Jestem nowym forumowiczem ale odwiedzam waszą stronę już dawno
Oczko założyłam 8 lat temu z siatkobetonu ale niestety mała wiedza i wady konstrukcyjne sprawiły że oczko popękało i przeciekało I tak stało puste od 2 lat.W tym roku na wiosne doczekało sie przeróbek
Oczko ma 7 tyś l.Zrobione jest z foli pcv 1,1 mm
Kaskada zasilana jest z filtra zrobionego z beczki 120 l z wkładem:peszle,mata kokosowa , bio ceramika, mata ,keramzyt,bio ceramika.
Pompa to Eko 4600( działa całą dobę)
Rosliny pozbierana po-części z pobliskiego bagna wysterylizowane :czermień , pałki ,kaczeńce lilia wodna ,przęstka i kilka innych .Ryby 4 na próbę .
Oczko działa od 2 mieśięcy i niestety po jakimś czasie woda zaczeła się mącić. Jakieś 2 Tygodnie temu włożyłam torf ale poprawy nie widzę
Jak dodasz zdjęcia, to zobaczymy, co dolega wodzie.
Na razie wygląda na to, że masz potężny filtr przy tej ilości ryb/pojemność oczka - raczej niepotrzebny. Potężna pompa - przewymiarowana.
Ryby karmisz codziennie - raz? Jak szybko znika karma?
Nie musisz ich przyzwyczajać do siebie. To nie są pieski.
Ładny avatar. Jeśli zdjęcia oczka będa podobnej jakości, to już się nie mogę doczekać.
Woda jest jak na moje brunatna a nie zielona >Lampy UV nie mam bo różne opinie na ten temat czytałam i sama nie wiem. Ryby karmie co dziennie ale w niewielkich ilościach po to miedzy innymi aby się do mnie przyzwyczaiły . filtr czyściłam bo dokładałam materiały filtracyjne.
A zdjęcia dodam ale muszę przestudiować jak to zrobić bo coś mi nie wyszło i zamiast dodać zdjęcie to wykasowałam post
Roślinki ciągle dokupuję .Tak to wąż jest niezamaskowany ponieważ liczę na to że rośliny w przyszłości go zasłonią taki był plan aby cała tylnia częśc oczka porośnięta bedzie wysokimi roślinami a średnica weża to 3/4 cala
Nie żałuj. Szczególnie na lilie. Ludzie sobie chwalą sklep Aurory.
Cytat:
Tak to wąż jest niezamaskowany ponieważ liczę na to że rośliny w przyszłości go zasłonią taki był plan aby cała tylnia częśc oczka porośnięta bedzie wysokimi roślinami a średnica weża to 3/4 cala
Jeśli ta pompa to Jebao 4600, to średnica węża jest za mała. Jak potrafisz, to puść wodę przez rurę PCV 1,5 cala. Jak nie, to wężem o możliwie największej średnicy - też będzie dobrze.
Jak osiągniesz równowagę biologiczną, to ten filtr nie będzie potrzebny (w sumie teraz też jest tak średnio). Oczywiście zakładając, że nie będziesz chciała zarybiać.
Żeby wydajność pompy nie spadała. Z czasem pompa będzie przepychać wszystko, co w nią wpadnie. Nawet piasek i wodorosty, czy inne fragmenty roślin. Szlam będzie pokrywał ścianki itd.
Do tego długość węża też swoje robi.
...a właśnie - gdzie masz pompę? Pod kaskadą, czy po drugiej stronie oczka?
Cytat:
oasy 400 jak myślicie?
Szkoda prądu. Jak bardzo chcesz, to możesz zrobić test wody na zawartość tlenu.
Oczywiście jak włączysz, to tylko będzie lepiej, ale nie jest to konieczne. Tym bardziej, ze masz kaskadę.
Zimą się bardzo przyda.
Pompe mam po drugiej stronie kaskady nie na dnie ale na specjalnie zrobionej do tego celu pułki.
Wlot wody do pompy powinien być możliwie jak najdalej od jej wylotu, czyli w Twoim przypadku od ujścia kaskady. Ma to za zadanie wymusić obieg wody w oczku.
Cytat:
Jak mąż zjedzie spróbujemy wymienic ten wąż na taki jak mówisz ale nie łatwie to bedzie bo idzie pod kaskadą
To nie jest pilne. I tak ten Twój system filtracyjny na razie działa na zasadzie kwiatka do kożucha.
Jakie masz te rybki? Będziesz chciała więcej?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum