wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko wodne - świeżutkie
Autor Wiadomość
Maglia 
Bywalec

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2014-04-30, 20:10   

Używałam ten preparat do betonowania kaskady, jest ok.

Żwirek prezentuje się bardzo ładnie, ale niestety ten błękit folii wygląda okropnie. Żeby to tak nie raziło to możesz na tą folię dać czarną agrowłókninę, a dopiero na to żwirek, będzie o wiele ładniej.

AnOfDe 
Uczestnik

Wysłany: 2014-04-30, 20:59   

lasoch napisał/a:
Jak zajdzie glonami to będzie ok.

O ile zajdzie :) póki co nic na to nie wskazuje a liczyłem na to.

Maglia napisał/a:
Żwirek prezentuje się bardzo ładnie, ale niestety ten błękit folii wygląda okropnie. Żeby to tak nie raziło to możesz na tą folię dać czarną agrowłókninę, a dopiero na to żwirek, będzie o wiele ładniej.

A czy barwnik od czarnej agrowłókniny nie ma negatywnego wpływu na oczko ?
Poza tym tam gdzie widać lagune są niemal pionowe spadki więc żwirek się nie utrzyma.

Zastanawiałem się nad takimi kamykami które są na takich jak by sznurkach... gdzieś kiedyś widziałem takie coś, chyba do wykładania ścieżek. Może to by zdało egzamin na pionowych ściankach ?

Maglia 
Bywalec

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2014-04-30, 21:16   

Ja mam miejscami agrowłókninę na folii żeby mi się kamyczki nie ślizgały. Oczko i rybki mają się świetnie, więc chyba nie ma żadnego negatywnego wpływu.

AnOfDe 
Uczestnik

Wysłany: 2014-05-04, 00:42   

Strumyk przerobiony :) 1 maja wraz z żona mieliśmy robotę :)
Zaczęliśmy o 11 i pogoda była upalna, około 13 zaczęły się przelotne opady, koniec betonowania przeprowadziliśmy z parasolkami w ręce :)

Jak widać pierw przebudowa nasypu i skalniaka, następnie raz jeszcze utwardzenie, dodanie gruzu itd, na ostre kawałki gruzu poszło trochę zaprawy i na to folia. Na folię beton, w proporcji 1:3 źle się lepiło pionowe ścianki więc robiłem 1:2, jako że pogoda do betonowania była niezła to o pękanie się nie martwiliśmy :)

Na obecną chwilę woda płynie i nie przecieka, jeszcze trzeba poobcinać folię, zamaskować beczkę (jakiś bluszcz puszczę po niej chciałem hedera ale boję się żeby jeden z psiaków - szczeniak nie zrobił sobie ostatniej wieczerzy z niego). Pierwsza półka mieści wbrew pozorom sporo wody, posadzę tam pewnie kaczeńca małego, boba, marka i nie mam pojęcia co jeszcze :) , na dole przy spadzie do oczka muszę poprawić "rozlewisko" bo coś z poziomami nie wyszło nam przez ten deszcz :)

Na jednym ze zdjęć widać jak rybki bacznie przyglądały się temu co robimy :)
Większość zdjęć jest niestety kiepska, bo robiona telefonem, jest też filmik z pierwszego odpalenia, ale także kręcony kartoflem, a na dodatek kręciłem go od razu po imieninach :piwko: także obraz lekko "pływa" hehe, oceńcie sami.

http://vimeo.com/93783649

Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-05-05, 08:50, w całości zmieniany 1 raz  

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-04, 08:05   

Tak z rana po kawie z ciastem:
Układ kamyczków na kaskadzie nie najgorszy, no trochę spanikowaliście robiąc najbardziej strome fragmenty - zabrakło cierpliwości na ukrycie betonu. A mi właśnie podobają się te miejsca, gdzie beton jest na wierzchu, gdyż z nieco dalszej perspektywy wyglądają jak naturalny ciek. Jak ten beton obrośnie mchem i glonami, to nie będzie źle. Może smarujcie go obornikiem z kefirem? ;) :)
Gdyby pionową ściankę kaskady dało się jakoś zasiedlić czymś pnącym, byłoby rewelacyjnie. Albo jakaś Hakonechloa, po której częściowo ścieka woda... coś jak na Krce...
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

hepik 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-04, 09:38   

AnOfDe napisał/a:
Strumyk przerobiony :) 1 maja wraz z żona mieliśmy robotę :

Fotki oglądając to tylko żona miała robotę ;)
Choć praca paparazzi też podobno niełatwa ;)

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-05-04, 20:30   

Jak udało Ci się wzbudzić takie zaangażowanie żonki w prace oczkowe ;)
Moja z takim zapałem pracuje tylko na rabatkach suchych. Mokrą robotę zostawia mnie :hehe:

AnOfDe 
Uczestnik

Wysłany: 2014-05-05, 00:16   

wolanin Pionowa ścianka specjalnie została tak zrobiona i "niechlujnie" obrzucona betonem aby to wyglądało na coś ala skałkę :) mam nadzieję że porośnie to i będzie dobrze. Co do wykończeń to to nie jest jeszcze wykończone, chciałem pokazać tylko prace postępowe :) Dziś dopiero poobcinałem naddatki folii...

hepik Ja byłem od czarnej roboty, a że szybko się wyrabiałem to i w paparazzi się pobawiłem. (podczas mieszania nieodwracalnemu uszkodzeniu poległa jedna z wiertarek :) [*] )

Adacho żonka lubi grzebać przy oczku ze mną :) nawet roślinki szuka razem ze mną, kamolki zwozi :) także nie musiałem za bardzo jej zaganiać :)

Mam zamiar posadzić do oczka kilka lilii i teraz nie wiem ile, obecnie są 2 z czego jedna (jako bryłka lodu) nie przezimowała chyba a jedna ledwie coś puszcza także nie liczę na nie... jak sądzicie 4 rodzaje lilii po 1 sztuce wystarczą ? (dodam że mam grążel który swoje miejsce zajmuje).

AnOfDe 
Uczestnik

Wysłany: 2014-05-05, 10:00   

wolanin napisał/a:
AnOfDe napisał/a:
Pionowa ścianka specjalnie została tak zrobiona i "niechlujnie" obrzucona betonem aby to wyglądało na coś ala skałkę :)

Przeciem napisał, że mi się podoba :)

Ale ja tego nie kwestionowałem w żaden sposób, jedynie chciałem rozwinąć "powstanie" tego ponieważ wcześniej umknęło mi to :)

[ Dodano: 2014-05-05, 16:53 ]
No i nastał wielki smutek, dziś okazało się że gdzieś na wodospadzie sączy się woda.
Tak na oko 150l/24h.
To jest nieracjonalne ponieważ są spore zakładki z folii pod betonem a i sam beton nie powinien przesiąkać :( . Najprawdopodobniej przecieka na 1 zatrzymaniu gdzieś wody, ponieważ tam ziemia na skalniaku jest mokra. Póki co sprawdzam, ominąłem tą część wodospadu i zobaczę jaki będzie efekt.

Jeśli gdzieś tam cieknie to najłatwiej było by kupić jakiś klej, ludzi pisali o jakiś atlasach czy innych muszę odszukać jaki to dokładnie klej ma być i poprawię to.

Póki co kilka zdjęć oczka i okolicy :)

Kaczeńce przekwitają, a lilie rozkwitają :)

A woda sobie ciurka i ciurka.

Nie tylko ja robię w ogrodzie coś :) inni także ciężko pracują :)

Azalia już prawie prawie, a lilak w pełni rozkwitł już.

Klonik oraz jego najmniejszy listek w powiększeniu.

Adacho 
Moderator

Wysłany: 2014-05-05, 22:12   

Dajesz do pieca z tym klonem japońskim ;)

AnOfDe 
Uczestnik

Wysłany: 2014-05-06, 18:21   

Adacho napisał/a:
Dajesz do pieca z tym klonem japońskim ;)

Też tak myślę że słabo rośnie i w kominku na zimę będzie pięknie się palił ;)

Dziś odwiedziłem raz jeszcze nasz legnickie kąpielisko. Widok straszny, przy brzegu tysiące wyschniętych ślimaków, małż. Kilka powrzucałem do rzeki obok (bo wodę do zera spuszczają) znalazłem ogromną konającą szczeżuję, jest zamknięta ale leżała min. 24h bez wody, zabrałem ją i po umyciu włożyłem do oczka może przeżyje. Od razu uprzedzę tych co chcieli by napisać że ślimaki i szczeżuje są pod ochroną - wiem o tym dobrze, ale nikt ich nie ma zamiaru z tamtego miejsca zabrać i przetrzymać na czas czyszczenia zbiornika, więc są skazane na pewną śmierć. Poniżej fotki jak wygląda zbiornik no i moich kilku nowych mieszkańców :)

Ps. Ślimaków jak się nie mylę mam 3 gatunki, na fotce widać tylko 2 jeszcze mam kilka takich płaskich całkiem.

[ Dodano: 2014-05-06, 21:06 ]
Wystawiła "język" to chyba dobrze rokuje :)

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2014-05-06, 21:08   

Brawo, Samarytaninie :brawo: . Ależ gigant ta szczeżuja! :-o
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

czester 1 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-06, 21:41   

a mi mówili ze małże tylko w piasku :-o

AnOfDe 
Uczestnik

Wysłany: 2014-05-06, 22:28   

czester 1 napisał/a:
a mi mówili ze małże tylko w piasku :-o

Co sugerujesz bo nie do końca rozumiem chyba :) że w żwirze nie przeżyje ? miałem kiedyś kilka szczeżuj żyły na żwirku o podobnej frakcji i mają się dobrze. Może się mylę nie twierdzę, na szybkiego nie udało mi się nic wygoglować o szczeżui i żwirku.

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2014-05-07, 12:15   

AnOfDe napisał/a:
Wystawiła "język" to chyba dobrze rokuje

Nogę wystawiła :P

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

Advertisement
..:: Sponsor ::..