Twój sposób też ma swoje zalety. Można lodówkę przy okazji umyć
Bądż tak dobry i zarezerwuj swoje złośliwości dla żony Wytłumaczyłam czemu dałam taką a nie inną radę.Byłam dość mocno zdziwiona podejrzeniami Sapera,że tyle mu żre pompa 85 W.A czy do ceny Saper dołożyłeś koszty przesyłu ?
Saper ja bym tak chińszczyzny nie skreślała dokumentnie. Już 5 rok mam napowietrzacz wyprodukowany przez chińczyków i dopiero w ub. r. zmieniałam membrany. Miałam 3 lata pompę 2100l/h za 85 zł i gdyby mi nie świsnęli to nie musiałbym zmieniać na taką za 320
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-06-26, 22:20
Aznar33 pompa 85w pracująca 24 h na dobę przy taryfie 0,2824 zł za KWh daje miesięcznie przy 30 dniach koszt 17,28 zł licząc na palcach a nie komputerem ciekawe skąd taka cena za KWh w przypadku Sapera ?
pozdrawiam
jestem politykiem i wolno mi wszystko ... przecież to Polska ; ) a poważnie to pewnie coś pokręciłem widząc milion cyferek na f-rze i źle przeczytałem ; ) swoją drogą od razu jakież to żywe zainteresowanie dlaczego ktoś ma lepiej niż ja :DDDD to takie polskie
no tak twierdził facet od którego kupowałem, że ok 30 pln ... 40 to też nie majątek miesięcznie do przeżycia jeśli chce się mieć wodospad non stop ... musze tylko sprawdzić realnie czy tak jest, czy ta chińszczyzna nie wciąga dużo więcej bo mam dziwnie duży rachunek jak na rodzinę z 1 dzieckiem ... muszę sprawdzić co tak żre ...
Sprawdziłam u siebie. Mam podobną taryfę za kWh. jak SAper- netto 0.2844, ale jak dodam wszystkie przesyły, akcyzę i podatek to wychodzi mi za kWh w zaokrągleniu 0.6466 zł.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 289 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-06-26, 22:52
Możesz sprawdzić tym gadżetem o którym pisze Aznar33 u nas dostępny w każdym sklepie elektrycznym kosztuje około 50-60 zł ale myślę że błąd będzie niewielki bierze 85-90 W
pozdrawiam
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-27, 08:16
Co do pomp.
Jest (w necie, ale czy w rzeczywistości?) taka jedna: Pompa Energooszczędna EP 20 85W H=2,6M 20000l/h. Czy ktoś to może sprawdzał?
Wygląda jak nowe JKP, ale tamte biorą parę razy więcej prądu. Gdyby to była prawda, to nie chcę niczego innego.
Tak czuję, że te 20 m3 nie ma szans wyciągnąć w żaden sposób, chyba z wylotem zanurzonym w wodzie, ale i tak ta reszta powinna wystarczyć do zasilenia dużego filtra, a gdyby ktoś nadal się upierał, to i niewysoką kaskadę, jakkolwiek tego akurat jak wiadomo nie ma co polecać.
Szkoda psuć efektów pracy dobrej pompy stosując ją jednocześnie do dwóch skrajnie przeciwstawnych co do wymagań zastosowań.
Tak czuję, że te 20 m3 nie ma szans wyciągnąć w żaden sposób, chyba z wylotem zanurzonym w wodzie
Każda pompa wyciąga swój przepływ tylko z wylotem zanurzonym w wodzie!
Żeby się dowiedzieć jaki jest przepływ na danej wysokości trzeba mieć wykres (było już tu na forum kilka razy opisane), a jak go nie ma to przynajmniej uprościć go linią prostą.
Ja myślę że te 20m³ przy odpowiedniej budowie są do wyciągnięcia, wykres wydajności będzie jednak moim zdaniem szybko spadał, i przy wysokości 1m na pewno nie dostaniesz wiecej jak 8m³/h, (to i tak super wynik!)
_________________ Pozdrawiam!
Adam
Oczko30m² 15m³
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum