Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-07-03, 18:09
ja mam wszystkie rośliny w żwirze i super rosną , w ziemi mam tylko lilie , wg mnie każda roślina morze rosnąć w żwirze chyba , że to właśnie sprawa PH wody
nie mam zeolitu, mam tylko zwykły filtr ciśnieniowy z UV, woda przejrzysta do samego dna, środek lata, narybek karasi w liczbie kilkadziesiąt, a rośliny jakoś tak nie za bardzo, chyba będę musiał jednak kupić jakieś testy do mierzenia wody bo bez tego się nie obejdzie
Woda może być za miękka i mieć za mało substancji odżywczych. W samych żwirku niewiele roślin daje radę, wygląda że masz za mało fosforanów, azotanów i potasu. Testy niewiele raczej pomogą, ale coś mogą rozjaśnić.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
ale jak im dołożę jakiegoś nawozu to nie zaatakują glony?, zwykłe zabije UV ale nitkowate zawładną oczkiem, chyba że będę tak po troszeczku dawał, a z tą wodą co to jest za miękka to co mogę zrobić żeby ją zatwardzić?
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-07-15, 09:20
Glonów trochę przybędzie, ale rośliny powinny lepiej rosnąć, raczej wyżrą cały nawóz, ale lepiej dawać małymi dawkami .Co do twardości wody to ja się nie znam, ale na pewno inni Ci doradzą .
Absolutnie nie lej żadnego nawozu. Jesli masz rośliny w doniczkach to możesz do podłoża wcisnąć koreczki osmokate. Chyba sa tez takie do oczek(zob, sklep Aurory), ale takie do roślin też moga być, bo sie długo z nich nawóz uwalnia i powoli, zasilając rosliny, a nie wode w oczku. A może masz zbyt zasadowa wodę. Rośliny wodne chyba wolą trochę kwaśniejszą. A może wyrzuć doniczki i posadź rośliny w żwirze bezpośrednio. Ja ( i nie tylko ja na tym forum) tak mam i nie mogę narzekać.Na ogół rosną dobrze
już troszkę wlałem, ale dwie nakrętki chyba nie zabiją mi wszystkiego? nakrętka jest na 1 litr wody, zanim coś kupię (a u mnie blisko nic nie ma tylko aukcje i sklepy wysyłkowe), może trochę odżyją nawet kosztem większej ilości glonów
a tą wodę to jak mam zatwardzić?
Woda z wodociągu lub ze studni głębinowej jest zwykle twarda więc możesz część podmienić, możesz też przefiltrować przez piasek albo wrzucić pod kaskadę parę kamieni piaskowca lub wapienia ale wtedy Ph pewnie się zmieni.
Woda z wodociągu lub ze studni głębinowej jest zwykle twarda
Zwykle?? zależy od regionu. Ja mam 12*N,są regiony gdzie mają i 5 nawet. Kiedyś miałem z głębinówki i było 35*N.
Chyba, może,tak przypuszczam . . . Od tego są testy.
Z czego jest wykonane obrzeżenie oczka?
_________________ Pozdrawiam Artur!
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum