Czy ktoś z was ma u siebie zamontowane takie urządzenie?? Wpływ bakterii beztlenowych na czystość wody w oczku jest ogromny. Tutaj odnośnik do Wikipedii, w taki sposób można go samemu wykonać. http://pl.wikipedia.org/wiki/Denitryfikator
Oczywiście tu ma odniesienie do zastosowania w akwarium, ale będzie miał on zastosowanie nawet w oczku.
_________________ Pozdrawiam Artur!
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-09-23, 13:36
2 lata temu próbowałem to zrobić ale z braku czasu odłożyłem to i tak zostało (akwarium) ... jeżeli chciał by ktoś to zamontować w oczku to wąż będzie długiiiiii
W odnośniku pada określenie filtru żwirowego , ja coś takiego kombinuje na przyszły rok.Będzie to w starej wannie ,mam przygotowaną blachę aluminiową z otworami cm/cm na całą powierzchnie .Chciałbym rady ile musi być żwiru aby rosły rośliny i aby woda od dołu dała radę wypłynąć.
Zdaje sobie sprawę że korzenie poprzerastają do wolnej przestrzeni pod żwirem i raczej co rok trzeba będzie przeczyszczać ,ale coś za coś.
Sposób wykonania takiego denitryfikatora, wady, zalety i jego wydajność opisany jest już szczegółowo w księdze "Nowoczesna filtracja wody" Smerfa Ważniaka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum