Wysłany: 2013-04-05, 08:12 Oczko o geometrycznym kształcie z betonu
Zdecydowałem się wykonać oczko murowane o geometrycznym kształcie o wymiarach 6x4x1,6m. Nie wiem tylko w jakiej technice go wykonać. Czy na przykład założyć szalunek zrobić zbrojenie ścian i zalać betonem czy wybudować je z bloczków betonowych. Która konstrukcja będzie łatwiejsza w wykonaniu oraz czy tak jak w przypadku oczek z siatkobetonu ostatnią powłokę się uszczelnia w taki sam sposób.
Ja mam murowane z bloczków w części podziemnej i z klinkieru w części powyżej gruntu. Uszczelnione jest od wewnątrz folią. Przy takim kształcie folia układa się kiepsko, robią się fałdy fałdy. Zastanawiałem się nieraz jakie oko zrobił bym teraz. Znowu murowane ale o gabarytach Twojego . Ze względu na wielkość o wiele lepiej można zrobić ściany. Ja mam tylko na 12 cm ze względu na proporcje do wielkości oka. Bez względu na technikę wykonania , do głębokości 1 m umieścił bym izolację styropianową np. 8 cm. Najlepiej pomiędzy ściankami , dno bez izolacji. Można by to zrobić tak : szalunek, wewnątrz na środku ustawić styropian ,po obu stronach wstawić zbrojenie i zalać równomiernie betonem wodoszczelnym.Półki można potem wymurować. Wykończenie zewnętrzne klinkierem. Tak z grubsza to widzę.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Polecam forum anglojezyczne koiphen. Maja sporo takich oczek, o ile nie większość.
Doskonały pomysł , do tak dużego przedsięwzięcia trzeba podejść z ogromną starannością. Błędy w projekcie lub wykonaniu , później są często nie do cofnięcia. Moim skromnym zdaniem takie murowane oko z odpowiednią izolacją termiczną , przemyślanym zabezpieczeniem zimowym także od góry to możliwość zapewnienia rybom najlepszych warunków zimowania. W naszym klimacie zwłaszcza jeśli mamy koi to jedna z najważniejszych rzeczy. W moim oku zabezpieczonym styropianem od zewnątrz a folią od góry w tym roku nie miałem grama lodu.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum