Wysłany: 2012-06-06, 20:34
Jeśli ktoś ma namiary na taką siatkę poproszę bardzo dobre rozwiązanie i nawet do zwykłego filtra jako 1 osłona przed brudami !! dzięki mam już pomysł jak zrobić to u siebie w KlarJet FILTR 15000 choć i tak na górze filtra mam ułożone blisko siebie szczotki to i tak bym zastosował przed nimi jeszcze siatkę.
Jak coś proszę o info na PW z linkiem do siatki DZIĘKI !
Jeden pan proponuje na all,,ro wstępne złożę filtracyjne wykonane z tworzywa składające sie z bardzo dużej ilości wstazek i nitek O szerokości kilku mm do kilku cm
Ma to zastępować szczotki koszt jest kilkukrotnie mniejszy niż szczotek .
ten sam pan ma tez zamienik maty japońskiej jako-
Wstępne złożę filtracyjne z pp i pe
Takie białe jakby rozmiemlane sznurki
Przepraszam ze piluje temat ale może ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi materiałami .
Bartosz - pocięte wstążki sprawdzą się świetnie, jako wstępne oczyszczanie i nawet jako złoże biologiczne. Jeśli oczywiście dasz ich odpowiednią ilość.
Podobnie sprawdzą się pocięte podkoszulki, sznurówki, małe kamyczki itp...
Jest tylko jedno małe "ale":
-Zastanów się, jak Ty to będziesz czyścił.
No właśnie jak to wyczyścić ...
Ale mam nieograniczony dostęp do sznurka pp takiego do dużych bel słomy
Kilka set kilo rocznie w gospodarstwie na śmieci idzie .
Wiec myśle ze porozpaczkaniu , że tak powiem na snureczki jak sie zabrudzi dam nowe.
Szczotki filtracyjne maja 40 , 60 cm długości to pewnie trzeba by tez taka warstwę tego wstawić.
Tylko w co to wstawić w worki po kartoflach ? Znów czy nie sprasuje sie to pod ciężarem wody lub innych wkładów wyżej umieszczonych ?
Myśle przedzielic to kilka krotnie siatkami od styropianu żeby tak sie nie zbijalo..
Myślicie ze wyda
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-06-07, 13:04
Nie wiem jaki ten filtr masz ? okrągły czy prostokątny ? Przy prostokątnym dobrze się sprawdzają ( w celu rozdzielenia warstw i uniknięcia zbijania się ) takie dziurkowane koszyki na sztućce do szuflad. Rozmiar idealny jest ! Takie starego typu, bo te nowoczesne nie mają dziurek.
JA mam tak rozdzielone gąbki a w ostatim takim koszyku leżą luzem biobale.
Ty mógłbyś w kilka takich koszykow (warstwami) włożyć te tasiemki.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Wysłany: 2012-06-07, 13:10
Jarek a dla czego nie będzie pasowała ? Jak bym ja położył od góry ? Filtr trochę przerobilem bo małe ciśnienie bylo wody te małe natryski zabijaly się często teraz mam jedną dużą rurę w ktorej porobilem otwory i z nich ładnie woda leci.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-06-07, 15:34
Doradzałam tak według tego co ja mam Temat zatytułowano: Jeśli nie szczotki filtracyjne to innego ? Szczotki oryginalne są ponoć drogie z tąd takie moje zastępstwo w filtrze z bebechami własnej produkcji
U mnie to zdaje egzamin doskonale. Szczotki do butelek ( srednica 10 cm. długość włosia 40 cm.) kupilam w cenie 4,50 jedna w jakimś chińskim namiocie w Rowach
Jednemu pasują szczotki , drugiemu blachy a jeszcze inny da wszystko razem W praniu wychodzi czy to działa i ułatwia życie z czyszczeniem czy nie
p.s.
mozesz mówić Ewa , bez pani
Jeszcze w kwestii zastosowania tych koszyków na sztućce. U Ciebie też zda to egzamin jeśli o oddzielenie warstw idzie. Po prostu daj dwa po srodku i żeby się nie zapadało po bokach przykryj całość sztywną zieloną siatką wyciętą w okrag pasującą do powierzcnni filtra. TAkie sztywne siatki (zielone) są do kupienia na metry w Castoramie np. Stosuje się to jako płoty czy coś. Oczka pół cm. chyba. Ale to nie ważne jeśli o oddzielenie tylko idzie. Na to np gąbka czy mata i znów te koszyki . Takie oddzielenie warstw podobno lepiej sie sprawdza niż gęsto gabka, mata itd.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Jarek a dla czego nie będzie pasowała ? Jak bym ja położył od góry ?
Bo zapcha Ci się szybciej niż ta deszczownia która z filtra wywaliłeś. "Blacha " jak zauważyłeś w takich filtrach jest pod katem, po to aby dość duży przepływ jednocześnie spłukiwał z niej zanieczyszczenia do odstojnika. Jest to zazwyczaj już któryś filtr w zbiorniku i służy żeby dopieścić mechanicznie i tak już krystalicznie czystą wodę
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum