wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wykańczjące tarło?
Autor Wiadomość
gajowy 
Nowy

Wysłany: 2013-05-30, 19:41   Wykańczjące tarło?

Witam forumowiczów.
Jestem "nowy" więc zwracam się do doświadczonych o poradę. Czy tarło może doprowadzić do śmierci ryb? Wczoraj zauważyłem, że z moimimi rybami dzieje się coś dziwnego, a dotyczy to wyłącznie karasi. Stały się otępiałe, ich łuski zmatowiały i większość z nich "stoi" pod wierzchem wystawiając pyszczki lub mając grzbiety na wierzchu. Dzisiaj jeden a wczoraj dwa padły, oglądając je stwierdziłem, że mają część łusek podtartych i pozbawionych śluzu, były to niewielkie samce, bo wypływał z nich "mlecz". Nadmieniam, że pozostałe gatunki tzn. orfy, jazie, koi zachowują się "normalnie". Oczko (poj. około 10 000 l) jest natleniane (napowietrzacz z 2 kamieniami i kaskada), filtrowane, zdezynfekowane i zabezpieczone przed glonami i szkodnikami, roślinność na ok. 1/4 pow.(na razie).
Jeżeli ktoś może pomóc będę wdzięczny!
Pozdrawiam.

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2013-05-30, 20:30   

Witaj na forum ;) , jeżeli napowietrzanie jest adekwatne do wielkości oczka ( nic nie napisałeś o jego parametrach, głębokość, filtracja-jaka?, jakie środki zabezpieczające zastosowałeś?, ilość ryb itd.pojemność to nie wszystko), to całkiem możliwe że przyczyną było tarło, chociaż prędzej samce zamęczą samicę niż same padają. Szukałabym przyczyny gdzie indziej, podaj parametry i wstaw zdjęcia.

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-05-30, 21:14   

gajowy napisał/a:
filtrowane, zdezynfekowane i zabezpieczone przed glonami i szkodnikami,

W zasadzie tylko ten fragment jest dla mnie nie do końca jasny (przyjmuję, że filtr zewnętrzny, lampa UV i I-Tronic).
Nic więc nie brakuje żeby oczko, dość spore, funkcjonowało bez problemów. Nie znamy obsady ale zbyt duży tłok odbił by się na bardziej delikatnych gatunkach niż karasie. Nie wydaje też mi się żeby tarło, nie wiem jak szalone, mogło je tak sponiewierać. Wychodzi na jakiś czynnik zewnętrzny.
Nie pomogłem :-(

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Wysłany: 2013-05-30, 21:19   

Niekoniecznie. Głębokość i obsada to bardzo ważne, bo może być poj.10 tys L , a gł. 40 cm, tyle że oczko na pół podwórka, lub gł. 1,20 a setka ryb. Ja nie zakładałaby z góry nic, szczególnie tych filtrów zewnętrznych i lamp. Dlatego poprosiłam o więcej informacji i zdjęcia.

gajowy 
Nowy

Wysłany: 2013-05-30, 21:28   

Cytat:

[ Dodano: 2013-05-30, 22:36 ]
Cytat:

Wymiary oczka- owal 3,5x5,5 m; głębokość od 0,4 -1,6 m (1/3 płycizna 0,3-0,4 m dałej strefa głębsza), filtr zewnętrzny z UV CF 20; stosowałem preparaty blue guard, bactosan,esclarin,CMF. Ryby 15 karasi(10-20 cm), 12 jazi (10 cm), 3 orfy ok.30 cm i 5 ok.15 cm; 15 koi (10-20 cm); 10 lustrzeni; 2 liny 10 cm i 3 jesiotry 10 cm na pewno nie więcej ryb a raczej mniej niż podałem (orientacyjnie). oczko założone w tamtym roku woda wymieniana (bez ryb) 4x ;w tym przed wpuszczenie 2x stała po tygodniu, podzczas stosowania preparatów wymieniałem zalecaną ilość wody. woda czysta, klarowna.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-05-30, 22:16   

Wody w oczku się nie wymienia. Można co najwyżej co jakiś czas podmienić jej pewną ilość (odlać starej, dolać nowej) - powiedzmy ze 20%.

Napisz co to za filtr. Strasznie dużo chemii lejesz, pewnie filtracja nie działa.
Wodę badałeś?

gajowy 
Nowy

Wysłany: 2013-05-31, 07:49   

Aznar33 napisał/a:
Wody w oczku się nie wymienia. Można co najwyżej co jakiś czas podmienić jej pewną ilość (odlać starej, dolać nowej) - powiedzmy ze 20%.

Napisz co to za filtr. Strasznie dużo chemii lejesz, pewnie filtracja nie działa.
Wodę badałeś?

Wymieniałem całość w tamtym roku (by wypłukać- bez ryb- po wybudowaniu ) i 1x w tym w kwietniu, później zgodnie z zaleceniami 20-30% podmieniałem 2x. Oczko zbudowane jest w całości z piaskowca na części dna piasek ze żwirem. Nie zbadałe wody uczynię to dziś lub jutro. :yess:
Dzisiaj rano wyjąłem kolejnego karasia samca (4-ty), co ciekawe pozostałe gatunki pływają jak "złoto". :yess:

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-05-31, 12:10   

Tak naprawdę nie sądzę, że zejścia karasi są spowodowane złą jakością wody. Karasie to ryby pancerne i w sumie koi powinny padać pierwsze. Może masz coś ostrego w oczku i się poharatały w amoku?

Niemniej jednak uważam, ze wodą powinieneś się zająć. Ilość chemii, którą stosujesz sugeruje, że z woda jest kiepsko, bo inaczej byś jej tyle nie lał.

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Wysłany: 2013-05-31, 14:23   

Chemii jak w pracowni chemicznej :-o , a poza tym jeżeli wymieniałeś wodę w kwietniu br ( miesiąc temu !? ), jak prawie zima była, to to też mogło się przyczynić. Poszukaj również czy coś nie wpadło do wody, co mogło poharatać ryby.

gajowy 
Nowy

Wysłany: 2013-06-01, 14:40   

Gajowy,
Dokonałem pomiarów ph 7,2-7,4 (2x) twardość ogólna 4*n.czy to wszystko mogło być spowodowane deszczem 2 dni lało non stop? Jak uzyskać twardość ogólną >5*n?

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu