Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Cze 2009 Posty: 101 Skąd: Kraków (Targowisko)
Wysłany: 2012-12-14, 14:48
znalazłem w necie przerobiony silnik od pralki automatycznej na turbine wiatrową która wytwarzała prąd do aku. zaczełem szukać bardziej i co się okazuje jest strasznie dużo filmów poświęconych tej tematyce wystarczy przerobić taki silnik kupić magnesy neodymowe i ma się prądnice nawet na ponad 300watt koszt przerobienia to około 300zł plus śilnik który podłączamy pod śmigła wiatraka i wszystko śmiga troche inwencji twórczych i można zdziałać cuda
Wysłany: 2012-12-14, 16:20
nie ale 12 tak dałem ci przykład. jak dobrze poszukasz to znajdziesz film w którym facet opisuje co ile kosztowało na 230v wychodzi 300zł plus silnik i uzwojenie i to wszystko
Wysłany: 2012-12-14, 16:34
prosty przykład
ja nie neguje twojego wiatraka tylko mówię że można takie coś zdecydowanie ulepszyć do takiego silnika dokładasz przetwornice z alledrogo i na natleniacz wystarcza
_________________ pozdrawiam Jarek
Ostatnio zmieniony przez Artur 2012-12-14, 17:59, w całości zmieniany 1 raz
Podziwiam wasz entuzjazm ale z takiego wiatraczka jak na zdjęciu , to można uzyskać ok. 20 wat.Tam gdzie nie ma szans na zasilanie sieciowe można pokombinować ale koszt energii jest wielokrotnie wyższy niż z sieci. Robiłem kilka przymiarek i w przypadku oczka najlepiej grzać przerębel styropianową. Układ bez stabilizacji,akumulatorów, przemiennika. Nawet jak okresowo zamarznie to po pojawieniu się wiatru sama rozmarznie.
Pozdrawiam ! Bolek
[ Dodano: 2012-12-14, 23:47 ]
Istnieją instalacje profesjonalne napowietrzające duże akweny, pominąłem ten temat ze względu na ogromny koszt instalacji i brak danych o opłacalności (dotacje).
[ Dodano: 2012-12-14, 23:58 ]
prezes1 napisał/a:
znalazłem w necie przerobiony silnik od pralki automatycznej na turbine wiatrową która wytwarzała prąd do aku. zaczełem szukać bardziej i co się okazuje jest strasznie dużo filmów poświęconych tej tematyce wystarczy przerobić taki silnik kupić magnesy neodymowe i ma się prądnice nawet na ponad 300watt koszt przerobienia to około 300zł plus śilnik który podłączamy pod śmigła wiatraka i wszystko śmiga troche inwencji twórczych i można zdziałać cuda
Wysłany: 2012-12-15, 19:56
2,5 metra średnicy łopat i minimum 5m wys. mi to jest do niczego nie potrzebne chceiałem sie podzielić znaleziskiem z googli może ktoś coś wykożysta jeśli już ktoś z forum robi pompy powietrza z wiatraków ja na szczęście mam blisko wody zródło prądu i z tym żadnych problemów ale jeśli ktoś ma duży staw i dużo miejsca to czemu nie
Wysłany: 2013-01-09, 07:21
AurorA, może i tak. Nie mieszkam tam i nie jestem w stanie na bieżąco monitorować.Jak raz byłem tam przy - 10*C i malutkim wietrze też się kręcił tylko bardzo powoli Robię to tego ustrojstwa wiatromierz z licznika rowerowego to będe mógł coś więcej powiedzieć jak się kręci przy jakim wietrze.
Ostatnio zmieniony przez AurorA 2013-01-09, 21:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum