Wysłany: 2013-08-04, 21:10 wysoka woda gruntowa
witam
To mój pierwszy post ,jednak forum znam dosyc długo,kopalnia wiedzy..ale do rzeczy.
Bede budował swoje oczko wodne,wiedze z forum posiadłem ale mój problem polega na tym ze mam dosyc wysoko wody gruntowe.
Zimą jest to 1,40 m od poziomu ziemi,natomiast latem około 2 metry.problem polega na tym ze chciałem sobie zbudowac dosyc głebokie oczko tzn. jakies 3 metry w najgłebszym miejscy,potem wypłycenie do 1-0,5 metra.Pytanie jak radzicie rozwiazac problem z wysoka woda gruntową,moze ktos ma z tym jakis doswiadczenia? Podłoze u mnie to czysty biały piasek,jak kopałem studnie to na 2 metrach juz sie nie dało wybierac piasku bo woda napływała nieprawopodobnie szybko...jak to ominac?
pozdrawiam
witam
To mój pierwszy post ,jednak forum znam dosyc długo,kopalnia wiedzy..ale do rzeczy.
Bede budował swoje oczko wodne,wiedze z forum posiadłem ale mój problem polega na tym ze mam dosyc wysoko wody gruntowe.
Zimą jest to 1,40 m od poziomu ziemi,natomiast latem około 2 metry.problem polega na tym ze chciałem sobie zbudowac dosyc głebokie oczko tzn. jakies 3 metry w najgłebszym miejscy,potem wypłycenie do 1-0,5 metra.Pytanie jak radzicie rozwiazac problem z wysoka woda gruntową,moze ktos ma z tym jakis doswiadczenia? Podłoze u mnie to czysty biały piasek,jak kopałem studnie to na 2 metrach juz sie nie dało wybierac piasku bo woda napływała nieprawopodobnie szybko...jak to ominac?
pozdrawiam
jeśli zdecydujesz się na siatko beton to dokop się do wody gruntowej i zasyp suchym betonem ,miałem podobnie i się sprawdziło, jako izolacje wodną dałem AQUAFIN 2K super uszczelniacz , dość drogi,ale masz pewność i spokój na dłuuugie lata.
_________________ ANDRZEJ.ANIA pozdrawiamy
OCZKO 13000l,6000l strumień ok 1000l
Wbrew pozorom wynajem igłofiltrów to nie jest jakiś niebotyczny koszt.
Przy dostępności miejsca i dobrej organizacji prac - myślę, że do ogarnięcia.
U Ciebie wygląda to na bardzo łatwą sprawę.
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-08-05, 11:34
A po co Ci takie głębokie oko? Jak się dokopiesz do dwóch metrów, to możesz wypompować trochę wody i jeszcze trochę pogłębić. 2 metry to dość głęboko, bez problemu przezimujesz koi, a będziesz mógł posadzić tam tylko bardzo duże i silne lilie albo grążela. Jak będziesz chciał mieć 3 m. głębokości to trudno będzie Ci mieć widoczność do dna. Chyba, że chcesz mieć czystą taflę wody. Pozdrawiam .
Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2013-08-14, 07:32
Woda pojawiająca się dopiero na 2 metrach?
Skoro spokojnie da się kopać do 2 metrów to nie kop więcej no bo po co?
Tak jak mówi lasoch 2 metry w oczku to wystarczająco, i nie zapomnij o płytszych półkach dla roślinności
Sam myślałem o wynajmie igłofiltrów ale jakoś mnie to ominęło.
Gdybym kończył oczko w ubiegłym roku to przypuszczam, że dokopał bym się do 2 metrów i nie było by śladu wody, niestety ten rok jest przeklęty...
Ja w tym roku kończyłem prace przy oczku niestety woda czasami pojawiała się nawet już na 20cm z ledwością udało mi się dokopać do metra, bo przy 70 cm woda napływała już strumieniami, a że mam podłoże piaskowe to wszystko mi się zamulało, ale z pomocą 2 pomp 1 18l/h druga 6l/h wybieranie piasku dwoma łopatami potem szybkie kładzenie geowłókniny na to folia i szybkie zalewanie wodą. Zajrzyj do mojego tematu w galerii tam mam wszystko dokładniej opisane
Pomógł: 30 razy Dołączył: 05 Paź 2012 Posty: 569 Skąd: ok. Olkusza
Wysłany: 2013-08-16, 20:09
wolanin, racja pospieszyłem się, ale bałem się, że znów nadejdą ulewne deszcze i w tym roku nic nie zrobię, dlatego mówię, że ten rok jest przeklęty dla mnie...
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum