Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2014-07-04, 12:21
Według mnie masz źle zrobione półki. Takie wąskie, półki wokół całego oczka nie najlepiej się sprawdzają. Lepiej zrobić duże półki. Na różnych wysokościach z różnych stron oczka. Warto zawczasu przemyśleć sprawę roślin. Gdzie chcesz mieć większe rośliny lubiące głębszą wodę np. wywłócznik, taką średnią np. pałka czy duże sity a gdzie małe roślinki typowo bagienne i tak dopasować półki.
Nigdzie nie trafiłem na informacje czy będziesz miał tam ryby
Ja tylko dodam że nigdzie też nie czytałem o filtracji wody, reszta O.K
ostatnie sugestie Freakazz bardzo dobre.
Planuje wpuszczenie kilku karasi Dość długo myślałem o filtracji, z której ostatecznie zrezygnowałem. Woda będzie w ciągłym obiegu (pompa-koło-strumyk-oczko), tak więc o napowietrzenie wody się nie boję, a jeśli zaistnieje potrzeba to zamontuje duży filtr pomiędzy pompą, a kołem.
PIOTR.P napisał/a:
P.s mając takie miejsce i areał ziemi do zagospodarowania robił bym 2-3 razy większe oczko, co najmniej 220 - 250 głębokie większy strumień , ryby . w koło ławeczki,przy młynie 3-4 stoliki, a w młynie budka z lodami i napoje.kawa ciastko ..... szum wody,śpiew ptaków tam ludziska z wielkich miast będą płacić że mogą tego posłuchać , odpocząć i poleżeć na trawie,
nie wiem na ile da się z tego żyć i zarobić na tym etapie ale musicie to rozbudować i doinwestować piękne miejsce
Mieszczuchy to lubią ,jakieś atrakcje musisz ludziom zaproponować
Duże oczko, a nawet staw z rybami i pomostem to piękna sprawa - sam chciałbym taki mieć ale..., teren na którym znajduje się Muzeum jest pod ścisłym nadzorem konserwatora zabytków, każde "wbicie szpadla" powinno się zgłaszać i czekać na opinie , dodatkowo z doświadczenia wiem, że zazwyczaj "mieszczuchy" przyjeżdżają z gromadką rozwydrzonych dzieciaków, które niszczą wszystko co napotkają na swojej drodze
rewi napisał/a:
To jest mega przedsięwzięcie
Na chwilę obecną to mam tylko mega odciski
luzio napisał/a:
Według mnie masz źle zrobione półki. Takie wąskie, półki wokół całego oczka nie najlepiej się sprawdzają. Lepiej zrobić duże półki. Na różnych wysokościach z różnych stron oczka. Warto zawczasu przemyśleć sprawę roślin. Gdzie chcesz mieć większe rośliny lubiące głębszą wodę np. wywłócznik, taką średnią np. pałka czy duże sity a gdzie małe roślinki typowo bagienne i tak dopasować półki.
Wczoraj ostatecznie kształtowałem oczko, zaszły pewne zmiany. Mam nadzieję, że teraz nie będę miał problemów z półkami, a w późniejszym okresie z roślinami. Od samego początku zamierzałem sadzić rośliny w nawiercanych plastikowych doniczkach.
Gosik napisał/a:
Popieram Górala, świetna inwestycja dla mieszczuchów
no dobra, aby nie było niedomówień - na terenie Muzeum jest wszystko to co może sobie wymarzyć turysta - jest las, prawdziwa łąka z kwiatami, a na zielonej trawce stoją sobie trzy zabytkowe wiatraki, które udostępniamy do zwiedzania, dodatkowo ostatnio wybudowaliśmy kopię młyna wodnego, w którym znajduje się zabytkowy śrutownik elektryczny - właśnie tutaj każdy zwiedzający może zobaczyć jak powstaje mąka, a już za kilka dni dodatkową atrakcją będzie kręcące się koło młyńskie oraz oczko. Dodatkowo na terenie Muzeum mamy zabytkowe maszyny rolnicze ustawione w plenerze, kopię studni, wspomniane już ławeczki oraz co dla niektórych najważniejsze kawę i domowe ciasto Może dodam jakąś małą fotorelację?
Wysłany: 2014-07-05, 15:13
rozbuduj oczko skoro nasz zezwolenie na budowę małego oczka to kto ci powie że ty wybudowałeś duże ( jaka jest definicja dużego ?? 20 m kwadratowych 50 m czy 150 m ty masz zezwolenie na oczko). tym bardziej jak już coś takiego funkcjonuje to tylko postawić stoliki lody itp....... nawet przy strumyku bym zrobił kawałek plaży piaskiem ,
a dzieciakami się nie przejmuj tylko zrób tabliczki i kasuj za szkody rodzic niech se pilnuje
Wow, super. Sama jeszcze nie wiem jak duże oczko będę robić, narazie przeglądam wszędzie wszystko na ten temat żeby się dobrze do tematu przygotować. Ale Twoje wygląda imponująco
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum