Wysłany: 2014-05-17, 11:11 Wybór ryb i ich zimowanie
Witam mam oczko o wymiarach 3.6m x 3.7m x 0.7m, do wyboru obstawy mam 2 opcje:
1) 2 karpie koi butterfly
2) Ok. 3 karasie ozdobne( shubunkiny )
Osobiście wolałbym opcje 1., i dlatego chciałbym się dowiedzieć czy dwa karpie przetrzymałyby zimę w oczku, jeżeli nie, to czy beczka wystarczyłaby na przezimowanie w piwnicy, jeżeli beczka wystarczy, to czy musiałbym mieć jakąś "technikę" i ile by kosztowała?
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2014-05-17, 11:20
Za płytko na karpie ( przynajmniej 1,5m.) Można zimować w beczce, ale musi być porządne napowietrzanie i duża beczka. Karasie przezimują bez problemu, ale też potrzebne jest napowietrzanie, aby tafla wody całkowicie nie zamarzła.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2014 Posty: 43 Skąd: Radomyśl Wielki
Wysłany: 2014-05-17, 18:14
Troszkę za małe na karpie. Moje oczko też małe bo głębokość tylko 1 metr jednak karpie mi zimują bo mam przerębel. Na głębokości około 30-40 cm stoi pompka i miesza wodę dzięki temu nigdy nie zamarza (gdy miałem raz awarie straciłem wszystkie karpie ;-( ). Więc ważne żeby woda nigdy nie zamarzała. Karasie na pewno łatwiejsze będą w hodowli
Cześć hidarion
Opcja pierwsza - do przyjęcia - z zimowaniem w beczce. Beczka 300L, filtr biologiczny 100L, pompa 1000L/h.
Opcja druga - zimowanie w oczku + utrzymanie przerębla = pompa powietrzna lub wodna całą zimę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum