Witam. Chciałem zapytać czy wykopanie oczka wodnego na działce położonej blisko strugi w której w okresie letnim nie ma wody jest możliwe . Wykopałem otwór o wielkości 1m x 2m. Na działce jest 20 cm czarnoziemu a następnie zaczyna sie piach. Po wykopaniu 2 metrów w głąb po 1 dniu naszło 10 cm wody. Czy wykopanie oczka o wymiarach 5x8 jest w tym miejscu możliwe?
Wysłany: 2013-04-08, 20:48
markoo1234 napisał/a:
czy wykopanie oczka wodnego na działce położonej blisko strugi w której w okresie letnim nie ma wody jest możliwe
Trochę nie jasno zadałeś pytanie. Wykopać oczko można praktycznie wszędzie
Domyślam się, że chcesz mieć oczko naturalne bez użycia foli czy betonu?
markoo1234 napisał/a:
Wykopałem otwór o wielkości 1m x 2m. Na działce jest 20 cm czarnoziemu a następnie zaczyna sie piach. Po wykopaniu 2 metrów w głąb po 1 dniu naszło 10 cm wody
Jak na jeden dzień trochę mało. Musisz obserwować, zostaw ten dołek w spokoju nawet jeżeli się napełni. W okresie letnim zobaczysz jakie są wachania poziomu wody.
Nie chcę Cię dołować ale skoro w okresie letnim struga wysycha no to może być
Ten dołek został wykopany rok temu przez kilka tygodni stan wody się nie zmienił. A teraz przez Zimę piach sie obsypał i z 2 metrów głębokości zrobił się metr . Czyli bez względu na jaką głębokość się wykopie to woda się nie utrzyma?
Noo tak, ale głownie chodzi mi o to czy jeśli woda zaczyna się na głębokości 2 metrów to czy jak wykopie 4 metry głębokości dół czy wtedy mi nie wyschnie to oczko. Oczywiście oczko z wodą gruntową bez folii.
Wysłany: 2013-04-09, 13:34
Co do wyschnięcia to 100% pewności nie ma. Zaryzykować można zawsze można Gliniak ma oczko naturalne i cały wykop nie jest wypełniony wodą, przeglądnij sobie jego galerię.
art1234 [Usunięty]
Wysłany: 2013-04-09, 13:38 w moim stawie
Ja mam staw naturalny w którym stan wody może zmienić się z 1,5 m.
Jeżeli na 2 m zaczyna Ci się woda to głębokość stawu liczysz od tego miejsca (najniższego zauważonego poziomu wody) czyli kopiesz z 1,5 a i tak będą różne stany wody musisz poprostu to zaakceptować lub nie kopać.
pzd
Art
W zasadzie to w letniej porze było kopane. Wtedy w strudze która sąsiaduje z działką było dość mało wody. a na około 2 metrach głębokości dziury woda utrzymywała się ciągle te 10-15 cm. I była tam długo dopóki brzegi nie zaczęły się obsypywać.
markoo1234,
Zrób sobie normalne oczko z foli a nie taki głęboki dół na wapno. Przecież to oczywiste że na takim piachu wysoki stan wody się nie utrzyma. Zajrzyj na początek mojej galerii i tam pisałem o podsiąkaniu wody u mnie.
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
A co do foli to tania ona nie jest bo jakby wyszło koparka potem + folia. To spore koszty.
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2013-04-09, 19:16
Takim otworkiem to sobie możesz mierzyć ... wiesz co?
Jak duże ma to być oczko że masz koparkę wzywać ? 5x8m to musisz mieć już prawnie zezwolenia. Jak to w praktyce bywa widziałem już większe oczka bez pozwolenia i kopane ręcznie 2 dni masz wykopane, kasa zostaje na kilka m2 folii
markoo1234 - kiedy czytam, co wypisujesz na temat budowy Twojego oczka, to zastanawiam się, czy mówisz serio, czy stroisz sobie żarty ?.
Budujesz oczko, czy staw?
markoo1234 napisał/a:
Noo tak, ale głownie chodzi mi o to czy jeśli woda zaczyna się na głębokości 2 metrów to czy jak wykopie 4 metry głębokości dół czy wtedy mi nie wyschnie to oczko.
Jak zamaskujesz i zabezpieczysz przed obsuwaniem brzegi, wysokie na 2 metry ?, a kopać na 4 metry o wrażeniach estetycznych nie wspomnę.
art1234 napisał/a:
Ja mam staw naturalny w którym stan wody może zmienić się z 1,5 m.
Przy dobrych wiatrach, ubędzie Ci jeszcze trochę wody - co podpowiada kolega z forum. Znów będzie widać nie zabezpieczone brzegi, które będą się obsuwać.
markoo1234 napisał/a:
A co do foli to tania ona nie jest bo jakby wyszło koparka potem + folia. To spore koszty.
Koszty na oczko musisz ponieść. Dół z folią, to dopiero "preludium finansowe". Bez kasy nie dasz rady, a widzę , że pracowity to Ty nie jesteś
markoo1234 napisał/a:
Niby można i ręcznie ale też trzeba się troszkę namachać
Ot właśnie. Ani robić Ci się nie chce, ani płacić...wstyd.
Na forum są dziewczyny, co to same machają łopatą, i nie narzekają.
Nie wiem, czy "oczko" wykonane w sposób jaki opisujesz wyżej, będzie Cię satysfakcjonować ???.
Wykop dziurę, kup folię, - czy co tam chcesz, i zrób przepisowe oczko.
Pobawisz się nim jeden sezon, i zobaczysz, czy wytrzyma próbę czasu ?.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum