wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zarybianie oczka wodnego. Kilka propozycji i pytań
Autor Wiadomość
leon250 
Nowy

Wysłany: 2014-05-03, 19:49   Zarybianie oczka wodnego. Kilka propozycji i pytań

Witam. Mam kilka pytań odnośnie złotej orfy i nie tylko.
Oczko ma wymiary ok.3-3.5 m. szerokości , ok. 7 m. długości ( z czego 2 metry z 7 to straszna płycizna ) i ok. 1 m. głębokości w najgłębszym punkcie ( najgłębiej prawy brzeg coraz płycej w kierunku lewego, podobnie jest jeśli chodzi o długość ) , występuje roślinność

pytania :
1. Czy złota orfa będzie dobrze dorastała w takich warunkach?
2. Z tego co wcześniej czytałem zimę powinna przetrwać ale nie zaszkodzi się upewnić :) ?
3. Czy nie będzie zjadała mniejszych osobników ok. 10 cm długości?
4. Ile orf mogę kupić ( mam 3 rybki 10 cm dł. i chciałbym jeszcze dokupić jakiegoś większego glonojada proszę o propozycje)?

Moje propozycje:
1. Do tych 3 małych rybek dokupić dwie orfy i 2 ryby glonożerne ( czy nie będzie ich za dużo i chciałbym aby były mało wymagające )

Przepraszam jeśli podobny temat się powtórzył ,ale ja nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedzi

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2014-05-03, 20:13   

Oczko masz prawie dwa razy większe od mojego więc mogę stwierdzić, że orfy spokojnie się utrzymają. To ryba stadna więc powinieneś wpuścić co najmniej 5. Ja 2 razy zarybiałem pięcioma sztukami i za każdym razem jedna mi gdzieś ginęła.
Glonojada zdecydowanie sobie odpuść.
10-centymetrowym rybkom orfy nic nie zrobią natomiast w znacznym stopniu ograniczą namnażanie się nowych rybek.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

leon250 
Nowy

Wysłany: 2014-05-03, 21:35   

A jakaś spora rybka aby glony zjadała. Te małe nie dają rady i po roku całe oczko jest pełne glonów

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2014-05-03, 21:59   

Czyszczenie oczek z glonów włóż między bajki i poczytaj o tym w odpowiednim wątku np. tu: http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=10

renmir 
Bywalec

Wysłany: 2014-05-03, 22:00   

leon250 napisał/a:
A jakaś spora rybka aby glony zjadała. Te małe nie dają rady i po roku całe oczko jest pełne glonów

Witam! Raczej nie ma rybek oczkowych które zjadały by glony,bo wtedy nie było by tematu problemy z glonami.

[ Dodano: 2014-05-04, 01:00 ]
Dosadź roślin to może będzie mniej glonów albo pomyśl o lampie UV.
Sorki za błędy z byale już nie mogę poprawić

leon250 
Nowy

Wysłany: 2014-05-04, 08:37   

Mam jeszcze jedno pytanko jak szybko orfy rosną i czy warto kupić jakiś pokarm na przyśpieszenie wzrostu ?
Ps:jeśli było takie pytanko to poprosze o link i dziękuję za odpowiedzi są bardzo pomocne :brawo: .

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2014-05-04, 09:28   

leon250 napisał/a:

Mam jeszcze jedno pytanko jak szybko orfy rosną i czy warto kupić jakiś pokarm na przyśpieszenie wzrostu ?

leon250, Mam nadzieję, że nie zamierzasz ich utuczyć i zjeść ;) Nie ma specjalnie powodu żeby je traktować jakimiś specjalnymi pokarmami. Rosną dość szybko (u mnie na najpospolitszej karmie pływającej i tonącej). W końcu nie chodzi o to żeby z oczka zrobić tuczarnię :)

hepik 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-04, 10:16   

Jeśli orfy na dzień dobry by zjadały 10 cm ryby,to ile one powinne mieć na początku?
A potem jeszcze je tuczyć?
Ze dwa razy miałem po 10 sztuk.Zapieprzały równo.Po miesiącu już nie było żadnej.
Albo za krótki pas startowy miały albo w poszukiwaniu 10 cm osobników latały po trawniku wokół oczka ;)

czester 1 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-05-04, 12:15   

orfie jak warunki w wodzie nie odpowiadają (np. za mały zbiornik) to wyskakują z wody.

leon250 
Nowy

Wysłany: 2014-05-04, 12:18   

Bez obawy jeść ich nie zamierzam :) .Chodziło mi oto aby rzucały się w oczy.Dzięki za odpowiedzi to czego chciałem się dowiedzieć już wiem :-D
Ps pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz serdeczne dzieki :brawo: :good:

renmir 
Bywalec

Wysłany: 2014-05-04, 12:25   

czester 1 napisał/a:
orfie jak warunki w wodzie nie odpowiadają (np. za mały zbiornik) to wyskakują z wody.

Raczej przypadkowo wyskakują łapiąc owady.

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2014-05-04, 15:03   

leon250, nie martw się, będziesz je widział. To chyba najruchliwsze rybki w oczku.

czester 1 napisał/a:

Mój zbiornik jest na prawdę niewielki i jakoś nie pchają się na ląd.

anetta 
Nowy

Wysłany: 2015-05-12, 07:35   Lin złocisty

Odnośnie zarybiania oczka to wczoraj mój mąż po powrocie z wędkowania wrzucił mi do oczka dwa małe liny złociste i mam pytanko do Was: czy nie zaszkodził w ten sposób reszcie ryb? W oczku mam pięć karasi kolorowych i trochę narybku a i jeszcze jedną nie znaną mi rybkę (podobną do karasia ale jest ciemnego koloru w jeszcze ciemniejsze plamki). Oczko jest głębokie na 1,30.
Wyczytałam u Was że liny są wszystko żerne i że jak najbardziej nadają się do oczka, Nie chciałabym natomiast żeby za rok było ich już z dwadzieścia. I ciekawi mnie to jak one będą się zachowywać.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odp.

Artur 
Administrator

Wysłany: 2015-05-12, 17:51   

Witaj anetta, Ja bym bardziej się martwił, przywleczeniem przez nie, jakiejś choroby niż nadmiernym rozmnożeniem. Z cała pewnością, nie będą się mnożyły bardziej, niż karasie. A męża, proszę w nocy, ładnie poprosić, aby nie wrzucał ryb ze stawów. :)

anetta 
Nowy

Wysłany: 2015-05-12, 18:47   

Dziękuję Arturze za odp.
Mam nadzieję że rybkom nic nie będzie.
Ten argument z chorobą myślę że trafi mu do serca,( nie pomyślałam o tym), ale nie bardziej pewnie niż ta prośba nocą. Także jeszcze raz dzia za podsunięte pomysły ;)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu