tyle, że 1300 jednorazowo, a potem to już sama przyjemność jeśli to by się sprawdziło wchodzę w to ; ) przyszła mi do głowy jeszcze inna koncepcja, ponieważ mam niewielką rzekę na granicy działki ... może jakaś mała turbinka, elektrownia wodna micro na własne potrzeby, jedynie do napędzania strumyka ??? ; ) tutaj ciekawa dyskusja: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic748063.html ; )
Przelicz sobie jeszcze koszty tej pompy. U mnie musiała by chodzić koło 10 lat na maksymalnych obrotach, żeby się opłaciło. 20 lat jeśli się uwzględni, że w nocy nie działa.
za 6mcy dostałem rachunek 1500 pln ... oczywiście za całość, czyli światło, lodówkę, pralkę, pompę od kominka itd. ... niestety nie umiem powiedzieć ile przez te pół roku wzięła sobie pompka od kaskady, ale myślę że przy założeniu, że chciałbym ją mieć odpaloną 24h/dobę non stop to 1300 zł za pompę solarną dużo szybciej by się zwróciło ...
przecież możesz sobie sprawdzić ile pobiera pompa. Wystarczy wyłączyć w domu na godzinę wszystkie urządzenia ( przy chłodnym dniu to i lodówka da radę wytrzymać, tym bardziej jeśli wcześniej ja nastawisz na trochę większe chłodzenie) zostawić tylko pompę i sprawdzic pobór, a potem to już tylko kalkulator i przeliczanie ile na dobę, ile na m-c i ile na 6 m-cy
Jeśli by Cię interesowało to gniazdo to podaję linka. Jest w promocji została jedna sztuka
http://www.seltex.pl/inde...r_id=3&kat_id=1
Aznar 33 - nie jestem blondynką SaperWydawało mi się,że po prostu ( przynajmniej tak zrozumiałm) nie jesteś pewny, czy pobór mocy określoony przez producenta jest identyczny z faktycznym poborem ( brak zaufania do chinszczyzny ).
masz racje nie jestem pewny chińszczyzny i to na tyle, że nawet jak sobie sprawdzę raz to nie mam wg mnie żadnej absolutnie pewności, że innym razem nie zeżre inaczej :DDD
nie widziałem, ale jeśli to jest to co myślę to już mi się podoba ; ) monitor kosztów to kumam ... tylko jak to działa, bo mój angielski cudowny nie jest, zwłaszcza techniczny ? co wklepujesz taryfę i Ci liczy ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum