Czy gdybym wsadził je na półkę i przywalił kamieniami to korzenie nie przebiją folii?
Nie przebiją. Kosaćce maja miękkie, raczej delikatne korzenie i niezbyt długie, wyrastajace z karpy.A kształt karpy aż sie prosi, aby ja połozyc na półce i przycisnąć kamieniami lub żwirkiem
Napisałeś, że przywalasz kosaćce kamieniami ale rozumiem są w donicy?
Tak, mam je w donicach, choć to wcale ich nie powstrzymuje od przerastania ich korzeniami.
Tak, jak Zuzi pisała - nie przypuszczam, żeby przebiły folię
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-05-25, 17:24
Zachęcam , żeby bez donic.
Kiedyś w filtrze k-g posadziłam w podłużnych jajowatych koszach. Wszyscy się dziwili po co w koszach. JA to zrobiłam dla stabilizacji, bo miałam 50 dorosłych metrowych roślin a kamieni do przygniecenia zbyt mało. Teraz gotują się w tych koszach ale nie da rady ich wyjąć ( chyba ,ze piłą łańcuchową przerżnąć ) Słabiej kwitną i są niższe. Nartomiast zdecydowanie póżniej powiększałam oczko i posadziłam na brzegu oczka tak : na gołą folię trzy rośliny w garść i przygniatam kamieniami wielkości pięści i większymi aż "staną" . I następne dostawiam następne rośliny. W tym roku odzyskałam z tego kamieniska ze trzy wiadra kamieni a kosaćce utworzyły swoisty dywan z kłącz i korzeni - sztywny i nie do ruszenia i wszystko stoi na baczność pozbawione już tej wierzchniej warstwy kamieni.
Zawsze sadziłam już wysokie kosaćce , być może z takimi kiełkującymi jest prostsza sprawa.
Ale i tak ani ziemia ani piasek im niepotrzebne. Słonce i woda wystarczą
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Jeszcze jedno pytanie, nie chcę nowego tematu zakładać. Jak puszczę wodę na te donice to wodę ciągnąć z górnej części oczka czy lepiej z dna (musiałbym mieć mocniejszą pompę bo oko ma gł. 1,3m i góra kaskady z 1,2 to wychodzi 2,5 )
No właśnie o to mi chodzi... nie wiem jak to będzie jak osady z dna będą w donicach może to trochę śmierdzieć mułem.... jak wg Was powinno się to zrobić?? może ustawię pompę ok 60cm pod lustrem wody?
Wysokość podnoszenia od lustra wody? czyli jak mam pompkę Hmax 1,5m to bez różnicy czy jest na dnie czy pod samym lustrem wydajność podnoszenia jej nie spadnie? W sumie to logiczne... nie rozkminiłem tego... dzięki!
to bez różnicy czy jest na dnie czy pod samym lustrem wydajność podnoszenia jej nie spadnie?
Różnica polegać będzie jedynie na zwiększeniu oporów przepływu bo wąż będzie musiał być dłuższy. Ale na takim odcinku to wartość praktycznie pomijalna. Aznar ma rację - do twojego założenia pompka z h-max 1,5 m będzie przysłaba
sity spiralne są słabe do oczyszczania bo rzadko uda im się przeżyć zimę. wg mnie najlepiej działją jako oczyszczające rośliny pływające (pistia, limnobium, hiacynt, rogatek) a z lądowych mięta wodna i kosaciec zółty.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2013-07-20, 10:18
A ja z innej beczki ale też około "roślin czyszczących"
Czy słyszeliście o właściwościach czyszczących wrzosów ? Tzn, wrzos czy wrzosieć jako złoże filtrujące o jakichś niesamowitych właściwościach ?
Wczoraj usłyszałam taki news, ze ponoć setki kilometrów dzikich wrzosowisk na byłych poligonach w rejonie Bornego-Sulinowa pielęgnowane są przez Norwegów , w celu pozyskiwania ich do oczyszczania wody
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum