Witaj "Grom " ! Szkoda że na początku nie napisałeś że nie masz prądu, wtedy porady forumowiczów byłyby na pewno inne. Można oczywiście zbudować oczko bez filtracji ale trzeba je inaczej zaplanować. Robiłem takie eksperymenty w skali mini i miałem piękną wodę. Podstawowa sprawa to równowaga biologiczna tzn. właściwa proporcja ryb i roślin a także odpowiednio ukształtowane dno. Zasilanie solarne jak dobrze pokombinujesz wystarczy Ci na napowietrzanie.
Nie zrażaj się, działaj i na pewno się uda !
Bolek
_________________ Murowane 3 m³. 4,5 m². Filtr,lampa UV + żabi dołek 1,5 m ³ bez żadnych urządzeń.
Karasie i orfy.
Bolek właśnie tak myślałem żeby jako filtr tą solarkę albo ala kaskadę. Tak żeby zrobić przepływ wody, zawsze to coś. Szkoda, że jak chodziłem do technikum architektury krajobrazu nie było projektowania oczek ale nigdy się nie zrażam
[ Dodano: 2013-03-15, 10:46 ]
Na alledrogo widziałem sporo ofert takich solarek.
_________________ "Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak kończysz"
Znajomy miał w oczku szczawiową.
Podczas wizyt u mnie dziwił się, że mam czystą wodę.
Nie skopiował mojego systemu filtracyjnego, ale zbudował na razie tylko strumień z bogatą roślinnością... na prąd.
----------------------------
Woda zaczęła się poprawiać.
Witaj GROM - Mój system filtracyjny opisałem szczegółowo u mnie w temacie.
Pokrótce - z głównego oczka przez filtr wstępny grawitacyjnie do filtra biologicznego, grawitacyjnie do komory pompy (elektrycznej - nie masz prądu i tu jest problem) , dalej równolegle :
obwód 1 - na kaskadę (napowietrzanie), do małego oczka (filtr GK) i do głównego oczka.
obwód 2 - początek strumienia (kaskada, napowietrzanie), strumień 3- komorowy (filtr GK) i do głównego oczka.
Całość zasila jedna pompa 2200l\h umieszczona płytko w komorze pompy, blisko strumienia i kaskady, żeby zminimalizować straty wydajności.
System nie wymaga czyszczenia i pracuje cały sezon bezproblemowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum