Mam zamiar wysypać na dno oczka wodnego z folii drobny grys granitowy. Czy na dno przed zasypaniem dać jeszcze geowłókninę w celu zabezpieczenia dna? Czy można wysypać na samą folię.
Witam
Grys granitowy jest kruszywem ostrym i może uszkodzić folię. Bezpieczniejszy byłby żwir, jeżeli koniecznie chcesz dawać coś na dno.
Jak uprzesz się na granit to trzeba koniecznie dać geowłókninę, najlepsza była by chyba czarna i dokładnie ją dociąć żeby za bardzo nie wystawała poza obrys dna (estetyka).
Zastanów się jednak czy naprawdę potrzebne ci jest coś na dnie - jak jasny granit zarośnie glonami a na dnie osiądzie muł to już nie będzie taki piękny a czyszczenie nie będzie przyjemne.
Pozdrawiam
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-09-13, 15:12
Temat ten na forum był poruszany już kilkakrotnie. Każdy doświadczony oczkomaniak wie, że dawanie jakiegoś materiału na dno jest bez sensu, bo jak pisze KILERK1, obrosną go glony a na dnie przecież zbiera się muł i go " zasłoni " Ale nie zgadzam się jednak, że lepszy jest piasek. Ja nie dawałbym nic (tak mam u siebie, a od przebudowy wiosną naszło jakieś ok. 5 cm. mułu ) a jeżeli już to żwir który mógłbyś regularnie " sprzątać " odkurzaczem wodnym. Ale wtedy by mieć dobry efekt będziesz musiał dużo zainwestować w filtrację, bo gdy woda nie będzie "krystaliczna" to i tak nie będzie go widać. Radzę Ci nie daj nic.
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-09-13, 15:24
Na serio od tego, że grzebią jest czystszy? Wyjadają resztki organiczne? To kolejny powód by zmienić karasie na koi, bo karaski to tylko folie skubią i kosze.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2013-09-13, 15:42
spróbuj posadzić rośliny w donicach i nie obsyp je grubo kamieniami , jak koi się do tego dorwią ,to zrobią w oczku sajgon,ogólnie bardzo ciekawskie ryby , jak coś robisz w oczku to zaraz przypływają zobaczyć co się dzieje ( gdzie ty ,tam zaraz one)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum