wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: JAREK G
2013-06-18, 21:21
Stare oczka wodne i nowy właściciel Hectora - co dalej?
Autor Wiadomość
Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 19:48   Stare oczka wodne i nowy właściciel Hectora - co dalej?

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem 2 oczek wodnych - niestety sprawa nie jest tak łatwa jakby się wydawało.Jestem drugim właścicielem,a poprzedni niestety bardzo zaniedbał zarówno oczka jak i sam ogród.Przede mną zapewne duże wyzwanie żeby doprowadzić całość do w miarę normalnego stanu.Nie ukrywam,że moja wiedza na temat oczek i problemów z nimi związanych jest niewielka - dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych osób.

Na chwilę obecną oczka wyglądają tak:

Objętość pierwszego to około 16m3 - drugiego to 28m3.Max głębokość w obu to około 1.6m.

W ciągu poprzednich weekendów z mniejszego oczka udało mi się usunąć kilka taczek - o ile dobrze rozpoznałem - brunatnic.Nie znam przyczyn dlaczego w mniejszym oczku nie ma żadnych roślin natomiast drugiego całkowicie zarosło trzciną.Osoba,która dobrze znała poprzedniego właściciela twierdzi,że wszystkie próby wyhodowania jakichkolwiek roślin spełzły na niczym.Domyślam się,że przyczyny mogą być związane z nadmiernym dokarmianiem narybku czymkolwiek się dało - właśnie w tym pierwszym oczku.

Oczywiście największym problemem jest fatalny stan wody - 3 pompki jakie tam są zainstalowane raczej już w niczym nie pomogą.Zapewne tutaj potrzeba bardzo dobrego zestawu filtrującego.Stan wody i widoczność - a raczej jej brak,bo karpie koi widoczne są na głębokości góra 10 cm.W zeszłym roku woda w obu oczkach,które są połączone była w takim stanie,że zapach gnicia był wyczuwalny z kilku metrów.

Na tyle ile jestem w stanie usuwam brunatnice jednak domyślam się,że to nie załatwi problemu tym bardziej,że jedynym sposobem na wyciągnięcie ich z wody jest wejście do niej co po 2 godzinach brodzenia ostatnio zakończyło się wysypką na prawie całym ciele :D

Rozważam kilka możliwości :

- kupno 2 zestawów filtrujących
- kupno preparatów chemicznych
- kupno odkurzacza
- najbardziej radykalne - częściowe osuszenie oczek i gruntowne czyszczenie.Największy problem to lokalizacja ogrodu,który jest w pobliżu ulicy i innych domów,więc ciężko byłoby mi "upłynnić" kilkanaście tysięcy litrów.Oczka są nieszczelne i co kilka dni trzeba dolewać trochę wody - mógłbym poczekać kilka tygodni i w ten obniżyć poziom wody,ale wtedy żółcienie (o ile dobrze zgaduję?) z drugiego oczka mogą tego nie przetrwać.

Na chwilę obecną priorytetem jest ogólne doprowadzenie oczek do lepszego stanu - możliwe,że w przyszłym roku zmniejszę to zarośnięte.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Pozdrawiam.

PS.

Nie wiedziałem gdzie powinienem taki temat umieścić,więc zdaję się na modów :)
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2013-06-18, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  

Bartosz_n 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-06-18, 20:00   

Hector, witamy na forum.
Oczka bardzo ciekawie wyglądają , wystarczy trochę przy nich podłubać i będzie pięknie .
Czy masz możliwość połączenia tych dwóch oczek np. Strumieniem ?
Musisz obsadzić te oczko dużą ilością ,,żarłocznych '' roślin ( kosaćce , trzcina , pałki, hiacynty wodne , pistie, rogatek, moczarka itp. )
CHEMIE SOBIE DARUJ !!!
Zainwestuj w dobry filtr lub wykonaj go samodzielnie jeśli masz chęć pomajsterkować :-)
Jakie masz pompki ?
Jeżeli tylko fontannowe to nic dziwnego , że woda tak wygląda .
Jeśli chciałbyś uzyskać szybki efekt to polecam kupić lampę uvc - wspomoże Cię ona w walce z zieloną wodą .
masz fotki rybek ??

Pamiętaj na początek daj dużo roślin , możesz przynieść sobie z rzeki , stawu , jeziora ( trzeba je tylko odkazić )
Jeśli poczytasz forum to na pewno znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania .

Bartek
MOJE OKO
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=5051

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2013-06-18, 20:09   

witam nowego oczkomaniaka :) :pa:
ale masz już piękne oczka , nie mam już co bardzo pisać bo Bartosz_n, już ci wszystko napisał , co do połączenia oczek strumieniem to bym sobie darował , ale mógłbyś zrobić strumień do jednego z oczek , na polepszenie wody radzę ci dużo lilii - tyle ile się zmieści , rośliny pływające , podwodne i wiele roślin bagiennych posadzonych hydroponicznie , tak jak poprzednik nie zalecam chemii , to zbędny bubel , lepszy jest dobry filtr z UV-ką
myślę , że nie wiele pracy przy oczkach może sprawić je boskimi zbiornikami , trzymam kciuki za dalsze prace :good:

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 20:14   

Dziękuję za szybką odpowiedź - oczka są połączone przepływem.Kiedyś podobno był tam mostek - teraz leży zwykła płyta drewniana.Co do trzciny to tamto drugie większe oczko było całkowicie nią zarośnięte - musiałem zrobić chociaż małe dojście.

Co do rybek - na moje oko jest około 20 - 25 niewielkich koi i pewna liczba chyba karasi.Strzelam,bo w tej wodzie ich praktycznie nie widać :)

Pompki - 2 małe i jedna zasysająca do małego wodospadu przy pierwszym oczku,ale filtr ma nieduży.

Z tego co wiem to oczka nigdy nie były czyszczone.Próbując usunąć brunatnice miałem wrażenie,że brodzę w naprawdę sporym mule jak na takie oczka :)

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2013-06-18, 20:17   

morze więc wskazane byłoby wypompowanie wody i oczyszczenie oczek , ale to tylko moja sugestia

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 20:23   

lasoch napisał/a:
morze więc wskazane byłoby wypompowanie wody i oczyszczenie oczek , ale to tylko moja sugestia

Też się nad tym zastanawiam,ale pytanie gdzie upłynnić taką ilośc wody.Lokalizacja trochę takiej operacji nie sprzyja :)

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 20:30   

Temat trzeba przenieść do galerii oczek.

Filtra nie kupuj - zrób sam. Zaoszczędzisz wiele tysięcy zł.
Masz jakąkolwiek filtrację?
Jaka pompa?

Istnieje możliwość odcięcia jednego oczka od drugiego przez blokadę strumienia? Możesz opróżnić jedno oczko, przenieść co żyje do drugiego i popracować nad tym pustym. Uszczelnić je a potem operację powtórzyć.

Myślę, że z pojemnością "trochę" przesadziłeś.

Będzie dobrze, ale trochę pracy Cię czeka.

Bartosz_n 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-06-18, 20:39   

Aznar33, świetny pomysł z tym ,, odcięciem '' strumienia .
Tez mi się wydaje , że z pojemnością trochę przesadzileś ale może to tylko złudzenie .
Trzcinę wyrzucileś ? Mógłes ja przełożyć do tego pustego oczka . ..
Jakiej mocy są pompy ?

Bartek
MOJE OKO

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 20:55   

Co do pojemności może rzeczywiście trochę przesadziłem - zapomniałem o tym,że w obu oczkach są też progi o mniejszej głębokości.

Pompki 3 - w 2 bardzo małe filtry typu "gąbka" o wymiarach 5 cmx5cm.Ich moc sprawdzę jutro,bo niestety robi się szaro,a wtedy widoczność u mnie znacznie spada :) Aczkolwiek nie wyglądają na mocarny sprzęt.

Trzcina niestety wyrzucona - nie brałem pod uwagę umieszczenia jej w pierwszym oczku.

"Kanał" łączący oczka ma wymiary 60cmx180cm przy głębokości 50 cm - jego dno jest poziome,więc chyba nie powinno być problemu z zamknięciem.Jakich materiałów powinienem użyć najlepiej?

Co do filtra to przemyślę czy go sam zrobię,bo wcześniej nie miałem do czynienia z takim "ustrojstwem" :)

Bartosz_n 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-06-18, 21:01   

Czyli musisz zapewne kupić jakieś mocniejsze pompki .
Co do filtra to jednak zachęcam Cię do budowy ...
Masz może jakieś beczki 120/200 l lub większe ?
Nowy filtr będzie Cie kosztował ok. 3000 zł . wiec chyba trochę sporo ? Sam wykonasz podobny za 1/5 lub mniej tego . jesli nie będziesz wiedział co i jak to pytaj :-) .
Czym zastawić ? ... Szczerze mówiąc wszystkim czym się da :-) może po prostu odpompuj trochę wody . poziom w oczkach się zmniejszy.

Bartek
MOJE OKO

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 21:13   

Hector napisał/a:
Pompki 3 - w 2 bardzo małe filtry typu "gąbka" o wymiarach 5 cmx5cm.

5x5? to faktycznie maleństwa.
Ale pompa do filtra wcale nie musi być mocarna, jeśli to dobrze rozegrasz. Ta od kaskady powinna być OK.
Przed wyjęciem pompy z wody najpierw ją wyłącz. Pompy nie powinny pracować na sucho.

Cytat:
Jakich materiałów powinienem użyć najlepiej?

Zawal czym się da. Glina byłaby idealna.

Cytat:
Co do filtra to przemyślę czy go sam zrobię

No to myśl, chyba że masz kilka tysięcy na zbyciu. Tak jak pisał Bartosz - filtr lepiej zrobić samemu. Chyba, że masz dwie lewe ręce. To wbrew pozorom nie jest trudne.

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 21:14   

Gdzieś w garażu powinny być 2 większe beczki.

Skoro tak piszesz to będę musiał poczytać na temat samoróbki.

Co do odpompowania to macie jakieś pomysły?Na ogród nie da rady - jest na wzniesieniu to i tak na ulicę poleci :) Chyba,że stopniowo i powoli dzień po dniu tak żeby obywatele się nie unieśli,że potok im leci tuż obok chodnika w słoneczny dzień :D

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-06-18, 21:17   

W kanał nie możesz puścić?

Jak duży masz ogród? Dren możesz wykopać?

Bartosz_n 
Entuzjasta

Wysłany: 2013-06-18, 21:19   

Cytat:
Co do odpompowania to macie jakieś pomysły?Na ogród nie da rady - jest na wzniesieniu to i tak na ulicę poleci Chyba,że stopniowo i powoli dzień po dniu tak żeby obywatele się nie unieśli,że potok im leci tuż obok chodnika w słoneczny dzień

Sam znalazłes świetne rozwiązanie :-) przecież nie musisz robić tego w jeden dzień
Co do filtra to schematy są na forum w dziale ,, technika ''

Bartek
MOJE OKO

Hector 
Początkujący

Wysłany: 2013-06-18, 21:22   

Dren jest z dwóch stron ogrodu tak żeby deszczówka schodziła.Można powiedzieć,że dom jest na górce.Sęk w tym,że obojętnie w którym kierunku pójdzie woda i tak spłynie na ulicę.Na dodatek nie mamy podłączenia do ścieków miejskich - są 2 szamba.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu