wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr do nietypowego projektu
Autor Wiadomość
Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-15, 04:31   Filtr do nietypowego projektu

Zapytałem już w tym temacie o to JAKI FILTR ale naprawdę zależy mi na czasie a odpowiedzi żadnej nie uzyskałem.
Dlatego zakładam całkiem nowy temat. A w międzyczasie czytam forum... :)

Nie będę pisał wszystkiego ponownie bo po co.
Urodziło się natomiast parę innych pytań.
Jakiej pompy do napowietrzania użyć? Musi być mocna (WYDAJNA) ale z jakaś regulacja tej mocy bo system oczek musi być "elastyczny".
Czy taki filtr nie wyczyści nam wody w oczkach zbyt mocno? Warunki maja być możliwie bardzo zbliżone do naturalnych. Myślę by zastosować bajpas na filtrze który będzie regulowany tak by można było sterować ilością wody przepuszczanej przez filtr.

Może jest coś co zaprojektowałem całkowicie źle i pozabijam te rybki i robaki :/

Album fotek

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-15, 11:13   Re: Filtr do nietypowego projektu

Warunki w sztucznym zbiorniku będą dalekie od naturalnych, gdzie masz do czynienia zazwyczaj z w zasadzie nieograniczoną ilością w miarę 'świeżej' wody. Tutaj wszystko będzie się mielić w kółko, a ryby i inne organizmy wydzielając produkty przemiany materii - stale dokładać do tego obciążenie amoniakiem, bezetami, etc.
Nie martwiłbym się więc o nadmierne oczyszczenie wody, a wręcz przeciwnie.
Chyba, że symulujesz życie rureczników poniżej zrzutu ścieków...
Dlatego usuwałbym wodę raczej z dna zbiorników, z przepływem pozwalającym na zebranie odchodów do filtrów, dałbym prefiltr - np. sito bębnowe - jak faktura, to faktura... do tego duży filtr biologiczny, jakiś Bioklar - skoro faktura, a nie klecenie z beczek...
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-15, 11:51   

Dzięki za zainteresowanie :)

mam dziwne przeczucie że z bioklarem nie zmieszcze się w 1000 :p

myśleliśmy że przy wymianie wody raz na te parę dni będziemy w stanie wszystko opanować :| trochę mnie twoja sugestia zaniepokoiła.

Teraz już wiem że symulowana będzie wisła ale nie mam pojęcia na jakim odcinku i że będą w tych polemikach badane wzajemne relacje "babek" (takie rybki) i ich pokarmu (jakieś robaczki).
Będą to 3 jednakowe (równoległe) eksperymenty.
1.same rybki
2.same robaczki
3.wszystko

zdecydowaliśmy się na obieg z cykliczną wymianą wody ze względu na to, że woda w tym źródle z którego będzie pobierana jest zbyt czysta (mało "milihenrow" i czegoś tam jeszcze) i uzdatnianie jej na bierzaco było by zbyt kłopotliwe (duże ilości soli i innych przystaw oraz kłopotliwe ich dawkowanie na bieżąco). Gdyby obieg był "przepływowy" to poza tym że trudniej było by o stabilne warunki to dodatkowo zbyt dużo soli trafiało by do tego źródelka z odpływu z oczek i mogli byśmy zniszczyć to co w nim sobie żyje.
Ochronie środowiska nie wypada niszczyć jednego ekosystemu by sobie jakiś eksperymemt zrobić.

Czy z budowa filtra z dwóch beczek się zmieszcze w tysiaku?
Mnie użyć dwóch zbiorników na wodę deszczowa 210l każdy :)

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-15, 12:24   

Szczery napisał/a:
mam dziwne przeczucie że z bioklarem nie zmieszcze się w 1000 :p

Eee no nieee.. jedną matę do niego to sobie kupisz... :)
Szczery napisał/a:
Czy z budowa filtra z dwóch beczek się zmieszcze w tysiaku?
Mnie użyć dwóch zbiorników na wodę deszczowa 210l każdy :)

Widziano już takie beczki po 30 zł na serwisach aukcyjnych, ja kupowałem po 50.
Na wkład możesz wydać każdą ilość pieniędzy, ale - a mam na myśli materiał o rozwiniętej powierzchni z otwartymi porami - jak poszukasz pod 'pumeks'... :victory: :yahoo:

p.s. A sądząc po budżecie na Bioklara - to i prefiltr raczej samoróbka. Ja robię sobie cyklon.
W piwnicy działa już model w skali 1/5, całkiem skutecznie obsługuje akwarium 200l.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-15, 17:45   

To proszę w takim razie chociaż o polecenie mi jaki był by najwydajniejszy, w ogóle godzien uwagi filtr do 900 - 1000pln który mógł by w tym układzie pracować do momentu wykonania czegoś sensownego samemu.

Pamiętajmy że trochę brudu w tej wodzie musi zostać. Filtr ma zapewnić optymalne warunki rozwoju a nie kryształową wodę.

Tak się zastanawiam czy zmieniając wodę w całym układzie co jakiś czas nie będzie to utrudniało uzyskania równowagi biologicznej w zbiornikach.

PS. Proszę o jakiś link do tematu w którym jest wyjaśnione co to jest filtr "CYKLON" :)

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-15, 18:09   

Szczery napisał/a:
PS. Proszę o jakiś link do tematu w którym jest wyjaśnione co to jest filtr "CYKLON" :)

Można pooglądać na YT, najlepiej pod 'vortex'. Mi podoba się taki z urządzeniem oczyszczającym wewnętrzne sito odpływu.
http://www.youtube.com/watch?v=oNDdStTCb3c

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-05-15, 19:46   

Czytam, czytam i doczytać nie mogę, do czego ma służyć ten filtr ?
- Do oczyszczania wody z amoniaku ?
- Planujesz roślinność w zbiornikach ?
- Zbiorniki będą w pomieszczeniu czy na zewnątrz ?
- Jak duże będzie zasolenie wody ? Dlaczego sądzisz, że żyjątka w strumyku padną od soli, a w zbiornikach nie ?

Wstępnie uważam, że cykl azotowy powinien załatwić sprawę.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-15, 20:13   

Dokładnie tak, do usuwania amoniaku itp.

O roślinach pani doktor nic nie wspominała.
Ale pewnie bedzie trzeba cos tam umiescic skoro warunki mają być możliwie zbliżone do naturalnych.
Na dnie troche kamykow i osadów dennych z rzeki pewnie też. Robaki przecież też mają mieć dobrze.

Chodzi o to jak się bedą rybki bez robali i robale bez rybek rozwijały i jak razem.

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-05-15, 21:04   

Do usuwania amoniaku i innych szkodliwych substancji w wodzie, w obiegu zamkniętym, najlepiej sprawdza się cykl azotowy.
Do pełnego cyklu azotowego, potrzeba zwierząt, bakterii, tlenu i roślin - o wodzie i temperaturze nie wspomnę ;)
Z tego widać, że rośliny musisz posadzić.
Po co planujesz solenie wody i ile ?

Filtracja z dwóch 200L beczek, powinna załatwić sprawę. Pompa 2000- 2200L/h.
Pompa powinna zasysać górne warstwy wody.
Co tydzień wymień 20% wody, na świeżą ze źródełka, lub dolej wyparowane ubytki. Uzdatnianie - zbędne.

Kolejność zbiorników powinna być następująca:
filtr-robale+rośliny - ryby+robale - ryby.

Mój system wodny jest zrobiony podobnie.
Bentos w filtrze i w strefie z roślinami, rozwija się bez obaw o swoje życie, co widać gołym okiem.
W głównym oczku z rybami zanika, ale dzięki glonom nitkowatym żyje, tylko w bardzo ograniczonej formie.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-15, 22:06   

Bez przesady z tym ze wszystko zdechnie.
Woda będzie wymieniana wiec nawet w niej będzie już coś do jedzenie"dla wszystkich"...
Ponad to będziemy dokarmiać i dbać o nie. Zresztą to nie tak do końca mój problem co tam będzie robione.
Ja muszę zbudować coś, co pozwoli przeprowadzić ten i inne podobne eksperymenty.

Woda w źródełku ma 250-300 mikrosiemensów(uS) a docelowo potrzebujemy 400-500uS Albo jakoś tak. No jest ona p polowe za czysta i potrzebujemy ją "pobrudzić" w sposób kontrolowany :P

Pojemniki stoją w zadaszonej wiacie. Wiata w sadzie leszczynowym, jej ściany z drobniutkiej siatki, tak by żadne gryzonie się do rybek/robaków nam nie dobierały i by liście nie zanieczyszczały nadto układu.

Nie mam pojęcia jak wpłynie dodatkowa sól na żyjątka w źródełku ale temu co ma być w pojemnikach powinno to służyć bo będziemy starali się osiągnąć zasolenie takie jakie maja w środowisku naturalnym.
W rzece jest woda nadal zaliczana do słodkiej ale nie tak czysta ja ta w źródełku. Tak czysta woda może spowodować przekłamania w wynikach badan.

Cykl azotowy? Jeszcze nie wiem o co chodzi (proszę o link do tematu).
Na razie czytam o "ile ryb w oczku", "budujemy oczko wodne" oraz "jaki filtr zastosować"... Lecz czuje się trochę tak jakbym wiedział coraz mniej :(

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-15, 22:32   

Podniesienie przewodniości o 200 µS nie będzie miało żadnego wpływu na organizmy.
Ja trzymam obecnie koi w 5000µS, było 8000. To oczywiście jest zauważalny poziom zasolenia, a i tak odpowiada jedynie części poziomu izotonicznego ryb.
250 czy 500 to jest zero nic.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-15, 23:00   

Źródełko zasila stawy w których pływają sobie ryby tak an marginesie :)
Łącznie hektar wody :P

Ale wracamy do zespołu oczek wodnych.

1. To jaki kupny filtr na razie zastosować by cykl azotowy w min był wystarczający lub przynajmniej dawał z siebie ile się tylko da, do momentu powstania dużych filtrów własnej konstrukcji? Pompy mam do dyspozycji o wydajności 2000l/min i ciśnieniu max 3,9bar.

2. w jaka pompę powietrza (sprężarka) się popatrzyć do tego?
Pewnie z 15 - 17 kamieni będzie musiało być do niej podłączonych (12 pojemników, filtr (ten w przyszłości DIY), bufor dla pompy filtra (wstępna filtracja może?), pojemnik uzdatniający, zapas.

Ważne. Na zimę interes będzie zwijany...

wolanin
Wiesz może ile kg soli będzie potrzebne by z 1m3 wody o przewodnictwie 250uS zrobić 500uS.
Jest na to jakiś kalkulator lub wzory?
Czy najprościej metoda prób i błędów?

Jakieś sugestie jeszcze macie możne, zapomniałem o czym istotnym?

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-16, 07:29   

Szczery napisał/a:
1. To jaki kupny filtr na razie zastosować by cykl azotowy w min był wystarczający

Moim zdaniem nie ma takiego. Proste: w filtrze musi być wystarczająca powierzchnia czynna, na której rozwijają się bakterie. Tutaj nie da się tego zminiaturyzować wykonując jakiś genialny filtr kompaktowy. Istotny jest wsad filtra. Najlepsze poza kaldnes - w złożach fluidalnych, są moim zdaniem ceramiczne pierścienie z porowatej pianki, dającej możliwość rozwoju zarówno bakterii nitryfikacyjnych na powierzchni, jak i denitryfikacyjnych w głębszych warstwach.
Ale to wszytko i tak zdominowane jest przez jeden podstawowy warunek: wielkość/objętość/powierzchnia czynna złoża biologicznego w stosunku do ilości/masy utrzymywanych w zbiornikach stworzeń i ich metabolizmu.
Naprawdę sklecenie porządnego filtra z plastikowych beczek to parę godzin roboty.
Cytat:

wolanin
Wiesz może ile kg soli będzie potrzebne by z 1m3 wody o przewodnictwie 250uS zrobić 500uS.
Jest na to jakiś kalkulator lub wzory?

To będą wielkości rzędu ćwierć grama na litr, kilograma na metr sześcienny tak na oko.
Moje wypociny: http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=6274
Cytat:
Czy najprościej metoda prób i błędów?

O, to, to! :)
Może nie tyle prób i błędów, co poprzez zakupienie konduktometra i pomierzenie sobie stężeń i przewodniości.

Szczery 
Początkujący

Wysłany: 2014-05-16, 21:59   

A te male filtry ciśnieniowe nie nadały by się na początek, do momentu wybudowania DIY filtra. Niby mogą obsługiwać oczka 10m3 na wolnym powietrzu a nie pod dachem gdzie będą miały "czyściej".
Pamiętajmy ze mam czas do ... w zasadzie do teraz i potrzebuje fakturę na to mieć.

Potem się o dodatkowe pieniążki na dodatkowy filtr wystąpi i zbuduje coś co zapewni tym żyjątkom odpowiednie warunki.

Nie chce tej kasy na totalny szmelc wydać.
Plisss. 3 konkretne propozycje i się zamykam :P
Potem pochwale się co z tego wyszło i jeśli powstanie filtr samoróbka to też w odpowiednim dziale opisze :)

Ewentualnie, może przekonam zleceniodawce, że warto filtr DIY zrobić to jak powinien on w środku wyglądać?
Dwie beczki (pojemniki na deszczówkę) po 210l bym na to przeznaczył.
Pierwsza to pewnie filtr mechaniczny (kamień tłuczony gruby i drobny oraz żwir poukładane warstwami i napowietrzane) zasilany od dołu ze spustem syfu a w drugiej miał by się pojawić pewnie "cykl azotowy" o którym jeszcze nic nie wiem. Co by musiało być w 2giej beczce? W waszych filtrach są torf, keramzyt, pumex lub inny porowaty materiał, pocięty peszel itp ale nie wiem co z tych materiałów odpowiada za "cykl azotowy".
Może ktoś napisze jak by wykorzystał te pojemniki (krok po kroku, warstwami) tłumacząc co za co odpowiada by w takim plastikowym środowisko mogło kwitnąć życie.
Ostatnio zmieniony przez Szczery 2014-05-16, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-05-16, 22:10   

Szczery napisał/a:
A te male filtry ciśnieniowe nie nadały by się na początek,

Szczery napisał/a:
Nie chce tej kasy na totalny szmelc wydać.

Czytam i nie wierzę :-o
Piszemy o powierzchni złoża, bakteriach, i cyklu azotowym, a Ty swoje..faktury i kasa.
Pytasz i sam sobie odpowiadasz. Kupisz małe, szmelcowate i kasa pójdzie w błoto.

Kup na fakturę beczki 200L, wkłady biologiczne - też na fakturę, parę rurek i złączek - też na fakturę i będzie git.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu