Witam, mam szybkie pytanko, planuje oczko o pojemności około 20tys litrów. Planuje obsadzić roślinkami, zrobić około 2m kaskadę oraz zarybić. Mam jednak problem z wyborem filtrów. Pytanie czy taki filtr + pompa dało by rade w utrzymaniu czystości w oczku ?
Wybrałem mocniejszy filtr ze względu na chęć zarybienia (czy pojemność nie jest wzięta na wyrost ?). Do tego planowałbym jeszcze jedną małą pompę z filtrem z gąbki aby robiła za dodatkową fontannę. Tu tez mam problem z doborem mocy pompy. Taki filtr ciśnieniowy wydaje mi się o tyle dobrym rozwiązaniem gdyż wodę muszę podać do kaskady będącej powyżej jego poziomu o dobre 0.5m. Myślałem jeszcze nad takim filtrem:
Tylko w jego przypadku podanie wody na kaskadę będzie problematyczne. Będę wdzięczny za pomoc w temacie. Pozdrawiam
Usunąłem bo uznałem te linki jako reklamę
Ostatnio zmieniony przez Artur 2014-04-22, 09:51, w całości zmieniany 1 raz
Ile to jest dużo ? chciałem troszkę karasi i kilka KOI, około 20sztuk wszystkich.
[ Dodano: 2014-04-22, 11:22 ]
Czy będzie ok jeśli nie podam linków tylko nazwy urządzeń ? Bez tego jakby ten post jest do wyrzucenia bo nie wiadomo o co chodzi
[ Dodano: 2014-04-22, 11:42 ]
Chodzi mi o filtr ciśnieniowy Bioclin 45 z lampą UV-C wraz z pompą Jebao JPP-6000 lub Aquaszut extreme 50 (tylko on mi raczej wody na kaskadę nie poda). Pompa do fontanny pozostaje dla mnie zagadką.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2014-04-22, 13:05
Nie ma czegoś takiego ,jak za mocny filtr,czy za duży
Im większy ,im bardziej przewymiarowany tym lepszy. Wszystko zależy od kieszeni,możliwości właściciela.
Dzisiaj chcesz mieć 20 ryb msłych, jutro 30 dużych itp.......
Co to znaczy na wyrost ,masz takie możliwości to dobrze,czym większe tym łatwiej doprowadzic do stanu równowagi biologicznej. Chodzi oczywiście o wielkośc oczka a nie jak we wpisie powyżej pompy.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2014-04-22, 17:21
Jeśli masz pieniądze ,kup duży filtr,jeśli ich nie masz ,to zrób sam duży filtr z np. beczek 200 l.
Tu masz przykład opisu filtra i jego wydajności w zależności co będzie pływać w Twoim oczku, zobacz jak wszystko ulega zmianie ,jeśli chodzi o wydajność filtra
Oase Biotec Screenmatic PRO 12 wyposażony jest w system filtracji wstępnej „Screenex” służący do oddzielania dużych zanieczyszczeń. Maksymalna wydajność filtra 12000 l/h.
Przeznaczony do stawów : niezarybionych ( 55 m³ ), zarybionych ( 27 m³ ), zarybionych (karpie Koi) ( 14 m³ )
[ Dodano: 2014-04-22, 18:23 ]
jurek47 napisał/a:
Co to znaczy na wyrost ,masz takie możliwości to dobrze,czym większe,tym łatwiej doprowadzić do stanu równowagi biologicznej. Chodzi oczywiście o wielkość oczka, a nie jak we wpisie powyżej- pompy.
Ja osobiście nie lubię pojemników do filtracji wody w oczku mam strumień który spełnia tą rolę. Ale jest na forum ktoś kto się zajmuje takimi filtrami bardzo profesjonalnie i ja jeśli miałbym instalować taki filtr to bym wołał pomocy w tym i z chęcią taki filtr od niego kupił. Przepraszam że nie podaję kto to bo mam sklerozę i zapomniałem a trochę musiałbym szukać Pomożecie?
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
Byłbym wdzięczny za każdy namiar, zależało by mi tylko żeby uzyskać taki efekt:
Fontanna i kaskada nie koniecznie musiała by być z jednej pompy, nawet wolałbym dwie mniejsze. Chodzi o możliwość maksymalnego zakamuflowania tej beczki oraz żeby to przefiltrowana przez nią woda zasilała kaskadę. Pozdrawiam
KwiQ, jeśli kaskada miałaby być zasilana z beczki to :
1 . wylot beczki musi być trochę wyżej niż początek kaskady lub
2. Beczka musi być szczelnie zamknięta ale w tym przypadku obciążasz straszliwie pompę , lub
3. Wykonać filtr w taki sposób http://www.mikrojezioro.met.pl/spis.html jak przedstawił ŚP. Paweł .
Dzięki, z tego co poinformował mnie sprzedawca - ta beczka to filtr ciśnieniowy 120l i wylot może się znajdować do 80cm poniżej kaskady. Idealne rozwiązanie dla mnie gdyby nie cena trzeba będzie troszkę gotówki dozbierać
Stosowaliście fontanny pływające ? Interesowało by mnie czy to lepsze rozwiązanie od zwykłej/zanurzonej pompy ?
KwiQ,
Nie chcę poruszać kwestii finansowych ale czy nie lepiej samemu zrobić filtr z beczki ?
Zawsze zostanie trochę pieniążków no i satysfakcja samodzielnie wykonanego systemu filtracyjne go
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum