witam.Pytanie pewnie już było ale nie mogę znależć jasnej odpowiedzi.Chodzi mi o to jak obliczyć jakiej mocy potrzbuje pompa aby wypchnąć wodę do filtra który jest około 1 m pionowo w górę i około 1,5 po skosie od lustra wody.Mam taki wodospad.dziękuje
Aby obliczyć moc pompy potrzebna jest jeszcze żądana wydajność i przekrój przewodu tłocznego a także przewężenia, kolana. Wzór jest dość skomplikowany, najlepiej jak odpowie ktoś z zbliżonym układem u siebie. jednak i tak musisz podać dane z pierwszego zdania. Można to w przybliżeniu określić wdl. charaterystyki pompy czyli wykresu zależności przepływu ( wydajności ) i wysokości podnoszenia ( dane producenta ) Trzeba wtedy do wysokości podnoszenia dodać opory przepływu.
Pozdrawiam ! Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
.Chodzi mi o to jak obliczyć jakiej mocy potrzbuje pompa aby wypchnąć wodę do filtra który jest około 1 m pionowo w górę i około 1,5 po skosie od lustra wody.Mam taki wodospad.dziękuje
Opisz trochę twoje oczko:
-pojemność oczka
-wielkość filtra , jaki ?
-czy woda ma ciurkać, czy porządnie spadać z wodospadu?
Widzisz,... woda nie może za szybko płynąć przez filtr, więc efekt wodospadu nie będzie rewelacyjny.
Kiedy efekt wodospadu będzie rewelacyjny, to szybko płynąca woda przez filtr, nie zdąży się wyczyścić. Każdy szczegół w dobrze zaplanowanym oczku ma swoje znaczenie.
Chcesz znać moc pompy do Twojego oczka? ... proste pytanie.
Z dostępnych na rynku pomp, moc nie ma większego wpływu(w rozsądnych granicach) na wydajność.
Przykładowo:
-pompa 1 - moc 45W, wydajność 2200 L\h, podnoszenie 3 m
-pompa 2 - moc 40W, wydajność 5000 L\h, podnoszenie 3,5m
Różnicę widać gołym okiem.
Co na pierwszy rzut oka wydaje się proste, na drugi stawia masę pytań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum