To kupa ziemi na której kiedyś powstanie mini kaskada
Po kilku dłuuugich godzinach wygląda to tak:
Jak się nie trudno domyśleć mam wiele pytań Z tych najważniejszych:
- Czy mogę dno/boki wyłożyć starymi szmatami przed folią aby ją nie podziurawić pod naporem wody? Coś sie może stać jak zacznie to pod folią gnić? Wydaje mi się, że nic z folią to nie zrobi ale wolę zapytać Was
- Założyłem na schodach zagłębienia na rośliny (nie wiem czy dobry pomysł)? Proszę powiedzcie mi w czym sadzić rośliny wodne? Wszędzie pisze "ziemia ogrodowa" jakieś szczegóły? Kupna w ogrodniczym czy z wykopu oczka:P? Oczywiście na górze żwir
- Jakieś rady przed jutrzejszym zakładaniem folii?
- Przeczytałem na forum o hodowli pstrągów w oczku i połknąłem bakcyla: Gdzie można kupić narybek? Jestem z Piekar Śląskich koło Katowic
Dzięki za szybką odpowiedź. Rano chcę walczyć dalej w temacie
Ostatnio zmieniony przez Artur 2012-06-10, 09:01, w całości zmieniany 2 razy
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-06-09, 14:23
Matko święta jesteś na forum od 6 lat i żadnego tematu dotyczącego budowy oczka NIE przeczytałeś ????, a gdzie półki ?, gdzie strefa bagienna, płytka, głęboka??? Toż to taki trochę głębszy dół na zwłoki, a Ty pytasz już o ryby????-długa droga przed Tobą.
Jeśli nie widzisz ani strefy bagiennej ani półek, proponuję założyć okulary... Strefa bagienna z tyłu przy kaskadzie, półki z przodu i lewego boku.
Dzięki za liczne odpowiedzi na temat. Wiedziałem, że można na Was liczyć...
Pozdrawiam
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-09, 15:47
Gosiu , nie wszystkie zbiorniki mają te strefy o których piszesz nie ma tej "złotej" zasady i nie trzeba się tego trzymać , wygodni ogrodnicy sobie to przyjęli , w oczku nie powinno być takich poziomów ale gładki spadek do "strefy głębokiej".
Adamek , z pracami postępujesz to dobrze , ale miejsce na oczko dziwne sobie wybrałeś czekam na dalsze fotki z realizacji
Miejsca mało to fakt. Niestety nie każdy ma kilka ha ogród....
Jednak drogą chodzi wieeeele dzieci które obecnie płaczą bo nie ma ryb na co dzień cały czas się przewijają i oglądają staw
Wcześniej było malutkie oczko i 3 ryby Muszę szybko je wskrzesić, zanim dzieci mnie oskalpują
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-06-09, 17:25
Nadal nie widzę półek ( mimo okularów), chyba że to coś na wprost, na drugim zdjęciu, to ma przypominać półkę, ale Twoje ci to i Tobie ma się podobać, a nie mnie-robisz co zechcesz. Ja życzę powodzenia.
Proszę moderatora o wykasowanie tematu. To bez sensu. Zadałem kilka pytań aby się doradzić a ze strony forum sama krytyka.
Myślałem, że inaczej działa to forum
- Jakieś rady przed jutrzejszym zakładaniem folii?
Dostajesz owe rady i nie unoś się jak panienka. Zakładanie folii na tak strome ściany oczka, . . . powodzenia
Temat pozostaje, przeniosłem go jednak do galerii oczek i proszę kontynuować go tutaj. Mało kto od razu stworzył cudo, ja sam nie posiadam takowego i z pokorą przyjmowałem krytykę.
Wysłany: 2012-06-10, 09:06
Proponuję jak reszta coś z tym zrobić bo naprawdę pomysł oczka fajny ale tak stromo ?? może zrobić mniejsze a bardziej łagodne oczko ?? nie myślałeś o tym ?? bardziej na długość wiadomo ogranicza cię miejsce. No i to samo złośliwi przechodnie nie boisz się że będą ci wrzucać co popadnie.
Ostatnio zmieniony przez DJMazi 2012-06-10, 09:36, w całości zmieniany 1 raz
Też mi się wydaje, że ściany są za strome. Nie wiem czy nie będą chciały się zdeformować, choć pod naciskiem wody same z siebie nie ale jak byś stanoł na tej półce to i owszem.
Będzie ci ciężko wyłożyć folią te podzielone półki.
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-06-10, 09:28
Adamek, w galerii oczek wodny masz dużo tematów pooglądaj przypatrz się podejrzyj i zmień póki jeszcze możesz zrób trochę więcej półek i zmień ich wygląd bo na prawdę ciężko Ci będzie położyć folię
Folia wyłożona, woda nalana. Ziemia nie ruszana dzisiątki lat, więc tak zbita że formując folie swobodnie chodziłem po półkach (mimo, ze nie było wody). Po napełnieniu można po nich skakać więc o to się nie boję.
Poniżej kilka fotek z wczorajszych postępów...
Jutro po pracy wykładanie kamieni dookoła następnie w ruch pójdzie "kaskada"
Na ryby jeszcze z tydzień czasu, ale orientuje się ktoś gdzie w okolicy Piekar, Katowic, Bytomia dostanę KOI, jesiotra, karasia?
Czy dorosłe liście lilii wyrosną na powierzchnie czy trzeba je obciąć i poczekać na nowe?
Wysłany: 2012-06-10, 09:43
Adamek widzę pali ci się z tym oczkiem i nie czytasz porad ale ok
Wyzwaniem dla ciebie będzie teraz osłona tej folii zwłaszcza od strony płotu powodzenia
Nie wiem czy wprowadziłeś jakieś zmiany z tego co ci pisaliśmy.
Życzę powodzenia w układaniu kamieni.
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-06-10, 10:08
Adamek napisał/a:
Bytomia dostanę KOI, jesiotra, karasia?
Czy dorosłe liście lilii wyrosną na powierzchnie czy trzeba je obciąć i poczekać na nowe?
Do tak małej powierzchni to tylko karaś. Wszystko inne rośnie zbyt duże
DJMazi , co masz na myśli mówiąc że będzie mu trudno zamaskować folię ? ja tam problemu nie widzę dużego , kwestia godzinnej pracy i kilku zł w kieszeni na
Forumowej Ewy , kształt oczka to też grobowiec ale nikt po niej nie jeździł że się nie podoba , jak widać na jej przykładzie można zrobić ładny grobowiec używając kilku małych poprawek i obsadzenie oczka odpowiednimi roślinami
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum