Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sprawdzić empirycznie choćby tym gadżetem, o którym rozmawialiśmy wcześniej i ewentualnie zwrócić powołując się na niezgodność towaru z umową, jeśli nie będzie trzymała parametrów.
Weź jednak pod uwagę dwie rzeczy
-to o czym pisał Hns, czyli szybki spadek wydajności wraz z wysokością podnoszenia
-oraz to, że jak znam życie, to przepływ 20m3 rozerwie Ci filtr w drzazgi. Przy takim nawale wody to połączenia pomiędzy komorami powinny być chyba tak ze 2 x 110 co najmniej.
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-27, 10:25
Aznar33 napisał/a:
Weź jednak pod uwagę dwie rzeczy
-to o czym pisał Hns, czyli szybki spadek wydajności wraz z wysokością podnoszenia
-oraz to, że jak znam życie, to przepływ 20m3 rozerwie Ci filtr w drzazgi. Przy takim nawale wody to połączenia pomiędzy komorami powinny być chyba tak ze 2 x 110 co najmniej.
W sumie, to wątek o pompie do kaskady, ale:
Obie sprawy dla mnie są niegroźne, gdyż chodzi mi o bardzo duży filtr glebowo-korzeniowy dla stawku 60 m3. Ani duża strata na oporze złoża, ani problem z przewodami.
Generalnie, jestem zwolennikiem stosowania jak największych możliwych powierzchni światła przewodów. Co stoi np. na przeszkodzie, aby np. pod kaskadę doprowadzić wprost ze stawku kanał powiedzmy 200x200 mm i stamtąd pionowo pompować wodę do wylotu kaskady kanalizacyjną 110-tką?. No, trochę gimnastyki z konstrukcją... Co przeszkadza mi dać rurę kanalizacyjną 160 na dopływie czy odpływie ze złoża?. Co z tego, że króciec pompy (nie tej) ma średnicę powiedzmy 3/4 cala, jeżeli mogę go dalej podłączyć do rury o wiele większej średnicy? Czy lokalna strata na króćcu zmusza mnie do wywoływania kolejnych strat na długości?
A poza tym, zauważ, gdyby faktycznie istniała (jak to jest reklamowane) pompa 20 m3 / 85W, to z tych 85W możemy sobie zrobić bardzo mocną pompę do bardzo dużego filtra o faktycznej wydajności - jak np. pisał hns - niech będzie 8 m3 / h, oczywiście nadal stosując promowaną przez Ciebie zasadę unikania niepotrzebnych strat na wysokości pompowania w źle zaprojektowanym układzie.
Wysłany: 2013-06-27, 12:13
hns napisał/a:
Ja chętnie zobaczę efekt.
Jeżeli nie ma być kaskady to pompa się nadaje, strumień musi być dosyć szeroki.
Mimo że przepływ w filtrze g-k nie musi być spory to myślę że to nie przeszkadza.
Przedstawię temat w innym wątku, bo tutaj bardziej chodzi o tani prąd do kaskady.
Mam tą pompę u siebie w systemie filtracyjnym od ponad miesiąca.
Zużycie prądu jest na poziomie 80W mierzone miernikiem nigdy nie przekroczyło 82W przynajmniej u mnie.
Pompownie słupa wody dokładnie takie jak podaje producent aczkolwiek przy mniejszym zużyciu prądu o 6% też mogło by być niższe o kilka cm a nie jest.
Przepływ w domowych warunkach ciężki do sprawdzenia... Jak wymyśle jak zrobić to dobrze i obiektywnie to to zrobię i nagram na youtube.
Wysłany: 2013-06-27, 12:49
mishka2 napisał/a:
Mam tą pompę u siebie w systemie filtracyjnym od ponad miesiąca.
Zużycie prądu jest na poziomie 80W mierzone miernikiem nigdy nie przekroczyło 82W przynajmniej u mnie.
Pompownie słupa wody dokładnie takie jak podaje producent aczkolwiek przy mniejszym zużyciu prądu o 6% też mogło by być niższe o kilka cm a nie jest.
Przepływ w domowych warunkach ciężki do sprawdzenia... Jak wymyśle jak zrobić to dobrze i obiektywnie to to zrobię i nagram na youtube.
Pompa musi chodzić chwile i się ,,rozkręcieć". Widać to po mierniku prądu, Wskakuje szybko na 70W i później powoli dobija do 80W. Test przez 10s nie będzie wiarygodny, pomyłka o 1s będzie skutkować niedokładnością pomiaru 2000l/h.
Nie zmieni to faktu że na tym moim mierniku wartości się zmieniają. Jak zablokujesz przepływ to spada na 70W jak pompa pracuje na sucho to spada do 20W.
Wysłany: 2013-06-28, 06:48
czester 1 napisał/a:
mishka2 napisał/a:
Wskakuje szybko na 70W i później powoli dobija do 80W.
cos zaskakujacego, bo najwiekszy pobor mocy jest przy rozruchu...
Wyluzuj, prąd rozruchu to pokonanie bezwładu wirnika, żeby w ogóle zaczął się kręcić i złapał jakie takie obroty. Pompa ma sterowanie elektroniczne i to powinno zakończyć dyskusję, poza tym czy jesteś pewien, jak wygląda pobór energii w zależności od prędkości wirnika w (tej) pompie wody?
Zrobiłem porównanie dwóch małych pomp : Aqua Szut kaskada 3600 i JEBAO 35 Wat. Warunki identyczne ,wysokość podnoszenia 35 cm, wąż 3/4 cala, długość ok.5 m. bez załamań, dwa łagodne kolana 90 stopni.
Aqua 3600 l max, 2,6 m podnoszenie, moc 60 W, uzyskany przepływ ca. 1200 l/h
JEBAO 4500 l max.2,6 m. podnoszenie, moc 35 W, uzyskany przepływ ca. 1250 l/h
Metoda wiadro 10 l i stoper. Błąd nie przekracza 3 %. Mocy nie mierzyłem ale na niedokładnym amperomierzu prąd spadł o połowę zatem przyjmuję że moce zgodne z danymi producenta.
W skali roku JEBAO jest oszczędniejsza o ok. 75 zł. (średnia cena 1 kWh 0,65 zł )
Pozdrawiam Forumowiczów ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Zrobiłem porównanie dwóch małych pomp : Aqua Szut kaskada 3600 i JEBAO 35 Wat. Warunki identyczne ,wysokość podnoszenia 35 cm, wąż 3/4 cala, długość ok.5 m. bez załamań, dwa łagodne kolana 90 stopni.
Aqua 3600 l max, 2,6 m podnoszenie, moc 60 W, uzyskany przepływ ca. 1200 l/h
JEBAO 4500 l max.2,6 m. podnoszenie, moc 35 W, uzyskany przepływ ca. 1250 l/h
Metoda wiadro 10 l i stoper. Błąd nie przekracza 3 %. Mocy nie mierzyłem ale na niedokładnym amperomierzu prąd spadł o połowę zatem przyjmuję że moce zgodne z danymi producenta.
W skali roku JEBAO jest oszczędniejsza o ok. 75 zł. (średnia cena 1 kWh 0,65 zł )
Pozdrawiam Forumowiczów ! Bolek
W wężu 3/4cal jest duże tarcie u mnie ta pompa jebao 35W po podłączeniu do systemu filtracyjnego z lampą UV co daje w sumie około 4 kolanek i długości przewodu 3m i różnicy poziomów około 50cm mam wydajność ponad 2000l/h. W systemach gdzie mam pompy Aqua-nowy na elektronicznym sielniku to wyniki jesli chodzi o energooszczedność są jeszcze lepsze.
Zmień wąż na przekrój przynajmniej 32mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum