Śledzę forum już od dawna, w końcu postanowiłem przedstawić swoje oczko.
Oczko zostało stworzone rok temu, ale na wiosnę 2013 zostało powiększone,
dodane zostały pułki...
Wiosna 2013:
Po zmianie:
Pojemność około 5tyś.
Max głębokość 1m.
Mieszkańcy: 4 koi, 4 karasie
Aktualnie pracuję nad zasłonięciem foli....
Pozdr.
Ostatnio zmieniony przez uves 2013-08-05, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-05, 21:37 Re: Oczko Błażeja
Witaj,
Bardzo podoba mi się zróżnicowanie wielkości kamieni - to wygląda badzo naturalnie.
Ciekawe, czy dasz radę tak dociągnąć do końca przy zasłanianiu folii
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-08-06, 08:51
Serdecznie witam .
Masz bardzo ładne kamienie, a teraz wysypiesz je żwirem - tak? Tylko, że duże kamienie na brzegu zmniejszają optycznie oko. Ja na początku miałem duże kamienie na brzegu i było w ogóle ich za dużo. Teraz zmniejszyłem ich ilość i wielkość i jest różnica. Więc nie za dużo tych dużych kamieni, chociaż takich kilka, kilkanaście na brzegu ładnie wygląda . Tylko wiedz, że przecież nie posadzisz bulin takich jak np. funkie na samym brzegu, chyba, że masz dobrze wkopaną folię. A jakie masz rośliny i co z techniką? Widzę, że jest już trochę obsadzone, w środku jak i poza . Poprosiłbym też fotki rybek.
Wysłany: 2013-08-07, 12:07
Freakazz napisał/a:
Kolejne Piękne oczko na forum się szykuje
Teraz czekam na efekt końcowy . Już nie mogę się doczekać. Z pewnością zgadzam się z cytatem powyżej. Ale roślin to jednak masz za mało. Raczej musisz dokupić.
Ok, a jak z przechowaniem roślin na zimę (np: tataraka) ? Wrzucamy go na niższe półki ?
Adacho napisał/a:
Jak sprawdza Ci się ten system filtracyjny?
Na razie system działa kilka dni, wcześniej miałem tylko filtr Dekor, niestety często się zapychał. Teraz tego problemu nie ma, zastosowałem w nim większą ilość biokuli mając nadzieje na szybkie rozmnożenie bakterii, zastosowałem dodatkowo Trigger 3. W każdym razie zauważyłem minimalną poprawę, zobaczymy co będzie dalej.
Wysłany: 2013-08-08, 20:25
Rośliny na zimę zostawiasz. Chociaż ja np. mam kosaćce mieczolistne i jeszcze zastanawiam się nad ich przezimowaniem w piwnicy, ale z większością roślin oczkowych nic nie trzeba robić. Czasami oczerety i pondenteria mogą trochę przemarznąć, a marsylię to lepiej przenieść trochę niżej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum