Wysłany: 2014-05-28, 09:28 Napowietrzacz do Mini Stawu
Witam Szanowne Grono
Chciałbym prosić o pomoc w doborze urządzenia do napowietrzania mojego "Oczka wodnego"
Na działce letniskowej wygrzebałem sobie oczko o wymiarach +-7 x10m. w najgłębszym miejscu ma około 3m głębokości. Czytając wcześniej informacje na forum , pełen dobrych myśli stwierdziłem ze rybki wytrzymają, jest dość głęboko więc przezimują.
Okazało się iż nie do końca się udało, kosztowało mnie to 2 czerwone karpie ( wszystkie), 4 orfy straty 50%
Karasie zwykłe pewnie przeżyły.
Jaka wydajność musiała by mieć pompka do pierdzenia jakie kamienie itp. I ewentualnie co polecacie. Oczywiście zależy mi by pompka pożerała jak najmniej W.
Oczko od domku jest oddalone jakieś 20 metrów.
Wysłany: 2014-05-29, 08:21
Mimo że dopiero zaczynam uczyć się o oczkach czytając forum to już nasuwają się mi pewne pytania co do Twojego oczka.
1. Jak długo już to oczko istnieje, ile czasu minęło od pierwszego zalania wodą do wpuszczenia rybek. I czy była to "kranówka"?
2. Jakie rośliny masz w oczku. To one dostarczają tlen do wody i one są głównym konkurentem glonów w wodzie (współpracują z bakteriami). Glony bez roślin się panosza i "zatruwają" wodę.
Dzięki za zainteresowanie,.
Oczko zostało wykopane wiosną 2012.
Ryby wpuściłem w 2013 latem
Wodą nie musiałem zalewać, po wykopaniu napełniło się same w ciągu 5 godzin.
Nie wiem czy to istotne ale w miejscu oczka zalegało około 3 m torfu.( historyczna zatoka jeziora)
Rośliny trudno o nich coś mówić bo jest ich jeszcze mało. Troszkę pałki wodnej + jedna roślina podobna do grążeli ale o mniejszych liściach i jeszcze jakieś takie pływające zielsko z kosmatymi podwodnymi pnączami i listkami wystającymi nad wodę troszkę przypominające liście kasztanowca ale z poszarpanymi brzegami. To by było na tyle.
Ostatnio zmieniony przez rewi 2014-05-29, 09:53, w całości zmieniany 1 raz
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum