Witam,
chciałbym sie dowiedziec czy mógłbym zrobic oczko betonowe z powtapianymi pamieniami w beton, mam strasznie duzo kamieni a nie chce foli bo bede sie bał ze coś zepsuje ją (pies, kaczka) chodzi mi oto zeby betonu uzyc jako kleju i ułożyc. wykopałem oczko ok 4.5m x 2.5m x 1.5m prosze o odpowiedz
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2014-05-07, 13:45
A jakie to kamienie? Okrąglaki?
Tak czy owak nie wiem czy wtapianie to dobry pomysł. Według mnie lepiej zrobić normalne oczko z siatkobetonu a potem dopiero do niego dokleić kamienie według swojego widzimisie.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2014-05-09, 12:29
Wygląda na to że nie znasz się na betonowaniu więc lepiej będzie zakombinować z folią. Oczka betonowe są dla fachowców znających się na rzeczy. Ja nie jestem fachowcem ale uważam że kamienie nie mogą być elementem konstrukcyjnym. W sensie że od ich szczelności i szczelności połączenia kamieni z betonem ma zależeć szczelność oczka.
Kamienie mogą być wykorzystane jedynie dekoracyjnie. Tak więc najpierw należy zrobić nieckę z folii lub siatkobetonu a potem można się bawić w wykładanie kamieni. Taka niecka musi być oczywiście większa niż zakładana pojemność oczka gdyż wyłożona kamieniami zmniejszy się.
Ja robię podobną konstrukcję. Ogólnie jest to oczko z folii ale częściowo wyłożone kamieniami - piaskowcem. Łączone zaprawą.
A jeśli chodzi o okrąglaki to sprawa jest generalnie trudniejsza. Według mnie okrąglaki bardzo gryzą się z betonem i takie coś wygląda bardzo brzydko. Należy do tego naprawdę podejść z głową. Jeśli nawet stosować zaprawę to minimalnie, tylko po to by się to nie posypało. Tak by całość robiła wrażenie luzem leżącej kupy kamieni.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum