Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sie 2013 Posty: 18 Skąd: Kolonia
Wysłany: 2014-08-19, 16:42 Jakie półki zrobić?
Witam zacząłem kopanie nowego oczka. Tym razem większego tak by ryby mogły przezimować. Jednakże nie wiem jakie zrobic półki na rośliny i na jakich głębokościach. Oczko ma mieć głębokość ok 1,2-1,3m o ile woda gruntowa się nie pojawi wcześniej Na poniższych zdjęciach zrobiłem mniej więcej zarys jaki wpadł mi do głowy jednakże nie wiem czy zdadzą egzamin. skalniak jest do przebudowy w planach ma byc na nim mała kaskada. Za wszelkie sugestie i pomoc będę wdzięczny.
Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2014-11-06, 15:30
Na początek poczytaj o tym jakie chciałbyś mieć rośliny w swoim oczku.
Następnie poczytaj jakie są ich wymagania, co do strefy głębokości i podłoża.
Dopiero potem przygotuj półki w oczku na te rośliny.
Co do roślin pamiętaj, że dochodzi doniczka tzn. gdy zrobisz półkę o gł. 30cm i postawisz donicę o wys. 25cm to zostaje 5cm dla rośliny,
czyli głębokość dla danej rośliny liczy się od górnej części donicy.
A na przyszłość czytaj forum - w nim są wszystkie odp. na twoje pytania.
Pomysl nad tym przewężeniem-chodzi mi o ten kawałek ziemi który za ostro wchodzi w środek oczka-może byc problem z ułożeniem folii na tak ostro wystającym kawałku biorąc pod uwagę jeszcze półkę.Ja wg moich doświadczen ten skrawek lekko bym wygładził , zaokrąglił.
_________________ pozdr Darekb
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum