Wysłany: 2014-03-02, 20:14
Którą z tych pomp wybralibyście do swojego oczka. Pobór prądu podobny: 50 i 55 W, cena również.
1. Aqua-Nova NCM-6500
Dane techniczne:
- przepływ 6500l/h
- pobór mocy tylko 50W
- wysokość podnoszenia 4m
- długość kabla 10m
2. Parametry techniczne sera pond PP 3000*
- Moc 55W
- Przepływ 3500 l/h
- Wysokość podnoszenia 3,8 m
*Powyższe parametry techniczne są realne w przeciwieństwie do pomp bez firmowych, na których podawane są zawyżone wartości przepływu i zaniżone wartości poboru energii.
Ostatnio zmieniony przez Adacho 2014-03-02, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym wybrał wydajniejszą, ale(z własnego doswiadczenia) jeszcze innej polskiej firmy.Na pompie nie oszczędzaj bo to zazwyczaj podstawa funkcjonowania oczka.
Wysłany: 2014-03-03, 10:32
darekb napisał/a:
Ja bym wybrał wydajniejszą, ale(z własnego doswiadczenia) jeszcze innej polskiej firmy.Na pompie nie oszczędzaj bo to zazwyczaj podstawa funkcjonowania oczka.
W sumie 3500 l/h by mi wystarczyło. Oczko małe o pojemności około 4-5 m3.
Miałem wczesniej pompe Jebao i parametry były mocno zaniżone jeżeli chodzi o wydajność. tzn. nie pompowała tak jak powinna.
Teraz raczej chciałbym coś firmowego aby parametry były zgodne z opisem i myślę , że Sera to gwarantuje.
Kolego Darku, napisz jaką inną polską firmę byś wybrał.
Moim zdaniem w przypadku drugiej pompy dostajesz mniej (3500 l/h 3,8 m)
za wiecej (55W).
Ja bym wziął Aqua Nova - 50W, a jak przepływ będzie za duży to połowę puścisz se "bokiem".
A co do pompy o zaniżonych parametrach, to jest to raczej mało prawdopodobne.
Z mojego doświadczenia wszystkie pompy dają tyle lub ciut więcej niż jest to zadeklarowane na opakowaniu.
Niskie wyniki pomiarów wynikają przeważnie z niezrozumienia zasad fizyki.
Czyli jak ktoś oczekuje że pompa poda maksymalny przepływ na wysokość powyżej 5% Hmax, lub przez zbyt cienkie węże.
Aby otrzymać poprawny wynik to po "matematycznemu" h musi "dążyć" do zera a przekrój węża do nieskończoności
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Maj 2012 Posty: 748 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2014-03-03, 14:49
hns napisał/a:
Aby otrzymać poprawny wynik to po "matematycznemu" h musi "dążyć" do zera a przekrój węża do nieskończoności
Nie do końca jak dla mnie. Przekrój węża powinien być taki na jaki pozwala największa końcówka do węża zamontowana fabrycznie w pompie. I na takim wężu powinny być robione pomiary w fabryce. Inaczej jest bez sensu bo uzyskanie podanych wyników byłoby niemożliwe.
Co do wysokości h to niektórzy producenci podają ładne wykresy. Tak więc to bez znaczenia czy będzie się mierzyć na wys. pół metra czy metra. Trzeba jedynie z wykresu odczytać jaki przepływ na danej wysokości powinna mieć pompa.
To można zmierzyć w domowych warunkach z zadowalającą dla nas dokładnością.
Przekrój węża powinien być taki na jaki pozwala największa końcówka do węża zamontowana fabrycznie w pompie
Zgadzam się! (to jest praktycznie już "nieskończoność" )
Pod warunkiem że długość nie przekracza metra!
A jeżeli jest wykres to OK, ale niektórzy oczekują że pompa będzie na każdą wysokość podawać Qmax
wolanin napisał/a:
Max. na wyjściu to 1 1/4 (30 mm)cala, a ja mam już wąż 1 1/2 cala ( 40 mm )
- to bardzo dobrze! zastosujesz redukcje i miodzio! Ja też mam przejście z 1,5 cala na rure PCV 50mm. Przy takim rozwiązaniu praktycznie nie ma oporu przepływu.
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-04, 08:49
hns napisał/a:
wolanin napisał/a:
Max. na wyjściu to 1 1/4 (30 mm)cala, a ja mam już wąż 1 1/2 cala ( 40 mm )
- to bardzo dobrze! zastosujesz redukcje i miodzio! Ja też mam przejście z 1,5 cala na rure PCV 50mm. Przy takim rozwiązaniu praktycznie nie ma oporu przepływu.
Tzn, cytujesz, ale nie mnie, tylko mój cytat z arturzbsk , a generalnie, czuć, że czujesz temat pomp i strat ciśnienia.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Mar 2014 Posty: 94 Skąd: Milicz
Wysłany: 2014-03-18, 10:49
U mnie w mieście jest dostępna taka pompka.
Wolał bym wziąć na miejscu żeby nie było problemów z gwarancja w razie co.
Co o niej sądzicie?
Czy lepiej brać coś z netu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum