Wysłany: 2013-04-29, 16:17 Filtr Aqua Szut Extreme 50
Proszę o opinię w sprawie tego filtra. Przede wszystkim czy będzie nadawał się do oczka 30.000l z karpiami KOI. Czy dobrze zachodzi filtracja z użyciem tego filtra. W instrukcji jest napisane, że nadaje się do oczek do 50.000l, a zarybionych do oczek 30.000l. Tylko jaka jest skuteczność?
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2013-04-29, 20:02
Jako mechanikę proponuję Filtr Sitowy np. SERA PROFESIONAL KOI dodatkowo biologie warto sobie samemu zrobić z beczek bo tu decyduje ilość materiału filtracyjnego !!! Chyba, że kupisz cały gotowy filtr na 30tyś. najlepiej żeby miał min 500l jeżeli myślisz o Koi ale to wydatek minimum 2600zł.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2013-04-29, 20:37
TU masz przykładowy opis filtra jeśli chodzi o oczko z roślinami,oczko ze zwykłymi rybami,oczko z koi
Oase Biotec Screenmatic PRO 12 - filtr do oczka wodnego. Wyposażony jest w system filtracji wstępnej „Screenex” służący do oddzielania dużych zanieczyszczeń. Maksymalna wydajność filtra 12000 l/h, przystosowane do stawów : niezarybionych ( 55 m³ ),
zarybionych ( 27 m³ ),
zarybionych (karpie Koi) ( 14 m³ )
przy koi wydajność bardzo spada
proponuję Ci kupić coś dużego (bardzo drogie),albo najlepiej posluchaj propozycji Violety ,możesz sobie sam coś taniego skonstruować,
Mógłbym sobie sam skonstruować jakiś filtr. Miejsce mam. Chęci też mam. Może znacie jakieś projekty dobrych filtrów lub zaproponujcie coś, żeby można było samemu zrobić. A jak obliczyć pojemność filtra w stosunku do wielkości oczka aby miał odpowiednią wydajność.
[ Dodano: 2013-04-30, 10:12 ]
co sądzicie o filtrze Bioclin 85?? Czy będzie dobry na 30.000l?
Mógłbym sobie sam skonstruować jakiś filtr. Miejsce mam. Chęci też mam.
Świetnie. Zacznij czytać o filtracji. Tu na forum jest na ten temat od groma.
Cytat:
A jak obliczyć pojemność filtra w stosunku do wielkości oczka aby miał odpowiednią wydajność.
Tego się nie liczy, bo takiej zależności nie ma. System filtracyjny projektuje się na zasadzie przewymiarowania i empirycznych testów kiedy to już funkcjonuje.
Wielkość systemu filtracyjnego dostosowuje się do ilości zanieczyszczeń w oczku. Z ilością wody ma to niewiele wspólnego.
Cytat:
co sądzicie o filtrze Bioclin 85?? Czy będzie dobry na 30.000l?
Bardzo drogo. Zerknąłem szybko na google i jak tam nawet spustu dennego nie widzę. Moim zdaniem albo sporo poczytaj i zrób sam, albo daj takie pieniądze komuś z forum i niech Ci skonsrtuuje porządny system filtracyjny.
Są dobre systemy filtracyjne do kupna, ale niestety to kolosalny wydatek.
Jeżeli rzeczywiście planujesz mieć KOI to każdą wydajność filtra musisz przeliczać podobnie jak podał Paweł wyżej ! dlatego nie sugeruj się wydajnością podawaną przez rożnych producentów (chyba, że wydajność podają w 3 kategoriach: oczko, oczko z rybami, oczko z rybami KOI).
Swoją drogą miałam filtr, który piszesz ale po 2 dniach zwróciłam go !
-nie wyglądał tak jak na zdjęciu (była to zwykła niebieska beczka z UVC), którą mógł byś sobie zrobić sam z wkładami filtracyjnymi za 1\3 ceny. Nie wiem może teraz firma ma lepszą beczkę ?
Pamiętaj o jednej zasadzie jeśli chodzi o KOI im większa pojemność filtrów tym mniejsze kłopoty z nimi i z wodą a tak poważnie 2% zbiornika to powinno być minimum (mówimy o dorosłych Koi). To wszystko już tam gdzieś zostało napisane ! http://forum.oczkowodne.n...?t=5621&start=0
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2013-04-30, 12:44
REASUMUJĄC albo zrobisz coś podbnego co proponuje Violeta
violettaxx napisał/a:
Jako mechanikę proponuję Filtr Sitowy np. SERA PROFESIONAL KOI dodatkowo biologie warto sobie samemu zrobić z beczek bo tu decyduje ilość materiału filtracyjnego !!! Chyba, że kupisz cały gotowy filtr na 30tyś. najlepiej żeby miał min 500l jeżeli myślisz o Koi ale to wydatek minimum 2600zł.
albo musisz wydać 3000zł i w góre
wszystko tańsze gotowe ,nie zda egzaminu przy kojakach
nie kombinuj bo nie pogodzisz bez roboty coś taniego i dobrego, producenci są "wredni" im bardziej coś profesjonalnego do większego oczka- to cena kosmos
Dzięki za wszystkie rady. Pewnie zdecyduje się na zakup gotowego filtra, jednak mam jeszcze pytanko. Ile z grubsza by kosztował filtr własnej roboty. Czy jest duża różnica w kosztach między kupionym a zrobionym?
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2013-04-30, 18:47
Pamiętajmy, żeby zobrazować dla niektórych system filtracji dla dorosłego KOI 50-70cm ważącego około samica 3-7kg na 1m3 oczka to to samo jak byśmy mieli na 1m3 oczka około 100 rybek innego gatunku proszę mi powiedzieć czy jakikolwiek system filtracyjny jest przewymiarowany ??? Powiem jeżeli nie ma się takich dużych ryb to nie wiemy z czym mam do czynienia a każdy koi w ciągu 3-4lat taki urośnie Chyba, że nas nie interesuje co będzie w niedalekiej przyszłości .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum