70cm? jak rybka w Twoim hodowlanym stawie rosnie pól kilo na sezon. A moze amur byl tam juz wczesniej o czym nie wiedzialem

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2014-11-07, 22:03   

Tak naprawde to twoje amury beda miec koło 5 lat. Ryby rodzaju karpiowatego potrzebuja od złozenia ikry do osiagniecia 0,50kg 2 lata. Tak jest w kazdym gospodarstwie hodowlanym policz sobie ja majac 2500sztuk karpia w jednym stawie w tygodniu jestem tam 3 razy i daje im po 400kg co 2 dzien. Ryby szybko rosna podajac im odpowiedznie pozywienie tak jest wpuszczasz 0,25kg w lipcu musisz miec pół ryby czyli np 1kg to bedzie srednia okolo 2kg

wallclock
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-09, 08:47   

Czyli rozumiem ze opowiadania o tym ze amur rosnie duzo szybciej od karpia mogę spokojnie wlożyć między bajki? W literaturze fachowej czytalem ze amur do swojej maxymalnej wagi rosnie do 15 lat i niejednokrotnie osiaga wage 35kg. To te poł kilo na sezon mi sie jakos nie kalkuluje. Chyba ze np w pierwsze dwa lata wzrost jest do 0.50kg a potem np w kolejne dwa do 2kg i im wiekszy amur tym szybciej rosnie?

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2014-11-09, 15:12   

Im więcej pożywnego pokarmu dostarczysz tym szybciej będzie rósł. Tak jak mowie my wpuszczamy poczatkiem wiosny wielkosciowo ok 20cm mniej wiecej a lowimi ok 70/80cm

wallclock
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-09, 15:56   

A odłowy sa po jakim czasie? bo chyba od wiosny do jesieni nie urosnie do 70-80cm?

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2014-11-09, 17:07   

Wpuszczamy je końcem marca poczatek kwietnia. Łowimy końcem listopada no w tym roku łowimy 22 listopada.

Pawel_Wad 
Nowy

Wysłany: 2014-11-09, 20:40   

Kolego shiftman. Wytumacz mi rybakowi z doświadczeniem jak to robisz .
Jak rozumie w ciągu jednego roku od powiedzmy kwietnia do listopada
Amor ci rosnie z 20 cm do 80 cm?
niewiem jak to robisz.
Amor 80cm musi mieć minimum 6 kg, a kroczek 20 cm ma powiedzmy miedzy 20 a 30 deko
Bez obrazy i uszczypliwości ale coś mi mówi ze troszke coś przykoloryzowałeś :-D
Gratuluje przyrostów :-o

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2014-11-11, 16:15   

Wcale amur 80cm nie musi ważyć 6kg bo u nas sa po 3/4 kg sa długie ale nie zwisa im taki wór od jedzenie .

wallclock
[Usunięty]

Wysłany: 2014-11-12, 11:25   

Paweł_wad a Twoim zdaniem ile jest w stanie urosnac amur od kwietnia do listopada jesli wpuscilmy do stawu amura 20cm?

Pawel_Wad 
Nowy

Wysłany: 2014-11-14, 18:24   

Hm. Zależy. Na cm nie powiem dokładnie jestem bardziej rybakiem i ważę ryby a rzadko mierze. 20 cm amur hm ... powiedzmy ze ma 0,20 kg to przy sprzyjających i idealnych warunkach warunkach MOŻLIWE JEST ZE dorośnie do 2 kg może ciut więcej . Wszystko zależy od stawu, powierzchni, stopnia zarastania roślinością i najważniejsze temperatury im cieplejsze lato i okres żerowania dłuższy to przyrosty lepsze. Na stawie bez rośliności a na samym zbożu przyrosty są małe. Na własnym przykładzie wiem ze jednego roku amury rosną znakomicie na stawie a drugiego na tym samym stawie przy zimnym lecie muszę zimować amura i wpuszczać go jeszcze raz bo nie wyrósł . Moje spostrzeżenia są takie ze wole zarybiać dużym kroczkiem lub nie wyrośniętą handlówką powiedzmy tak sztuka ok 0,5 kg wzwyż , wtedy jestem pewien ze każda sztuka urośnie a nie zostaną mi sztuki poniżęj 1,5 kg i nikt ich nie będzie chciał.

A i mówimy tu o stawach hodowlanych gdzie głównie występuje gęsta obsada karpia,
Przy rzadkim zarybieniu przyrosty będą większę

To są moje spostrzeżenia , można się nie zgodzić z nimi :-D

Zac 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-11-14, 20:26   

Amur o długości +/- 100cm to jeden będzie mial 10kg a drugi 20 i więcej na to nie ma reguły.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu