wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtracja zimą.
Autor Wiadomość
ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2012-07-09, 20:30   

Piotrek.P., jesteś fachowcem i przy okazji naprawdę chylę czoła czytając twoje posty, ale też pewnie zadajesz sobie pytanie po co w ogóle filtrować zimą wodę skoro jest czysta jak nigdy biorąc pod uwagę resztę roku.
Masz rację, że oczko trzeba wspomagać jak się da: można dać napowietrzacz by uchodziły gazy, można wrzucić kulki czy założyć folię by oczko nie zamarzło lub zamarzło troszkę, można dać jakieś (chyba nikt nie stosuje) systemy podgrzewania wody) ale filtracja ? Nawet jak oczko ma 2m głębokości to i tak nie widzę sensu.

stay in green...

ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2012-07-09, 20:42   

Aznar33 napisał/a:
Na upartego mozesz podłożyć cegłę.

Dałeś taki super opis :piwko: a tu nam cegłę proponujesz ? :hehe:
Zacząłeś pięknie, skończ w tym stylu ! ;)

stay in green...

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-09, 20:48   

ontario_ab napisał/a:
ale też pewnie zadajesz sobie pytanie po co w ogóle filtrować zimą wodę skoro jest czysta jak nigdy biorąc pod uwagę resztę roku.

Tak , cały czas zadaję sobie pytanie. Rozważam wiele możliwości. W pierwszej kolejności porównywałem oczko z akwarium , jego funkcjonalność i biologię. Jaki ryby mają wpływ na środowisko i ich odchody , a nawet wpływ ruchu ryb na oczko i akwarium.
Wiadomo w zimie starają się siedzieć w jednej pozycji na dnie aby nie tracić siły i ciepła. To dobra praktyka lecz tu popełniliśmy błąd My wszyscy. Ryby w zimie buszują po dnie aż miło w naturalnych zbiornikach, oczywiście przy odpowiedniej głębokości. Powinniśmy kopać minimum 2-3m głębokie oczka ale to nie jest wykonalne w niektórych przypadkach.
Akurat ten temat będzie męczył każdego dla kogo ważniejsze są ryby niż rośliny czy tam czysta woda , wierzę i widzę pasję u Ciebie do Karpi Koi więc to one stoją na pierwszym miejscu , czy się mylę? ;)
Ja zamierzam próbować w tym roku , w zeszłoroczną zimę filtr ciśnieniowy zamarzł mi dopiero przy -20*C , teraz planuję go troszkę ogrzać. Jednak zauważyłem pewną ciekawostkę. Do czasu jak filtr działał (22 styczeń) woda była klarowna do samego dna , ryby mogłem liczyć, po tygodniu zaczęła woda mętnieć ale tylko przez okres 3 tygodni. Oczywiście było widać dno ale to nie było to samo. Czyli jednak jakoś wpływ filtracji był. Po ustąpieniu mrozów filtr podłączyłem i do wiosny pracował , woda klarowna do tej pory. Zauważyłem też że ryby właśnie po odłączeniu filtra stały się poddenerwowane , nie wiam jaki był powód ale z czasem to ustąpiło (napowietrzacz cały czas dział).Mam spore przerybienie które w tym sezonie planuję zredukować ale muszę sobie jakąś wędkę kupić. :piwko:

ontario_ab napisał/a:

Nawet jak oczko ma 2m głębokości to i tak nie widzę sensu.

Ja nadal mam mieszane uczucia co do filtracji w zimie. To są na obecną chwilę testy. Rozmowa z "biologiem" zawsze daje do myślenia. Raczkujemy wszyscy w tej dziedzinie ;)

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-07-09, 20:53   

Ej, Panowie! Nie siać mi tu dywersji. Piszecie na temat, ale nie w tym wątku, co trzeba. Poza tym jedna uwaga - proszę nie mylić klarownosci wody z jej czystością.

ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2012-07-09, 21:09   

Piotrek.P. napisał/a:
Koi więc to one stoją na pierwszym miejscu , czy się mylę? ;)

teraz już tak !
Nie wiem jaką wodę mam zimą bo niewiele widać przez maleńki przerębel, ale jak się powiększa to mam klar co często oznacza czystą wodę Aznar33 - niemal zawsze.

Piotr, masz rację tu jeszcze raczkujemy w tej kwestii, ale jak są tacy fachowcy jak ty, Aznar33, Wioleta i wielu innych to wiem, że damy radę. Jeśli nie tracimy czasu to zawsze miło pogadać o tym co lubimy i co nas czeka zimą.
Już już drugi rok planuję założyć folię nad oczkiem i teraz patrząc na ilość i jakość moich koi w końcu to zrobię.

ps. mocno zjechaliśmy z tematu, więc później ustawię czas wygaśnięcia.

stay in green...

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-07-09, 21:14   

ontario_ab napisał/a:
co często oznacza czystą wodę Aznar33 - niemal zawsze.

No nie bardzo. Czysta woda może być klarowna, a klarowna woda może być "brudna". To zależy o czym się pisze odnośnie filtracji i jakie standardy się przyjmie.
Dla przykładu jak nalejesz do szklanki wody z kranu i rozpuścisz w niej arszenik, to woda będzie klarowna, ale nie nazwalbym jej czystą.

Cytat:
Już już drugi rok planuję założyć folię nad oczkiem i teraz patrząc na ilość i jakość moich koi w końcu to zrobię.

:-o A co chcesz tym osiągnąć?

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-09, 21:15   

Aznar33 napisał/a:

Cytat:

:-o A co chcesz tym osiągnąć?

Pewnie efekt taki jak panuje w szklarni zimą , wyższą temp. ;)
Ostatnio zmieniony przez Piotrek.P. 2012-07-09, 21:19, w całości zmieniany 1 raz  

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-07-09, 21:18   

Piotrek.P. napisał/a:

Wyższą??? Ale powyżej zera??? Przy -30 na zewnątrz?

Ontario, przenieś tą dyskusję do tematu "Filtracja zimą"

ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2012-07-09, 21:19   

Dokładnie.
Któryś z forumowiczów pisał, że założył folię nad oczkiem na zimę i cieszył się widokiem ryb przez cały ten czas. Zero lodu. Marzę o tym. :roll:

stay in green...

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-07-09, 21:21   

Nigdy nie miałem szklarni... to możliwe, żeby bez ogrzewania mieć temperaturę powyżej zera zimą?
:-o

Nie wydaje mi sie to możliwe.

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-09, 21:22   

Aznar33 napisał/a:
Piotrek.P. napisał/a:

Wyższą??? Ale powyżej zera??? Przy -30 na zewnątrz?

Nie no nie przesadzaj , nigdy nie utrzymasz plusowej temp. przy takim mrozie na dłuższy czas. Zawsze to kilkanaście stopni więcej niż na zewnątrz... brrr zimno aż mi się zrobiło. Temp. zależy od grubości folii. Przy dłuższych mrozach wiadomo że temp. się wyrówna po pewnym czasie ale jak przyjdzie słońce to momentalnie temp. się podniesie i powietrze w środku się ogrzeje nawet do plusowej temp.

ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2012-07-09, 21:25   

Mój tato ma szklarnię w ogrodzie i czasem jak u nich jestem zimą to tam wejdę - jest naprawdę ciepło.

stay in green...

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-07-09, 21:26   

Piotrek.P. napisał/a:
nigdy nie utrzymasz plusowej temp. przy takim mrozie na dłuższy czas. Zawsze to kilkanaście stopni więcej niż na zewnątrz...

Jeśli różnica będzie sięgała aż kilkunastu stopni, to to może mieć sens. Natomiast jeśli jednak woda zamarznie, to sensu to nie ma. Co za różnica, czy tafla lodu ma 3 cm, czy 6?

Hmm... ciekawe. Warto by to sprawdzić w praktyce, tylko koszty spore. Ontario - popytaj ojca jak to z tymi temperaturami w tunelach foliowych zimą jest.
Ostatnio zmieniony przez Aznar33 2012-07-09, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

violettaxx 
Przyjaciel forum

Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2012-07-09, 21:39   

Aznar33 projekt fajny :victory:

Ale wracając do tematu Filtracja zimą mam pytanie zasadnicze czy dokonywałeś monitorowania pomiaru temp. wody zimą ?

-zanim wody nie skuje lód /bez żadnych zabezpieczeń na tafli wody/
woda spad w momencie krytycznym 1-0,5C

-dopiero gdy pojawi się tafla lodu woda ogrzewa się z ziemi 3,5-4C/obojętne czy na zewnątrz jest -5C czy -25C/ zależne od głębokości tu wbrew prawą fizyki wodna w głębszych warstwach jest cieplejsza niż pod lodem ! /dobrze jeżeli nie jest mieszana woda!/

Natomiast Bakterie nitryfikacyjne :

- giną 49C
- przestają pracować 40-45C
- 20C poniżej ,malej ich aktywność
- 10C słaba około 15% aktywności
- 4C zamiera
- 0C giną
http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html
Ostatnio zmieniony przez violettaxx 2012-07-09, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2012-07-09, 21:40   

Aznar33 napisał/a:

Jeśli różnica będzie sięgała aż kilkunastu stopni, to to może mieć sens. Natomiast jeśli jednak woda zamarznie, to sensu to nie ma. Co za różnica, czy tafla lodu ma 3 cm, czy 6?

Hmm... ciekawe. Warto by to sprawdzić w praktyce, tylko koszty spore. Ontario - popytaj ojca jak to z tymi temperaturami w tunelach foliowych zimą jest.

Z temp. jest tak że to głównie zależy od grubości folii i nasłonecznienia. Do tego dochodzi teren (drzewa itp. gdzie mróz się osadza). Zimowaliśmy w szkółce drzewka i krzewy bez okrycia w doniczkach. Temp. nie spadła poniżej -8*C w nocy, w dzień zaś podnosiła się nawet do 10*C powód? słońce które ogrzewało powietrze ogrzewało też glebę, a w nocy gleba oddawała wszystko do szklarni (gleba nie zamarzła). Mimo że na zewnątrz było -23*C. To samo powinno dziać się z wodą , efektem będzie cieplejsza woda na dnie zbiornika. Teoretycznie tak się powinno stać , w praktyce musi ktoś to przetestować i mierzyć temp. na dnie np. spuszczając termometr na sznurku. Wszystko też zależy od miejsca gdzie mieszkamy. U mnie temp. utrzymuje sie stale przy -25*C lecz to trwa około 2-3 tygodni. Są też spadki -35*C ale chwilowe , max 4 dni.

Im większa szklarnia tym dłużej się ogrzewa ale też dłużej trzyma ciepło i na odwrót. Podsypać też można brzegi szklarni śniegiem jeżeli takim dysponujemy. Niezła izolacja.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek.P. 2012-07-09, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu