W bólach bo w bólach jak obiecalem zamieszczam fotki otrzymanego filtra i oczka i pokrótce swoimi slowami napisze co i jak.
Taki wlasnie filtr otrzymalem.
Tak wyglada w srodku oraz uszczelka na pokrywie
Pokrótce opisze swoimi slowami; więc na dole jest doprowadzenie z pompy ktorej nie mam.
W gornej czesci filtra sa 2 wyjscia ; jedno chcialbym zastosowac na kaskade i jedno na fontanne.
Czytajac wiem ze mozna kupic pompe juz z fontanną z oddzielnym wylotem np na kaskade.
Problem jest tego typu jaka pompe juz fontanną zastosowac aby podołała pompowac wode do fitra "beczki" a z filtra beczki by bylo polaczeni na kaskadę.
Swoimi slowami majac fabryczna pompe fontannową chcialbym aby tloczyla na fontanne na wysokosc okolo 50 cm od lustra ( najwieksza glebokosc oczka 80 cm ) a wyjscie ktorej jest w pompie chcialbym tloczyc wode do fitra.
Natomiast z filtra tylko by bylo wyjscie na kaskade. Te drugie wyjscie bym zaslepił
Najwyzszy punkt kaskady od lustra wody wynosi okolo 1 metr.
Jaka w tym przypadku polecacie pompe co by to "obrobiła" ?
Ja pierdziu... Moższ pojaśnić mi w głowie jak to będzie czyszczone. Normalnie wygląda to na filtr ciśnieniowy....ale jego też trzeba czyścić... Czy on stoi w oczku czy po za...? Bo nic nie jest wyjaśnione
Ja mam zamiar to umiescic w oczku i co jakis czas wyjmowac a nastepnie po prostu czyscic przeplukujac wodą bieżącą.
Tylko jaką do tego zakupic pompe fontannową o jakiej mocy aby dawala jako sama w sobie fontanne oraz tloczyla do tego filtra a z filtra wychodzila by czysta woda na kaskade ktora jest na wysokosci okolo 1,5 m od lustra wody ( na tej wysokosci jest wylew na kaskade ) ?
Każda pompa z rodzielaczem trójdrożnym. W zależności od zasobności portfela z jak największym wydatkiem. To co nie pójdzie do filtra trafi na fontannę. Jak fontanna podniesie swój strumień znacząco znaczy się filtr się zapchał i wymaga czyszczenia.
Pompy AquaEl'a np są sprzedawane z takim rozdzielaczem, albo były. Mam taki w domu, ale go nie wykorzystuję. Jakbyś nie miał w zestawie moge odsprzedać. Wieczorem zapodam fotki tego ustrojstwa.
Każda pompa z rodzielaczem trójdrożnym. W zależności od zasobności portfela z jak największym wydatkiem. To co nie pójdzie do filtra trafi na fontannę. Jak fontanna podniesie swój strumień znacząco znaczy się filtr się zapchał i wymaga czyszczenia.
Pompy AquaEl'a np są sprzedawane z takim rozdzielaczem, albo były. Mam taki w domu, ale go nie wykorzystuję. Jakbyś nie miał w zestawie moge odsprzedać. Wieczorem zapodam fotki tego ustrojstwa.
Pfffff nie ma fotki tak ze nawet nie wiem "jak to się je" i co takiego jak to wygląda i czy mnie by sie przydało.
To jest takie coś jak na tej fotografii. Z pompy jest jedno wyjście. Potem nakręca się trójnik z regulowanym przepływem. Jak zwiększasz wyjście w prawo zmniejsza się wyjście na fontanne i na odwrót.
To jest takie coś jak na tej fotografii. Z pompy jest jedno wyjście. Potem nakręca się trójnik z regulowanym przepływem. Jak zwiększasz wyjście w prawo zmniejsza się wyjście na fontanne i na odwrót.
Obrazek
No wlasnie tylko jakiej musi byc mocy taka pompa aby podołała pompowac do filtra no i z filtra aby poszla woda na kaskade ?
Aha i jeszcze jedno skoro taka pompa z fontanna jest tak krotka a ja mam glebokosc kolo 80/90 cm to jak ją osadzic aby efekt fontanny ( przeciez ona cala sie zanuzy ) ?
W wypadku filtra ciśnieniowego własnej konstrukcji nie da się tego nawet policzyć. Jedyne co Ci pozostaje to dobierać pompę na zasadzie :
Spróbować pożyczyć od kogoś konkretny typ i sprawdzić czy podoła lub brać najmocniejszą jaka jest i testować. Najwyżej coś będziesz musiał zmienić lub z czegoś zrezygnować....
Innego wariantu nie widzę. No chyba, że dogadasz się jakoś w sklepie i pójdą Ci na rękę (choć to mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe)
A rurkę zawsze można przedłużyć. Trochę manualnej roboty i po zawodach..
To jest pompa do brudnej wody i do oczka się nie nadaje
Mało tego od biedy mogła by być....tylko w instrukcji jak byk stoi napisane
"NIE NADAJE SIĘ DO PRACY CIĄGŁEJ" co oznacza, że co jakiś czas musi się wyłączyć aby odpocząć.
To jest pompa do brudnej wody i do oczka się nie nadaje
Mało tego od biedy mogła by być....tylko w instrukcji jak byk stoi napisane
"NIE NADAJE SIĘ DO PRACY CIĄGŁEJ" co oznacza, że co jakiś czas musi się wyłączyć aby odpocząć.
Tak tylko ta ma moc 400 W co oznacza 10 godz pracy 4 KWh a przy 20 godz dziennie wyjdzie 8 KWh co przy pracy ciaglej wyniesie okolo 300 KWh na miesiąc !!!
A to chyba nie jest w tym ukladzie optymalne rozwiazanie.
Sam juz nie wiem co robic ?
Najlepiej to chyba nie miec oczka wodnego i mieć "święty spokój".
Nie mam juz pojecia jak to "rozgryzdź".
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum