Wpadł dziś do mnie kolega syna i przyniósł takie ustrojstwo, którego on używa do np bajerowania samochodu (ach, ta młodzież ) a także do oświetlenia akwarium. Namówił mnie na próby w oczku i normalnie szok Na początek parę zdjęć
Diodu na płytce są zatopione w jakimś bardzo specjalnym lakierze, zasilane są 12 V instalacją. Są to tylko prototypy do testów. Prosił mnie abym to wrzucił na forum bo jak będzie zainteresowanie to może coś takiego pod zamówienie w dowolnym kształcie. Zdjęcia były robione w dzień a i tak w oczku zrobiło się jasno.
Z mojej strony to tyle. Ja jestem w prądzie totalnym laikiem ale gdyby były jakieś pytania to piszcie a ja mu je przekażę mu przekażę.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-07-04, 22:49
Mi się podoba !
To ja mam pierwsze pytania:
Po czemu byłoby takie jedno do oczka ?
A przy jakiej ilości byłoby zejście z ceny ?
A naziemne kosztują tyle samo co podwodne, czy taniej ?
Czy na Twoje oko Wojtek to jest bezpieczne pod wodą ?
Bo jak prototyp , to jak porazi, to raczej gwarancji nie ma co?
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Problem w tym, że lakier nie jest wieczny i z czasem może zejść.
U tego młodzieńca w zakładzie nazywają to lakierem choć mi bardziej przypomina sylikon. Jest na pewno bezpieczny i szczelny ponieważ używany jest do zabezpieczania połączeń zagrożonych zamoczeniem (np. w pralkach). Podejrzewam, że również stosowany jest w naszych urządzeniach oczkowych.
[ Dodano: 2012-07-05, 09:57 ]
A i jeszcze ciekawostka. Mają ledy świecące w paśmie UV. On zrobił sobie sterylizator do akwarium.
Piszę nieskładnie to co mi się przypomina bo pojęcie o elektryce-elektronice mam marne. Ale będę poszerzał więdzę jak będę wiedział (dzięki wam) o co pytać
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-07-05, 13:04
Kiedyś miałam prowizorkę 12 V pomarańczowa diodę działała bardzo dobrze ale przy wymianie folii Tata staną nogą i zmiażdżył. Ale takie diodki w nocy bardzo ciekawie wyglądają
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Mar 2012 Posty: 767 Skąd: TRZEBNICA
Wysłany: 2012-07-05, 20:07
Ja zastosowalem zwwykle lampy plastikowe podwodne kupionena al za 150 zł( z transformatorem trzy lampy podwodne).Były tam halogenu zwykle 25 wat szt., wywaliłem je i wsadziłem halogeny leed 3w szt,świecą jak 25 ,ale pobór nie75 w ,a 9w---mam je drugi rok i jest ok. Zastosowalem je też w ogrodzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum