Moje oczko ma wymiary 4x5x1,1m w najgłębszym miejscu. Do tego dochodzi strumyk o długości 5m na wysokości 1m od lustra oczka. W środku żyją sobie 2 jesiotry 50cm i 2 liny 25 cm. Ostatnio wszedłem w posiadanie pompy Oase jak w opisie a oprócz tego mam jeszcze dwie pompki 25W o wydajności do 1500l/h. Strumyk jest wysypany w całości żwirkiem a 1/5 zbiornika zajmują rośliny. Posiadam jeszcze beczkę przygotowaną do filtra(80l z wlotem i wylotem wody ale nie wiedziałem jakie media filtracyjne zastosować i gdzie je kupić. Dajcie radę jak rozsądnie zagospodarować te pompy żeby otrzymać jak najczystszą wodę.
Witam
Ale administrator odpowiedział ci linkami z setkami odpowiedzi na twoje pytania , nie wiem czego tu nierozumiec ....
Mówisz , mam pompę oase , ok ? , ale jaki model ? Ile i jak wysoko pcha wodę .
Pozostałe pompy to przy takiej różnicy terenu miedzy oczkiem , strumieniem to
Choć szczerze jak masz mocno zarośnięte oczko , filtracja zbędna ( u mnie zero filtracji 8 orf , marszu ogrom i kryształowe , zaznaczam ja wcale nie karmie ryb , jakoś dają radę )
Chcesz media
Zbieram materiały bo chce budować konkretne oczko z kpi ( a nie zarośnięte przedłużenie trawnika ) na czasie wiec np
Szczotka filtracyjna 8-12 PLN min. 10 trzeba ( u mnie 16 - 60 cm )
Mata japońska może w 50 PLN się zmiescisz
Keramzyt 50 litrów w le.oy .erlin 30 PLN ( przyczyn to rok temu było może być )
Wiecej nie trzeba ,,, oczywiście jest wiele innych wpisz w wyszukiwarkę .. ( masa tego )
Jeszcze lepiej zrobisz jak przeczytasz owe linki
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum