Kto z forumowiczów miał do czynienia z tą rybą w stawie/oczku ? Panuje obiegowa opinia, że tołpyga jest jak amur podwodną kosiarką, która wykosi całą roślinność w oczku, a tym czasem dowiedziałem się dzisiaj od hodowcy pewnego, że to podobno taki naturalny filtr ... wcina przede wszystkim wszelkie formy zielonych glonów, zielenic itd. ... do tego podobno w polskich warunkach nie rozmnaża się, co uważam za atut, bo wpuszczając np 3 szt. mamy zagwarantowaną równowagę, bez konieczności odławiania za jakiś czas 30 szt. Proszę o wszelkie wpisy potwierdzające te informacje lub negujące je, od ludzi którzy z tołpygą białą mieli do czynienia.
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2012-09-27, 14:28
tak to prawda zjadaja glony bardzo je lubia podobno gdy w wodzie nie ma glonow trzeba je specialnie dokarmiac
nie mialem tej ryby ale szczere polecam
a oprucz tego podobno ma smaczne mieso
a i to prawda ze w polskich warunkach nie rozmnaza sie bo zostala introdukowana do polski w celu regulowania nadmiernego wzrostu fitoplanktonu
Nie jestem do końca pewny ale chyba posiadam tę rybę.
Chyba, że mam jakąś inną tołpygę.
U mnie Tołpygi nie ruszają wcale roślin ale także nie widziałem kiedykolwiek by pobierały jakikolwiek pokarm. Czasem skubią folię i przesiadują w glonach.
muszę także przyznać, że tołpygi rosną w bardzo szybkim tempie.
nie sprawia żadnych problemów w hodowli.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-10-01, 16:28
Radek G. napisał/a:
lasoch napisał/a:
a tak woguole to wedlug mnie poco ci w oczku saper, piekna nie jest a zeby widziec efekty jej zerowania potrzeba jej wiekszej ilosci
Na Boga, miej trochę litości dla naszego języka.
Radku, Lasoch jest młody i ja go systematycznie poprawiam, on wie że robi okrutnie dużo błędów, ale się chłopak stara, nawet przepraszał za błędy.Oczywiście to nie tłumaczy kalectwa językowego, jednak stara się chłopina, a to duży plus
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum