wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rośliny oczyszczające + sadzenie roślin
Autor Wiadomość
piosurf 
Początkujący

Wysłany: 2012-08-07, 16:44   Rośliny oczyszczające + sadzenie roślin

Witam, chcę zakupić do swojego oczka kilka roślin:
Pałka drobna lub Pałka wysmukła (Typha laxmannii ), Turzyca palmowa Ice Fountains, Kosaciec żółty "Variegata", Manna mielec (Glyceria maxima "Variegata"), Sit Spiralis, Mięta wodna, ponikło igłowate (Eleocharis acicularis)

Zadaniem tych roślin jest oczyszczanie wody.

Rośliny będą sadzone w 3 mini oczkach (strumyk 18mb a na jego drodze 3 oczka), 2 pierwsze są niewielkich rozmiarów (30x40cm i 40x60cm, głębokość 5cm), ostatnie jest większe 130x130cm i głębokości około 50-70cm. W ostatnim oczku rośliny chciałbym posadzić Pałkę drobna lub Pałkę wysmukła w zwisających koszach podczepionych do nabrzeżnych kamieni. Na połowie ostatniego oczka będzie filtr kamienny i w nim również mógłbym cos posadzić. Filtr będzie zbudowany ze skrzyni plastikowych takich jak do mięsa a w nich będą keramzyt, kamyczki, włóknina i gąbka. W każdym z tych oczek chcę posadzić osobną grupę roślin.

Dodatkowo w strumyku myślałem o posadzeniu: Sit Spiralis
Sam strumyk wysypany jest grysem granitowym oraz większymu kamyczkami. Strumyk zaczyna się stawem o powierzchni 30m2 i w narożniku, obok ujścia do strumyka, również chciałbym posadzić rośliny w kieszeniach zwisających (myślałem o ponikło igłowate (Eleocharis acicularis) - mocno zanużone w wodzie).

Niestety firma wykonująca ogród w tym oczko i strumyk nie zrobiła dodatkowych półek na rośliny. Oczywiście jest mała półka na kamienie tak aby wywinąć i zakryć folię ale na postawienie kosza z roślinami to już półki brak.

Oczko i strumyk wykonane są z folii do oczek 1mm.

Proszę o poradzenie ile sztuk takich roślin powinienem posadzić?
Czy warto dawać kosze pod rośliny (myślę o 2 płytkich mini oczkach w strumyku)?
Czy warto sadzić rośliny w workach czy kieszeniach na burtach zbiornika? Czy nie przebiją one tych kieszeni?
Czy rośliny nie przebiją folii?

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-08-07, 18:20   

Daj zdjęcia to doradzimy co do roślin w strumieniu nie polecam sadzenia w koszach, rękawach itp. dlatego że, te rośliny mają pełnić funkcję filtra najlepiej gdy posadzisz je hydroponicznie przymocowując rośliny tylko kamieniami. Niektóre rośliny mogą przebić folię ale z tych co wymieniłeś to raczej nie ;)

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

piosurf 
Początkujący

Wysłany: 2012-08-08, 10:38   

Zdjecia postaram sie dodać, jednak słowo "raczej" trochę mnie niepokoi. Nie chciałbym sie kiedyś obudzić a tu oczko podziurawione.

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-08-08, 12:13   

Nie nie powinny Ci podziurawić folii te rośliny :P

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

jurek47 
Entuzjasta

Wysłany: 2012-08-08, 15:54   

Rośliny w oczku nie przebiją, to mogą zrobić korzenie drzew od spodu.Może też miskant olbrzymi jeżeli byś miał blisko oczka to po pewnym czasie może folie przedziurawić .U mnie tak było tylko że mam epdm to tylko bardzo podniosła się folia.Musiałem go przesadzić i założyć blachę od strony oczka.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu