Wysłany: 2013-06-18, 19:48 Stare oczka wodne i nowy właściciel Hectora - co dalej?
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem 2 oczek wodnych - niestety sprawa nie jest tak łatwa jakby się wydawało.Jestem drugim właścicielem,a poprzedni niestety bardzo zaniedbał zarówno oczka jak i sam ogród.Przede mną zapewne duże wyzwanie żeby doprowadzić całość do w miarę normalnego stanu.Nie ukrywam,że moja wiedza na temat oczek i problemów z nimi związanych jest niewielka - dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych osób.
Na chwilę obecną oczka wyglądają tak:
Objętość pierwszego to około 16m3 - drugiego to 28m3.Max głębokość w obu to około 1.6m.
W ciągu poprzednich weekendów z mniejszego oczka udało mi się usunąć kilka taczek - o ile dobrze rozpoznałem - brunatnic.Nie znam przyczyn dlaczego w mniejszym oczku nie ma żadnych roślin natomiast drugiego całkowicie zarosło trzciną.Osoba,która dobrze znała poprzedniego właściciela twierdzi,że wszystkie próby wyhodowania jakichkolwiek roślin spełzły na niczym.Domyślam się,że przyczyny mogą być związane z nadmiernym dokarmianiem narybku czymkolwiek się dało - właśnie w tym pierwszym oczku.
Oczywiście największym problemem jest fatalny stan wody - 3 pompki jakie tam są zainstalowane raczej już w niczym nie pomogą.Zapewne tutaj potrzeba bardzo dobrego zestawu filtrującego.Stan wody i widoczność - a raczej jej brak,bo karpie koi widoczne są na głębokości góra 10 cm.W zeszłym roku woda w obu oczkach,które są połączone była w takim stanie,że zapach gnicia był wyczuwalny z kilku metrów.
Na tyle ile jestem w stanie usuwam brunatnice jednak domyślam się,że to nie załatwi problemu tym bardziej,że jedynym sposobem na wyciągnięcie ich z wody jest wejście do niej co po 2 godzinach brodzenia ostatnio zakończyło się wysypką na prawie całym ciele
Rozważam kilka możliwości :
- kupno 2 zestawów filtrujących
- kupno preparatów chemicznych
- kupno odkurzacza
- najbardziej radykalne - częściowe osuszenie oczek i gruntowne czyszczenie.Największy problem to lokalizacja ogrodu,który jest w pobliżu ulicy i innych domów,więc ciężko byłoby mi "upłynnić" kilkanaście tysięcy litrów.Oczka są nieszczelne i co kilka dni trzeba dolewać trochę wody - mógłbym poczekać kilka tygodni i w ten obniżyć poziom wody,ale wtedy żółcienie (o ile dobrze zgaduję?) z drugiego oczka mogą tego nie przetrwać.
Na chwilę obecną priorytetem jest ogólne doprowadzenie oczek do lepszego stanu - możliwe,że w przyszłym roku zmniejszę to zarośnięte.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Pozdrawiam.
PS.
Nie wiedziałem gdzie powinienem taki temat umieścić,więc zdaję się na modów
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2013-06-18, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Hector, witamy na forum.
Oczka bardzo ciekawie wyglądają , wystarczy trochę przy nich podłubać i będzie pięknie .
Czy masz możliwość połączenia tych dwóch oczek np. Strumieniem ?
Musisz obsadzić te oczko dużą ilością ,,żarłocznych '' roślin ( kosaćce , trzcina , pałki, hiacynty wodne , pistie, rogatek, moczarka itp. )
CHEMIE SOBIE DARUJ !!!
Zainwestuj w dobry filtr lub wykonaj go samodzielnie jeśli masz chęć pomajsterkować
Jakie masz pompki ?
Jeżeli tylko fontannowe to nic dziwnego , że woda tak wygląda .
Jeśli chciałbyś uzyskać szybki efekt to polecam kupić lampę uvc - wspomoże Cię ona w walce z zieloną wodą .
masz fotki rybek ??
Pamiętaj na początek daj dużo roślin , możesz przynieść sobie z rzeki , stawu , jeziora ( trzeba je tylko odkazić )
Jeśli poczytasz forum to na pewno znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania .
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2013-06-18, 20:09
witam nowego oczkomaniaka
ale masz już piękne oczka , nie mam już co bardzo pisać bo Bartosz_n, już ci wszystko napisał , co do połączenia oczek strumieniem to bym sobie darował , ale mógłbyś zrobić strumień do jednego z oczek , na polepszenie wody radzę ci dużo lilii - tyle ile się zmieści , rośliny pływające , podwodne i wiele roślin bagiennych posadzonych hydroponicznie , tak jak poprzednik nie zalecam chemii , to zbędny bubel , lepszy jest dobry filtr z UV-ką
myślę , że nie wiele pracy przy oczkach może sprawić je boskimi zbiornikami , trzymam kciuki za dalsze prace
Dziękuję za szybką odpowiedź - oczka są połączone przepływem.Kiedyś podobno był tam mostek - teraz leży zwykła płyta drewniana.Co do trzciny to tamto drugie większe oczko było całkowicie nią zarośnięte - musiałem zrobić chociaż małe dojście.
Co do rybek - na moje oko jest około 20 - 25 niewielkich koi i pewna liczba chyba karasi.Strzelam,bo w tej wodzie ich praktycznie nie widać
Pompki - 2 małe i jedna zasysająca do małego wodospadu przy pierwszym oczku,ale filtr ma nieduży.
Z tego co wiem to oczka nigdy nie były czyszczone.Próbując usunąć brunatnice miałem wrażenie,że brodzę w naprawdę sporym mule jak na takie oczka
Filtra nie kupuj - zrób sam. Zaoszczędzisz wiele tysięcy zł.
Masz jakąkolwiek filtrację?
Jaka pompa?
Istnieje możliwość odcięcia jednego oczka od drugiego przez blokadę strumienia? Możesz opróżnić jedno oczko, przenieść co żyje do drugiego i popracować nad tym pustym. Uszczelnić je a potem operację powtórzyć.
Aznar33, świetny pomysł z tym ,, odcięciem '' strumienia .
Tez mi się wydaje , że z pojemnością trochę przesadzileś ale może to tylko złudzenie .
Trzcinę wyrzucileś ? Mógłes ja przełożyć do tego pustego oczka . ..
Jakiej mocy są pompy ?
Co do pojemności może rzeczywiście trochę przesadziłem - zapomniałem o tym,że w obu oczkach są też progi o mniejszej głębokości.
Pompki 3 - w 2 bardzo małe filtry typu "gąbka" o wymiarach 5 cmx5cm.Ich moc sprawdzę jutro,bo niestety robi się szaro,a wtedy widoczność u mnie znacznie spada Aczkolwiek nie wyglądają na mocarny sprzęt.
Trzcina niestety wyrzucona - nie brałem pod uwagę umieszczenia jej w pierwszym oczku.
"Kanał" łączący oczka ma wymiary 60cmx180cm przy głębokości 50 cm - jego dno jest poziome,więc chyba nie powinno być problemu z zamknięciem.Jakich materiałów powinienem użyć najlepiej?
Co do filtra to przemyślę czy go sam zrobię,bo wcześniej nie miałem do czynienia z takim "ustrojstwem"
Czyli musisz zapewne kupić jakieś mocniejsze pompki .
Co do filtra to jednak zachęcam Cię do budowy ...
Masz może jakieś beczki 120/200 l lub większe ?
Nowy filtr będzie Cie kosztował ok. 3000 zł . wiec chyba trochę sporo ? Sam wykonasz podobny za 1/5 lub mniej tego . jesli nie będziesz wiedział co i jak to pytaj .
Czym zastawić ? ... Szczerze mówiąc wszystkim czym się da może po prostu odpompuj trochę wody . poziom w oczkach się zmniejszy.
Pompki 3 - w 2 bardzo małe filtry typu "gąbka" o wymiarach 5 cmx5cm.
5x5? to faktycznie maleństwa.
Ale pompa do filtra wcale nie musi być mocarna, jeśli to dobrze rozegrasz. Ta od kaskady powinna być OK.
Przed wyjęciem pompy z wody najpierw ją wyłącz. Pompy nie powinny pracować na sucho.
Cytat:
Jakich materiałów powinienem użyć najlepiej?
Zawal czym się da. Glina byłaby idealna.
Cytat:
Co do filtra to przemyślę czy go sam zrobię
No to myśl, chyba że masz kilka tysięcy na zbyciu. Tak jak pisał Bartosz - filtr lepiej zrobić samemu. Chyba, że masz dwie lewe ręce. To wbrew pozorom nie jest trudne.
Skoro tak piszesz to będę musiał poczytać na temat samoróbki.
Co do odpompowania to macie jakieś pomysły?Na ogród nie da rady - jest na wzniesieniu to i tak na ulicę poleci Chyba,że stopniowo i powoli dzień po dniu tak żeby obywatele się nie unieśli,że potok im leci tuż obok chodnika w słoneczny dzień
Co do odpompowania to macie jakieś pomysły?Na ogród nie da rady - jest na wzniesieniu to i tak na ulicę poleci Chyba,że stopniowo i powoli dzień po dniu tak żeby obywatele się nie unieśli,że potok im leci tuż obok chodnika w słoneczny dzień
Sam znalazłes świetne rozwiązanie przecież nie musisz robić tego w jeden dzień
Co do filtra to schematy są na forum w dziale ,, technika ''
Dren jest z dwóch stron ogrodu tak żeby deszczówka schodziła.Można powiedzieć,że dom jest na górce.Sęk w tym,że obojętnie w którym kierunku pójdzie woda i tak spłynie na ulicę.Na dodatek nie mamy podłączenia do ścieków miejskich - są 2 szamba.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum