wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
żabienica - gdzie posadzić
Autor Wiadomość
wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-13, 17:00   żabienica - gdzie posadzić

witam, dzisiaj w sklepie z roślinami do oczek kupiłem rośline o nazwie żabienica. ładne liście. teraz pytanie, co w sklepie to stało tylko w wodzie po rant doniczki a na fotkach w necie jest całe zanurzone w wodzie...więc jak głeboko to posadzić ? czy ta roślina dobrze oczyszcza wodę czy bardziej natlenia ?

Artur 
Administrator

Wysłany: 2013-05-13, 17:08   

Z pewnością jest to Żabieniec babka wodna. http://sklep.oczkowodne.n...abka-wodna.html

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-13, 18:24   

facet w sklepie do mnie ze to jest żabienica ...

Artur 
Administrator

Wysłany: 2013-05-13, 18:44   

wrodomin, Żabienica to roślina akwariowa, w którym sklepie kupowałeś, przejadę sie i zrobię mały egzamin sprzedawcy :)

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-13, 19:38   

w kulasie na sienkiewicza. tam były powtykane trzy tabliczki do tej samej rośliny. nikt oczywiście nie wiedział jak to sie nazywa, więc na moja prośbe jedna ze sprzedawczyn poprosiła takiego pana czwartego co tam pracuje i on mi tak powiedział. powiedział ŻABIENICA. ta roslina co kupiłem ma takie ostro zakonczone liście - cos jak irys tylko ze miększe a nie takie zaokrąglone jak żabieniec...

Artur 
Administrator

Wysłany: 2013-05-13, 19:44   

To potraktuj ją jak babkę, posadź na głębokości ok 5-10 cm. Jeśli to jest babka to będzie jej dobrze a jeśli Żabienica akwariowa to zaliczy padaczkę w tej temperaturze.
Fajnie byłoby jakbyś zrobił zdjęcie.

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2013-05-14, 10:55   

wrodomin napisał/a:
ta roslina co kupiłem ma takie ostro zakonczone liście - cos jak irys tylko ze miększe a nie takie zaokrąglone jak żabieniec...

może żabieniec lancetowaty ?

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-14, 11:01   

tak to bardziej przypomina ten żabieniec lancetowaty..ma takie ,,ostre'' zakonczenia liści...

Artur nie ,,wsadze'' bo dobrze wiesz że mam formę. po prostu wsadziłem ta doniczkę na półce tak że wody jest po rant doniczki. Wogole ta zmienia w której to jest to jest jakaś glina więc elegancko nie brudzi wody...poki co chyba nie przesadzać, bo jest jedna łodyga roślina wysoka na 10-12 cm a doniczka 8 cm na 8 cm

[ Dodano: 2013-05-14, 12:03 ]
i jeszcze jedno...tam była taka roslina..nazywała się spirulina czy coś takiego...takie cienkie pokręcone liscie/łodygi wyglądające jak poskecany szczypiorek w fakturze. po sposobie w jaki je trzymali czyli całkowicie zanurzona wnioskuje ze jest to roślina podwodna. warto zakupić ?

wogole artur..gdzie kupować rośliny do oczek w naszej okolicy wrocławia czyli północy wschód, bo tam w kulasie wszystko po 9 zł, a pistie,hiacynt i kotewka po 12

[ Dodano: 2013-05-14, 12:13 ]
potrzebuje każdej ilości pływających...pistie,kotewki,hiacynty. morszczuk - moczarka,

lasoch 
Oczkomaniak
Komplemenciarz forum

Wysłany: 2013-05-14, 11:32   

wrodomin napisał/a:
i jeszcze jedno...tam była taka roslina..nazywała się spirulina czy coś takiego...takie cienkie pokręcone liscie/łodygi wyglądające jak poskecany szczypiorek w fakturze. po sposobie w jaki je trzymali czyli całkowicie zanurzona wnioskuje ze jest to roślina podwodna. warto zakupić ?

jest to pewnie roślina akwariowa więc do oczka raczej się nie nadaje bo będzie miała za zimno
wrodomin napisał/a:
gdzie kupować rośliny do oczek w naszej okolicy wrocławia czyli północy wschód, bo tam w kulasie wszystko po 9 zł, a pistie,hiacynt i kotewka po 12

to i tak taniej niż u mnie , hiacynt kosztuje 15 zł i niby kwitnie na żółto ... a rośliny najlepiej kup w sklepie forumowym , jeszcze w nim nie kupywałem,ale niedługo to uczynie bo będę robił przebudowę , ale wszyscy piszą , że polecają więc nad niczym się nie zastanawiam

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-14, 12:45   

sklep polecam, ale byłem trochę zdziwiony przy zakupie bo np. sitowie, na zdjęciu w eleganckim koszyczku bujne duż ezielone, a otrzymałem kępkę na szerokość małego palca i wysokości 3 cm, także jak wsadziłem do doniczki to potem już słuch po niej zaginał... także liczyłem na trochę większe porcje, dlatego wole teraz kupować 3-4 zł drozej ale bardziej dorosłe okazy.

no i żeby nie było, lilia która kupiłem w sklepie forum ma się 3 rok bardzo dobrze, przetrwała wszystkie mrozy zamarzniętą wode itp. także polecam z całego serca sklep

Artur 
Administrator

Wysłany: 2013-05-14, 14:20   

wrodomin, A to nie czasami Sit spiralny?? ta spirulina??

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-14, 16:28   

sit siralny elegancko stoi u mnie na parapecie w pokoju. własnie tak myslałem ze skojrzysz z ztym, bo jest bardzo podobne, własciwie identynczne i tez miałem takie skojarzenia, z tym że mowie - tamto lezało w tych ich wiadrach całe w wodzie... a sit spiralny raczej nie pasuje do takich warunków...

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-14, 23:22   

lasoch napisał/a:
wrodomin napisał/a:
także liczyłem na trochę większe porcje, dlatego wole teraz kupować 3-4 zł drozej ale bardziej dorosłe okazy.

wiem , że to nie na temat , ale gdzie takie kupujesz ? (dałe limit czasowy)

mam zawsze problem z tym - generalnie w tym kulasie, wodne są po 9 zł a pływające po 12 zł. z tym, że tak jak mówie - poza pistią, lilią,kotewką czy hiacyntem i irysem to kupuje to co mi sie podoba bo oni nic nie powiedza bo sie nie znają. Kulas to szkółka ma 3 filie we wrocku ale największy wybór wodnych roślin mają przy ogrodzie botanicznym - ok 10-12 rodzajów roślin.
Poza tym w Psarach pod Wrocławiem - wylotówka na Poznań, w centrum ogrodniczym - ale tam tylko pływające

No i wszyscy mi mówią że najtaniej jest w centrum hurtu na giełdowej, ale nigdy tam nie byłem, bo mieszkam po przeciwnej stronie miasta i nie jestem zmotoryzowany, no i tam trzeba być bardzo wcześnie rano... może Artur cos podpowie i przy okazji ja się czegoś dowiem

choina79 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-15, 15:57   

Szkółka roślin ozdobnych w Siedlakowicach

ul.Świdnicka

55-050 Siedlakowice k/Wrocławia

+48 888 222 280

mayla@onet.eu

18548899

tu masz wszystko do wyboru do koloru

a jak chcesz bardzo duze lilie i w bardzo dobrej cenie to w baszynie:) u naszego forumowicza

wrodomin 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-17, 14:39   

zagadka ,,żabienicy '' rozwiązana, lub po prostu mam nowy trop...dzis u tego ogrodnika w doniczce z moją rośliną była plakietka ,,jaskier wodny''

więc jesli to jaskier wodny...to jak to sadzić ? czy przesadzac do większej doniczki czy tak jak jest jest dobrze? 8 na 8 cm ?

[ Dodano: 2013-05-17, 15:40 ]
okazało się, że takie zielone łodyszki z liścmi które u nich kupiłem 2 tyg. temu to jest to Jakas Gratolia - kwint biały. ale nie mogę nic na ten temat znaleśc w internecie..pomozecie ?

[ Dodano: 2013-05-17, 15:41 ]
to chyba nie jest jaskier...patrze na fotki w necie i jaskier nie przypomina mojej rośliny...

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu