wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór ryb
Autor Wiadomość
piotr0234 
Początkujący

Wysłany: 2014-02-10, 19:14   Wybór ryb

Jaką niewymagającą drobnicę mogę w puścić do oczka ok 10000 l
mogą to być ukleje ? zależy mi na tym :good:

Tintin 
Bywalec

Wysłany: 2014-02-10, 20:01   

Witam,
w zasadzie będzie mało widoczna, nie wiem jak w oczku, ale jak trzymaliśmy na żywca na szczupaka w wiaderku zawsze pierwsza padała. Masz 10 m3 to dość dużo karasie poradzą sobie.

KILERK1 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-02-10, 20:19   

Jeśli chcesz poobserwować ryby w oczku to najlepiej kup sobie z 5 orf i parę kolorowych (ozdobnych) karasi. Naszych ryb krajowych raczej nie poobserwujesz bo mają barwy ochronne,dlatego wymyślono kolor pomarańczowy i pochodne ;)

https://www.youtube.com/watch?v=cs9BJuKxhvw
http://youtu.be/P4GE-x_xM5c
http://youtu.be/lqGzwxdLgAE

ropi 
Bywalec

Wysłany: 2014-02-10, 20:55   

KILERK1 napisał/a:
Jeśli chcesz poobserwować ryby w oczku to najlepiej kup sobie z 5 orf i parę kolorowych (ozdobnych) karasi. Naszych ryb krajowych raczej nie poobserwujesz bo mają barwy ochronne,dlatego wymyślono kolor pomarańczowy i pochodne ;)

Racja , musi być ful kolor. Naszych nie widać :brawo:

marian 
Oczkomaniak
Marian

Wysłany: 2014-02-10, 22:20   

Tu jestem trochę odmiennego zdania . Kiełbie mam w oczku kilka lat , rozmnażają się z powodzeniem ,a co do obserwacji to może nie najciekawsze ale przy kaskadzie zawsze buszują.Wiadomo zawsze tam jest najbardziej natleniona woda i co najważniejsze w ruchu ,co kiełbie uwielbiają.Z kolei słonecznica jest bardzo ruchliwa porusza sie w ławicach tuz przy powierzchni wody. Bardzo często wyskakują ponad powierzchnie wody za komarami . Rozmnażają się bez najmniejszego problemu.Tak Ze nie tylko karasie , mogą być ozdobom naszego małego akwenu.

Radzionek 
Entuzjasta

Wysłany: 2014-02-10, 22:44   

Przygodę z rybami rozpocząłem parę lat temu, wyławiając je z ujścia za pidłami stawów hodowlanych. Nie bardzo wiedziałem, co to za "ptice", za to codziennie w okresach fajnej pogody, siedziałem nad moimi stawikami i przyglądałem się ławicy małych, ok.10 cm rybek. Doszły potem karasie i chyba takie białe, zbite kuleczki to była ikra od karasi. Ponieważ "dorzuciłem" liny,karpie i płocie, stan zarybienia zwiększył się o dwie!!! szt. narybku karasia. Jeden wyzionął ducha podczas przetransportowywania, jeden (mam nadzieję) zimuje w tym "oczku", gdzie mam styropian. Fajnie tak siedzieć z piwkiem i ...marzyć o "kolejnych podbojach". Folię mam jakieś 20cm poniżej linii brzegowej, przytroczoną dookoła cegłami i właśnie powyżej tej folii, karasie,liny i karpie ryły na potęgę. Po spuszczeniu wody, ukazały się same drążone oczka w ziemi, a zatem i mułu było sporo. To zdobyte doświadczenie musi zaprocentować przy budowie profesjonalnego oczka. Nie zrażaj się więc, że na początku musi być kolorowo, chociaż to piękniejsza odsłona u oczkomaniaków.

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2014-02-11, 08:44   

Ja polecę jeszcze liny. Złote czy pospolite. Są piękne, wprost majestatyczne jak dla mnie. Pływają razem z karasiami, a na dodatek nie ma kłopotu z zimowaniem. Piękne są także kiełbie. Słonecznica też śliczna, chciałem mieć, ale w tym roku u dziadka na stawie nie znalazłem. Tu takie jedno zdjęcie w towarzystwie karasi, także jednego pospolitego, ale liny najładniej wyglądają w ruchu.

piotr0234 
Początkujący

Wysłany: 2014-02-11, 19:21   

Nie chce mieć ich na żywca ;) Będę je chodował dla obserwacji ich zachowania. Myślę że są małe i aż tak nie zabrudzą. (Jestem akwarystą, wiem że duże ryby nie znaczą dobre ryby). Co do karasi to nie, mój sąsiad ma je w stawiku 7x4 i ma ich tyle że jak je karmi to myślę że sztorm nadciąga :hehe: . Karpie koi to temat dobrze obcykany za dobrze jak dla mnie. Kiełbie wpuśćiłbym tyle że nie mam karty, a w prywatnym ich nie ma. Będzie mały strumyk albo fontanna tz. sikawka to natlenianie mam z głowy
(pompa 300l/h). Dzięki za odpowiedzi !

Artur 
Administrator

Wysłany: 2014-02-11, 21:05   

Kiełbie oraz inną drobnicę kupisz w sklepie wędkarskim, sprzedają je jako żywiec.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2014-02-12, 21:31   

marian napisał/a:
Tu jestem trochę odmiennego zdania . Kiełbie mam w oczku kilka lat , rozmnażają się z powodzeniem ,a co do obserwacji to może nie najciekawsze ale przy kaskadzie zawsze buszują.

ja z krajowych tez bardzo kiełbie polecam, mnożą mi się ładnie i są widoczne
lin się utrzymuje spoko , ale mało widoczny
czebaczek tez pewnie wytrzyma le to chwast, wyżera ikrę innym to niepolecam
PORADNIK PORTAL SKLEP

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu