Wysłany: 2013-05-24, 13:15 Czy rośliny wytrzymają w samym piasku?
Witam wszystkich oczko-maniaków
Jestem dopiero początkującą właścicielką oczka, dlatego od razu proszę o wyrozumiałość
Jako, że dopiero założyłam sobie 1 oczko, mam do was pytanie...
Dostałam dziś następujące roślinki: lilię, grzybieńczyka, przęstkę, kaczeńca, irysa, miętę, redestnicę, moczarkę, potocznika. Niestety nie miałam żadnych doniczek, koszy i oczywiście gliny... więc wpakowałam wszystko w pończochy z piaskiem i niestety muszę wyjechać zaraz na jakiś tydzień i tutaj właśnie mam pytanie, czy rośliny te wytrzymają ten tydzień w takim podłożu? Z góry dzięki za jakąś odpowiedź
Pozdrawiam Marzena
W wodzie oczywiście już są
Po moim powrocie posadzę je w doniczkach z piaskiem i gliną i (być może) kompostem, tylko interesowało mnie czy przez ten tydzień wytrzymają w samym piasku i oczywiście wodzie
Dzięki za odpowiedź
Nie rób tego. Jak chcesz bardzo to podłoże możesz zmienić, ale wierz mi rajstopy to najlepszy sposób sadzenia roslin, jeśli chodzi o estetykę .Doniczki wyglądają nienaturalnie. Takie rajstopy wypełnione piaskiem lub innym podłożem ułożone między kamieniami, same wyglądają jak kamienie. A z czasem tak poprzerastają korzeniami roślin,że nie będziesz mogła ich wyjąc bez rozcinania pończoch. Poza tym pończocha jest z takiego materiału, który nawet po 10 latach w oczku nie zgnije.Lilie sadzę np w wiadrach budowlanych z wywierconymi grubym wiertłem otworami.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum