wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
pompa + filtr + skimmer / jak ?
Autor Wiadomość
Lomiarz 
Początkujący

Wysłany: 2012-08-16, 16:36   

No to wezmę 6500 (liczę, że przepchnie mi tą wodę w okolicach tych 4000L/h), nie chcę, żeby strumyk hałasował zbytnio chociaż i tak jest płaski po ograniczeniu go do tego odcinka o którym pisałem. FILTR CIŚNIENIOWY + UV 11W -- EXTREME 8 wygląda na zdjęciach identycznie jak KLARPRESSURE. Może nie warto tych 300zł do tego drugiego dopłacać?

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-16, 16:53   

Twój wybór ;)

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2012-08-16, 17:22   

Lomiarz napisał/a:
FILTR CIŚNIENIOWY + UV 11W -- EXTREME 8 wygląda na zdjęciach identycznie jak KLARPRESSURE. Może nie warto tych 300zł do tego drugiego dopłacać?
To są te same filtry różnią się kolorem górnej pokrywy. Extreme 8 nie ma co prawda zamontowanej fabrycznie lampy UV, ale jak dokupisz lampę UV 11W Refleks sam sobie zamontujesz i będzie taniej
OGRÓD JARKA

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-08-18, 09:14   

Piotrek.P. napisał/a:
Te biokulki od razu wywal, jest ich taka masakryczna ilość że biologii w oczku nie pociągną jako filtr.

Jaki jest sens kupowania filtra za grube pieniądze , a potem wyjmowania z niego złóż filtracyjnych???

Lomiarz, ja do oczka takiego, jak Twoje nie brałbym pompy silniejszej niż 4000l/h, ale widzę, ze nie przekrzyczę...
Przynajmniej węże kup o jak największej średnicy. Celuj w 1,5 cala, a jak by się dało więcej, to byłoby super.
Przy pompie, skimmerze i filtrze będziesz miał elementy na które będziesz nasuwał wąż. Te, które są za wąskie odetnij - pozbędziesz się w ten sposób wąskiego gardła w systemie.
Rozplanuj całość tak, żeby zużyć jak najmniej węża.

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-18, 11:17   

Aznar33 napisał/a:
Piotrek.P. napisał/a:
Te biokulki od razu wywal, jest ich taka masakryczna ilość że biologii w oczku nie pociągną jako filtr.

Jaki jest sens kupowania filtra za grube pieniądze , a potem wyjmowania z niego złóż filtracyjnych???

Jednak chyba nie widziałeś na oczy tego filtra i co ma w środku. Kulek jest ilość tak duża że biologia miała by sens z nimi ale w akwarium 20l. Jest ich dosłownie 20 sztuk. Zamiast tego włożył bym gąbkę o małych oczkach.

Aznar33 napisał/a:

Lomiarz, ja do oczka takiego, jak Twoje nie brałbym pompy silniejszej niż 4000l/h, ale widzę, ze nie przekrzyczę...

Ty nie wybiegasz nadal w przyszłość z doborem pomp.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-08-20, 21:26   

Przyznam Piotrze, że logika rozumowania, którą się posługujesz jest mi obca.
Najpierw promujesz filtry ciśnieniowe, jako dobre rozwiązanie, a potem piszesz, że ilość medium biologicznego w nich jest znikoma. W sumie z tym drugim stwierdzeniem zgadam się w 100% i jest to jeden z powodów, dla których uważam filtry ciśnieniowe za kiepskie rozwiązanie.
Do tego, skoro medium biologicznego jest mało i kiepsko działa, to w jaki sposób całkowite jego usunięcie ma polepszyć sprawę?
Jeśli wyjmiesz medium biologiczne, to co zostanie z filtra? Lampa UV i kiepska gąbka o kolosalnych porach w wiaderku z pokrywką? Po co wydawać na to pieniądze, jeśli się tego nie zamierza wykorzystać? Nie lepiej kupić samą UVkę?
Trochę to dla mnie jest niespójne.

Piotrek.P. napisał/a:
Jednak chyba nie widziałeś na oczy tego filtra i co ma w środku.

Nie widziałem. Nie czuję również takiej potrzeby. Potrafię czytać schematy. Trzecie zdjęcie:

http://sklep.oczkowodne.n...re-uv-8000.html

A skoro już rozmawiamy, w tym tonie, to pozwól, że odwrócę pytanie. Widziałeś może czyszczenie systemu filtracyjnego w oczku z powiedzmy 20, czy 40 koi? Widziałeś ilość zanieczyszczeń z niego usuwanych? Gdybym ja swoim koi zaproponował taki filtr o pojemności niewiele przekraczającej pojemność wiaderka, którym się bawi mój synek w piaskownicy, do tego czyszczonego dwa razy w sezonie, to moje ryby zabiłyby mnie śmiechem.

Cytat:
Kulek jest ilość tak duża że biologia miała by sens z nimi ale w akwarium 20l. Jest ich dosłownie 20 sztuk.

No... no właśnie... jak więc możesz podtrzymywać swoją tezę, że filtry ciśnieniowe to dobre rozwiązanie?

Cytat:

Zamiast tego włożył bym gąbkę o małych oczkach.

Wspominany to filtr KLARPRESSURE UV 8000 ma pojemność 20l. Komora przeznaczona na wkład biologiczny to około 15% jego pojemności. Niezależnie co tam włożysz i tak będzie tego za mało.

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-20, 21:56   

Aznar33 napisał/a:
Najpierw promujesz filtry ciśnieniowe, jako dobre rozwiązanie, a potem piszesz, że ilość medium biologicznego w nich jest znikoma. W sumie z tym drugim stwierdzeniem zgadam się w 100% i jest to jeden z powodów, dla których uważam filtry ciśnieniowe za kiepskie rozwiązanie.
Do tego, skoro medium biologicznego jest mało i kiepsko działa, to w jaki sposób całkowite jego usunięcie ma polepszyć sprawę?
Jeśli wyjmiesz medium biologiczne, to co zostanie z filtra? Lampa UV i kiepska gąbka o kolosalnych porach w wiaderku z pokrywką? Po co wydawać na to pieniądze, jeśli się tego nie zamierza wykorzystać? Nie lepiej kupić samą UVkę?
Trochę to dla mnie jest niespójne.

Może prościej napiszę ... będzie łatwiej. Jak pewnie wcześniej czytałeś promuję filtry ciśnieniowe które osobiście dobieram do obsady ,a nie tylko objetości oczka. Nie porównuj wszystkich oczek do tych w których pływa 40 dorosłych koi. Kolega może planuje kilka karasi? Ilosć biologii w filtrze nie jest dla mnie istotna ponieważ to ma być oczko wodne a nie koi pond gdzie biologię podtrzymują filtry a tu zbiornik wodny w którym jest równowaga biologiczna. Tu rośliny pobierają skł. pokarmowe a biologia jest w oczku , filtr służy jako wspomagacz który oczyszcza zbiornik z tego co nam nie potrzebne (odchody, liscie, itp.)

Aznar33 napisał/a:

Widziałeś może czyszczenie systemu filtracyjnego w oczku z powiedzmy 20, czy 40 koi? Widziałeś ilość zanieczyszczeń z niego usuwanych? Gdybym ja swoim koi zaproponował taki filtr o pojemności niewiele przekraczającej pojemność wiaderka, którym się bawi mój synek w piaskownicy, do tego czyszczonego dwa razy w sezonie, to moje ryby zabiłyby mnie śmiechem.

Widziałem takie zbiorniki ale ten taki nie będzie.
Jak już wspomniałem wcześniej to nie ma być zbiornik z zupą rybną którą niektórzy sobie fundują dla własnego widzi mi się, aby były i dużo. Warunki dla ryb (głównie pojemność) się nie liczy. Jak byś też włożył to troszkę praktyki to te filtry się łączy i w każdym kuble możesz mieć coś innego . Zaraz mi powiesz że można zastosować beczki ... fakt. Tańsze rozwiązanie.

Aznar33 napisał/a:

Cytat:
Kulek jest ilość tak duża że biologia miała by sens z nimi ale w akwarium 20l. Jest ich dosłownie 20 sztuk.

No... no właśnie... jak więc możesz podtrzymywać swoją tezę, że filtry ciśnieniowe to dobre rozwiązanie?

Ponieważ są łatwe w maskowaniu, czyszczeniu i idealnie pasują do oczek około 10m3 (oczywiście w odpowiedniej ilości).

Aznar33 napisał/a:

Wspominany to filtr KLARPRESSURE UV 8000 ma pojemność 20l. Komora przeznaczona na wkład biologiczny to około 15% jego pojemności. Niezależnie co tam włożysz i tak będzie tego za mało.

Za mało do czego? do ilości wody? obsady? projektując oczko bierz pod uwagę masę czynników z których nie zdajesz sobie sprawy. Okolica : ilość drzew, rodzaj drzew, wiek drzew,itp. Obsada: docelowa ilość i wielkość ryb, gatunek, wymagania pokarmowe, pochodzenie. Zbiornik: objętość, typ, a nawet uszczelnienie i jego brak, ułożenie dna (większoć popełnia błąd w ukształtowaniu niecki). Obsada roślinna: ilosć roślin po roku czasu , gat. roślin, wymagania pokarmowe, itd. Nawożenie: jaka mieszanka podłoża, podawanie nawozów (płynnych jak i tych w granulacie), przewidywane karmienie. Warunki pogodowe: nasłonecznienie, warunki letnie oraz zimowe (temp.). Oczywiście zasobność portwela.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-08-20, 22:37   

Piotrek.P. napisał/a:
Nie porównuj wszystkich oczek do tych w których pływa 40 dorosłych koi.

Ja porównuję systemy filtracyjne pod względem obciążenia (gdzie obsada rybna jest głównym składnikiem generujacym zanieczyszczenia). Jeśli w oczku z 30 koi system filtracyjny działa w oparciu o pompę 2000l/g, to rozwiazania, gdzie kilka karasi wymaga pompy 8000l/g nie nazwałbym efektywnym.

Cytat:
filtr służy jako wspomagacz który oczyszcza zbiornik z tego co nam nie potrzebne (odchody, liscie, itp.)

Kiepski i drogi wspomagacz.

Cytat:
Jak byś też włożył to troszkę praktyki to te filtry się łączy i w każdym kuble możesz mieć coś innego . Zaraz mi powiesz że można zastosować beczki ... fakt. Tańsze rozwiązanie.

Pozwól proszę (bez urazy), ze zwrócę Ci uwagę na pewną manierę. Po raz kolejny przyjmujesz założenia, że coś wiem, czegoś nie widziałem, albo zaraz coś powiem. Skąd Ty to wiesz?
...irytujące.

Tym bardziej, że za każdym razem nie trafiasz z tymi zgadywankami.

Cytat:

Ponieważ są łatwe w maskowaniu, czyszczeniu i idealnie pasują do oczek około 10m3 (oczywiście w odpowiedniej ilości).

Czy ja wiem... zamaskować filtr grawitacyjny o pojemności 20 litrów jest mniej więcej tak samo łatwo, jak ciśnieniowy. Chyba, ze chcesz kaskadę, to wtedy niestety kaskada wymusza położenie fitra grawitacyjnego.

Odnośnie łatwości czyszczenia już pisaliśmy. Widziałeś jak się czyści filtry sitowe?

Cytat:
Za mało do czego? do ilości wody? obsady?

W stosunku do obecnych w oczku zanieczyszczeń usuwanych przez medium biologiczne.

Dobra Piotrze... myślę, ze pomału wypadałoby kończyć tą dyskusję, bo mam wrażenie, że niepotrzebnie bełtamy wodę.

:piwko:

Lomiarz 
Początkujący

Wysłany: 2012-08-23, 12:45   

Dobra przysłali mi już prawie wszystko poza roślinkami z forumowego sklepu, więc pewnie niedługo albo w weekend będę zakładał.
Pompa Aqua-nova 6500 nmp (taka jak eco jebao - kształt kluski z dwiema rurami po bokach) w rzeczywistości wygląda inaczej niż nawet na pudełku w którym przyjechała. Na pudełki ma jakiś regulator prawdopodobnie do ustalenia jaką część ciągnie ze skimmera a jak z dna, w rzeczywistości nie ma tego regulatora, ciągnie tylko ze skimmera (a chciałem specjalnie żeby z dna i ze skimmera ciągnęła)
miała wyglądać tak

a wygląda tak

Po nalaniu wody kilka dni temu przez ten upał co był teraz woda była zielona i nieprzejrzysta ale dzisiaj woda jest przejrzysta aż do dna tylko to zielone coś osiadło na wszystkich kamieniach tak, że jak sie palcem przejedzie to widać, że to osad. Roślinki i filtr z uv się pozbędą tego czy trzeba będzie dodatkowo czyścić (test ph itd też w drodze)

Pompą się trochę zawiodłem

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-08-23, 16:38   

Fajnie Łomiarz, że się nie zniechęciłeś tymi naszymi polemikami i że ciągniesz sprawę do przodu. ;)

Faktycznie pompa wygląda mało ciekawie. Ten otwór po zaworze regulującym to po prostu taka dziura w obudowie, czy jakoś to załatali tam w środku? Możesz zrobić zdjęcie całej pompy? A najlepiej rozłożyć obudowę i wtedy cyknąć?

Lomiarz 
Początkujący

Wysłany: 2012-08-23, 17:39   

Pewnie na tych fotach promo jest ta jedna rurka przyłączeniowa inna - z drugim wyjsciem luzem i tym zaworem regulującym. Wrzucam moje foto. Na kartonie jest inne zdjęcie, a nawet opis, że w przeciwieństwie do tego co piszą na www zużywa 40 zamiast 50W. Krzywe wydajności względem wysokości wydają się całkiem niezłe. Czekam na komentarz

[ Dodano: 2012-08-23, 18:41 ]
Nie położyłem nic obok żeby wielkość jej i częsci pokazać ale na 4 zdjęciu po lewej widać kawałek mojego buta ;p Jest całkiem spora razem z obudową

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2012-08-23, 23:22   

Tak patrze w tą pompę i jakoś jej nie ogarniam :???: Fajna obudowa ( koszyk ) ale w zasadzie bezużyteczna i mogłoby jej nie być :? Wygląda na to ze to pompa tylko pod skimmer lub satelitę :-o Jak wykręcisz końcówkę do skimmera tak aby pompa zasysała z dna, to w obudowie ( koszyku ) zostają dwie wielkie dziury przez które przeleci "pies z budą " Może jednak zmęczony jestem i coś źle kapuje bo jak nie to :dupa:
OGRÓD JARKA

Lomiarz 
Początkujący

Wysłany: 2012-08-24, 08:59   

Jak wykręcę tą rurkę to właściwie będzie ssać spoza koszyka bezpośrednio więc nie wiem po co w ogóle ten koszyk jest. Po złożeniu zaznaczyłem gdzie, która rurka wchodzi (numer 3).
Właściwie można by zaślepić te duże dziury po rurach. Zaślepka numer 1 idealnie pasuje do tego i jest tego samego koloru natomiast 2 to takie białe kółka nie wiadomo po co ale można nimi mniej więcej też zaślepić. Tylko, która część jest ssąca, a która tłocząca. I czy taki zestaw dostałem bo zamówiłem razem ze skimmerem czy może jak to miało by działać bez niego. Wkurza mnie, że nie ma tej regulacji i zastanawiam się czy to tylko wina tej rurki przyłączeniowej i jej konstrukcji. Mógłbym właściwie odesłać pompę bez podawania przyczyny tylko jaką miałbym wtedy zamówić. I czemu wszyscy wrzucają zdjęcia czego innego niż sprzedają.

[ Dodano: 2012-08-24, 10:00 ]
a przy numerze 4 obudowa nie przylega i moża tam spokojnie palec włożyć nie mówiąc już o wpłynięciu wody - ale może to nie przeszkadza

[ Dodano: 2012-08-24, 10:29 ]
Jakbym wiedział, że tak będzie kupiłbym pompę jebao 4500L/h i skimmer pływający za 2 stowy razem z pompą od razu

[ Dodano: 2012-08-24, 11:47 ]
Właściwie wszystko czego brakuje w mojej konstrukcji to ten głupi zawór. Gdyby był miałaby sens też ta zielona nakrętka, którą nakręcałoby się jakby skimmer byłby niepotrzebny i otwierało wtedy zawór na ssanie z dna. Nie wiem po co takie coś ktoś sprzedaje i tak w błąd wprowadza. Czemu sprzedają wersje bez tej jednej pierdółki. Napisałem maila do sklepu, jeśli to nie pomyłka jakaś to odeślę to razem ze skimmerem i zamówię pływający sk-30 i pompę jebao 4600. Denerwuje mnie, że nie moge tego cały czas dokoczyć :D

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2012-08-24, 20:49   

W "normalnych" pompach zasilanie jest od "czoła" czyli u ciebie nr 3.
Jak dostałeś pompę nie taka jak była w opisie i taką jak chciałeś to powinieneś ja odesłać.
OGRÓD JARKA

krysiek 
Bywalec

Wysłany: 2013-01-07, 16:56   

Lomiarz, czy pompę którą zakupiłeś zwróciłeś, cz ją użytkujesz.
Jeżeli używałeś, napisz jak się sprawuje (zużycie energii zgodne z danymi?). :-D

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu