niestety u nas w naturze nie występuje, ale podobno (wyczytałem w necie) gdzieś w okolicach dąbrowy górniczej jest naturalne stanowisko pałki laxmana - to mój ulubieniec http://www.sklep.oczkowod...-laxmannii.html
[ Dodano: 2010-04-16, 00:37 ] justfilied233, wg mnie chce jak najszybciej dotrzeć do powichrzeni wody. Będzie słabsza i bardziej wyciągnięta od tej posadzonej płycej.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2012-05-17, 17:26 Jak zimują wam pałki posadzone bez podłoża???
Obsadziłem w marcu jedną zatoczke pałkami,bez podłoża, tylko obłożyłem kamieniami. Teraz mają już ponad metr wzrostu. Mam pytanie - jak u was zimują pałki posadzone w ten sposób w samych kamieniach? Mojemu kumplowi po tej zimie nie wyszły. Na wiosne poprostu zgniły i musiał sadzić nowe.
U mnie w moim strumieniu-czyli w samych kamieniach z kilkunastu sztuk została tylko 1 pałka i to malutka.Dzisiaj dopiero ją zauważyłem.Reszta wymarzła.
Znalazłem staw z ładnymi pałkami szerokolistnymi oraz wąskolistnymi. Chcę przenieść kilka sztuk z każdego z tych gatunków do mojego oczka.
Moje pytanie dotyczy przycinania świeżo posadzonych roślin.
Przycinać, a może zostawić jak jest? Jeśli przycinać to na jaką wysokość. Pałki o tej porze roku osiągnęły już ~2 m.
Mam posadzone w pojemniku 3 pałki, po posadzeniu obciąłem za namową sprzedawcy liście o połowę. Różnica jest taka że wtedy był początek maja.
Nie chcę też sadzić całkiem młodych roślin bo wtedy praktycznie nie będę w stanie rozróżnić tych dwóch gatunków.
Jeśli zapewnisz im podłoże, które będzie przytrzymywało je tak mocno,że wiatr ich nie poprzewraca to nie musisz przycinać. Ale jeśli będą się za bardzo dygotały to nawet nie wielki wiatr może połamać Ci wszystkie liście.
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-07-10, 10:36
Takie giganty możesz dać ciut głębiej i umieścić na wierzchu kamienie żeby to wszystko było bardziej stabilne i ciężkie. Gdy obetniesz liście na pewno nie będą już tak atrakcyjne wręcz przeciwnie będą szpetne prze jakiś czas nie będzie w ogóle lepiej to wyglądać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum