Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-07-25, 13:57 Nie wybarwiające się rośliny.
Mam taki problem od początku tegorocznego sezonu oczkowego . Liście moich lilii bardzo wolno się wybarwiają, a jak się już zazielenieją, to ta ich zieleń jest bardzo jasna . Liście Colorado są bardziej brązowe niż zielone. Ten problem mam też teraz z limnobium - jego liście są brązowo- zielone i z hiacyntem - liście jasno zielone . Tak też jest z krwawnicą, marsylią oraz kilkoma innymi roślinami bagiennymi . Gdzieś tu w jakimś temacie na forum czytałem, że to chyba przez niedobór żelaza w wodzie. Jeśli tak, to jak ten niedobór żelaza "wypełnić" . Z góry dzięki za odpowiedzi .
Hmm... sam nie wiem... doradziłbym Ci wzmocnienie filtracji biologicznej (to tam produkowane są składniki przyswajane przez rośliny), ale jak ma nie być techniki w oczku, to nie bardzo mam pomysł jak to rozwiązać.
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zaakceptowanie sytuacji tak jak to jest w tym momencie. Ja tam nie widzę bardzo poważnego deficytu azotu na tych zdjęciach. Z całą pewnością nie jest to poziom alarmujący.
Na pewno nie dodawałbym nawozów - i bez tego masz już wystarczający problem z glonami.
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2013-07-26, 16:05
Również przez słabe podłoże jak masz posadzone hydroponiczne i w wodzie mało azotanów i fosforanów to jest tak z zielenią, ale to nie powód do zmartwień
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum